Home » Авторски страници, политика

Смениха председателя на Комисията по политиките за българите в чужбина

2016.06.04 Няма коментари
Spread the love

След като вчера съпредседателят на парламентарната група на Българския демократичен център (БДЦ) Красимира Ковачка е внесла предложение за промени в състава на постоянните парламентарни комисии, председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина (КПБЧ) Румен Йончев е бил сменен със Стефан Кенов. Според информация на сайта “Хипотези”, Стефан Кенов e дясната ръка на Красимира Ковачка. “Хипотези” пише още, че Румен Йончев се надявал, че предложението на Ковачка няма да мине в пленарна зала, но то явно е било гласувано.

Untitled1

На страницата на тази комисия в сайта на Народното събрание вече е сложено името на Стефан Кенов като председател, считано от 3 юни 2016 г., а името на досегашния председател Румен Йончев не се вижда в списъка и като редови член.

Може само да се съжалява, че заради някакви вътрешнопартийни боричкания и сметки, се правят подобни смени в ръководствата на парламентарни комисии, които след това парламентът гласува, без оглед на това как тези смени ще се отразят на работата на самите комисии. Защото, поне що се отнася до КПБЧ, поради специфичната проблематика, с която тази комисия се занимава, един нов председател, който тепърва ще навлиза в работата, едва ли ще е от полза. За тази проблематика, впрочем, много народни представители в българския парламент са показвали по един или повод, че не са в час. А поне онези депутати и членове на КПБЧ, които идваха по-редовно на заседанията й, постепенно бяха започнали да навлизат в различните специфични теми, проблеми и казуси, касаещи българските емигрантски и българските исторически общности по света.

234-06-01-Krasimira-Kovachka

Коя е Красимира Ковачка?

Д-р Красимира Ковачка е сестра на олигарха Христо Ковачки. Неговата партия „Лидер” се яви в коалиция с “България без цензура” на Николай Бареков на последните парламентарни избори. Ковачка е била водач на листата за 26 МИР – София област на „България без цензура” и е избрана за депутат. Тя е съпредседател на парламентарната група на Български демократичен център.

index

Кой е Стефан Кенов?

Стефан Кенов е съпредседател на Български демократичен център и секретар на парламентарната група на БДЦ. По професия е юрист. Бил е избран за депутат в това Народно събрание от Изборен район 2 Бургас, като представител на “България без цензура”. Преди да стане член на Барековата партия, доста години е бил член на НДСВ. Но тези смени на партийната принадлежност въобще не са редки, а дори са типични за голяма част от българската политическа класа.

655-402-rumen-ionchev

И предишният председател на КПБЧ Румен Йончев има подобна партийна биография – в смисъл, и той е членувал в различни партии. Но за малко повече от година, откакто Комисията по политиките за българите в чужбина бе създадена, той успя да натрупа доста полезен опит и да навлезе в проблематиката, с която КПБЧ се занимава. Сега обаче Йончев въобще не влиза в новия състав на комисията, качен в сайта на НС, пък макар и като редови член.

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.