Home » политика

„Хайдутите”: Кой финансира изучаване на турски в Смолян и „безплатните” екскурзии в Турция?

2016.05.16 Няма коментари
Spread the love

„Където и да се говори нашият гласов фланг – турският език – това място за нас е нашата Родина”, заяви заместник-председателят по външнополитическите въпроси на Партията на националистическото действие Едип Семих Ялчък при учредяването на политическа партия ДОСТ на 10–и април в НДК.

kniga030

По темата се изписа много, но и много бе премълчано. Наистина български политици са правили подобни изказвания по отношение на българските задгранични общности. Но да си зададем въпроса знаят ли българите мюсюлмани турски език? Отговорът на този въпрос е категоричен – не! Въпреки това,  някои политици от южната ни съседка имат огромното желание това да се промени. От цялостното поведение и множеството публични изказвания на г-жа Магдалена Заимова, все повече се избистря истинската същност на подетите „безобидни” инициативи. А именно неистовия стремеж българите мюсюлмани да научат турски език и заедно с религиозния фактор, по аналог на събратята ни в северна Гърция, да се причислят към турската общност”.

Това посочват в отворено писмо до медиите от Сдружение „Родопски хайдути” по повод изявите на председателя на „Сдружението за приятелство и културен обмен в Родопите” Медиха Заимова.

„По пътя на логиката въпросната госпожа бе сред учредителите на ДОСТ. Интересен е фактът, че не става дума за изучаване на турски език, в което няма нищо лошо и нередно, а за говорене. За тази цел от години г-жа Заимова организира курсове, безплатни за участниците, но щедро финансирани от турски организации. Много от хората в Смолян се питат откъде и защо се финансира лъскавият офис, с който разполага представляваната от нея организация и тя в частност? Доскоро във въпросното помещение се провеждаха курсове за възрастни, но успех нямаше. От друга страна, тези участници получиха безплатна екскурзия в Турция. Както наскоро стана ясно, г-жа Заимова вече се е насочила върху нищо неподозиращите деца на Родопите. Този път по програма „Мевляна”. Явно мисията й е насочена вече конкретно към Смолян, следвайки логиката на зам.-председателя на партията на турските националисти Едип Ялчък.

Като отговорни и будни граждани ние искаме да разберем истината за проекта „Мевляна”. И дали на поредната безплатна екскурзия в Турция, на децата няма да бъде „пояснявано”, че техният майчин език е друг, различен от българския?

Бих желал г-жа Заимова да попита съселяните си от село Мугла, кога в тяхното село се е говорило на турски език?  И отговорът ще бъде ясен – никога!”, посочват още в писмото си от Сдружението.

Източник: 24smolian.com

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.