Home » Авторски страници

Памет за Георги Бенковски в софийската градина “Ереван”

2016.06.05 Няма коментари
Spread the love

13389308_286355928366921_49751023_o

На 4 юни тази година в софийската градина “Ереван” се състоя събитие в памет на първоапостола на Априлското въстание и водач на Хвърковатата чета Георги Бенковски. (Както нашето издание вече писа, днешната градина “Ереван” е най-вероятно мястото, където е била погребана отрязаната му глава – вж. тук.) В тази софийска градина е поставена каменна пирамида в чест на Бенковски. Дано след време на същото място бъде изграден и подобаващ паметник на войводата, който да почете жертвения принос на една от онези най-буйни глави, които се разделиха от раменете си и платиха с живота си българската свобода.

13396834_286355861700261_1683632369_o

Събитието премина изключително тържествено. След марша “Шуми Марица” и църковния чин, отслужен от негово благовейнство презвитер Георги, арх. Миломир Богданов от Боянския клуб и Иво Антонов от Министерство на отбраната поставиха в каменната пирамида на паметния знак пръст от мястото, където е загинал Георги Бенковски, и вода от извора, където е била измита кръвта му. Това се случи в присъствието на проф. Нина Дюлгерова, доц. Георги Попов, проф. Стоян Райчевски, проф. Емилия-Боряна Славкова, правнучката на Ильо войвода Надежда Ковачева, депутата Йордан Хаджиев, членовете на дружество “Гургулят”, унгарски гости, организаторите от Боянския клуб, Общество “Орбан” и Дунавската академия “Св. Наум Охридски”, много граждани.

13351091_286355995033581_1062532744_o

Под звуците на траурния химн “Юнаци, лека нощ” множеството положи цветя и запали свещи пред каменната пирамида на войводата. После, под звуците на марша “Заря” прозвуча салют от пистолетни изстрели, с любимата песен на Васил Левски “Българи юнаци” и марша “Стани, стани, юнак Балкански”. След края на официалната част на поляната в градината се извиха кръшни хора, водени от знаменоските Славена и Стефана Кръчмарови от Балчик, и Петя и Димитър Богданови от София с българските, унгарското, онгълското и гургулятското знамена, заедно с гвардейците на Онгъл, официалните гости и патриотичното гражданство.

.

Арх. Миломир Богданов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.