Home » Избрано

Георги Котев: Истинската цена на тока в ЕС по страни

2016.05.12 Един коментар
Spread the love

Георги Котев, Gikotev.blog.bg

.

Понеже много се спекулира с факта, че в България цената на тока е най-ниска от всички страни в ЕС, реших да построя графика с относителният дял от средната заплата, който отива за закупуването на едно и също количество електроенергия. И тя изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит, а също и ако искате да си я запазите за колекцията, кликнете с мишката върху нея):

Така последната, зелената характеристика, показва дела от средната месечна заплата, който отива за закупуването на 200 кило-Ват-часа (кВт.ч) и представлява истинската оценка за цената на електроенергията за всяка една от страните. По този критерий България е на трето място, отзад-напред. Изпреварваме единствено Литва и Румъния.

Не е ли всяка една стока толкова по-евтина, колкото повече количество от нея можеш да си позволиш да си купиш?

Такава е голата истина! Всичко останало е словоблудство на (из)родни енерГЕПИйни „експерти“, които денонощно ни облъчват от „медиите“, че токът трябвало непременно и неизбежно да поскъпва.

ЕнерГЕПИйната мафия е основен спонсор на политическата мафия и техните кукловоди, не само в България, не само в Европа, но и във всяка една държава по света. В този смисъл те са като скачени съдове – свързани системи. Поради тази причина и аз редовно ги обозначавам като политико-енерГЕПИйна мафия, което си е абсолютно коректно. Как тогава да разберем, как в дадена държава политико-енерГЕПИйната мафия тероризира робите? Абсолютните единици са несъпоставими между отделните държави. Ето защо на помощ идват относителните единици. Който разбрал – разбрал.

Този анализ беше вдъхновен и реализиран след хитовия успех на „Най-богатите роби в Европа„.

УТОЧНЕНИЯ! 1-во, посочените месечни доходи са след облагане с данъци и такси, т.е. – чисти. 2-ро, посочените количества електроенергия 20 и 200 кВт.ч, използвани в графиката, не са избрани така, за да ви затрудняват, а точно обратното – за да направят характеристиките (числата и съответните им стълбчета/барове) съпоставими в рамките на една графика. Ако поставя цената за 1 кВт.ч и цената за 100 или 200 кВт.ч, то втората характеристика/число/бар от графиката ще потиска първата и вие няма да усетите реалните съотношения между отделните държави. Ако не вярвате, се опитайте сами да го направите.

 ––––––––––––––––––––––––––

Европейски енерГЕПИйни практики – Германия

 

Тъй като вчера, в „Истинската цена на тока в ЕС, по страни„, ви споменах, че политическите и енерГЕПИйните мафии по цял свят са като скачени съдове, реших днес да подкрепя тази констатация с нова, силно говореща графика, за водещата европейска икономика, на Германия. И тя изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит, а също и ако искате да си я запазите за колекцията, кликнете с мишката върху нея):

Ако изключим 2007-ма година, по обективни причини (борсовата търговия е била все още в зародиш и търгуваните количества са били в пъти по-малко от днес), то последващият тренд на цените е впечатляващ.

За да разберете смисъла на графиката, си спомнете скорошното поевтиняване на петрола на световните пазари. Всички собственици на превозни средства зажадняха, основателно, за бързо и съществено падане на цените на бензините и дизела, за крайния потребител. У нас (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия доста забави този процес и даже не го довърши докрай.

Така и цената на електроенергията на борсата може да се разглеждат като цените на петрола на световните пазари, а цената и за крайния потребител като тази – за ползвателите на автомобили. Сигурен съм, че разбрахте логиката и сте съгласни с нея?

Следователно, при падането на цената на тока на борсата следва да очакваме и поевтиняването и за крайния потребител. Не ли?

А какво виждаме на графиката? А?

Ако през 2008-ма и 2009-та години цената за потребителите се е равнявала на приблизително ЧЕТИРИ пъти цената на борсата, то в наши дни тази разлика е ДЕСЕТ ПЪТИ!!! ДЕСЕТ ПЪТИ! И трендът сочи последващо нарастване.

Стоплихте ли? Какво става? Къде е логиката? А?
Единствената логика е натъпкване на портфелите на политико-енерГЕПИйната мафия.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ! Цената на тока от борсата съответства на средната цена (усреднена от базовите дневни цени) за МЕСЕЦ ЯНУАРИ, за всяка една от посочените години. Не за цялата година, а само за януари. Причината е в трудоемката работа по събирането и обработването на данните. НО не се съмнявам, че когато обработя всички числа до последното, картинката няма да се измени, даже може да се влоши за нас.

Другарката Ангела Меркел е канцлер на Германия от ноември 2005-та г. Така че това, което виждате, се случва по време на нейното управление.

Допълнително смущение внасят ДВА ФАКТА. За разглеждания период потреблението на електроенергия в Германия макар и с малко, но е паднало. В същото време износът на електроенергия ежегодно расте и за същият период скокът му е приблизително 60 %. В същото време цената за битовия потребител в Германия се е повишила с над 50%, видно от графиката.

Надуването на цените идва НЕ от пазарни и обективни причини, а за да се спонсорират „политическите“ марионетки. През последните години това става с въвеждането и постоянното увеличаване на така наречената такса „задължение към обществото“, която никой не може да обясни – какво означава и как се разпределят парите от нея.

Същите практики постепенно и уверено се въвеждат и прилагат и у нас, от (из)родните марионетки.

Ще ви оставя малко, за да осмислите видяното и научено. Бих могъл да продължа, защото има утежняващи вината обстоятелства, като например масовото въвеждане на ВЕИ-източници на ток в Германия (след трагедията в японската АЕЦ през 2011-та г.), които постоянно поевтиняват, което би следвало да води до още по-осезаеми ползи за потребителите. НО НЕ БИ! Даже и с много по-евтините ВЕИ-та ще продължават да ни газят и тероризират.

Който иска да провери верността на данните, да види числата в Евростат и германската енергийна борса.

.

One Comment »

  • Nik said:

    Би ли могъл авторът да предостави данни за евросъюзната нормативна база, според която се изисква изравняване на цените на енергоносителите – електричество и въглеводороди – във всички държави-членки на ЕС?

    Изравняване, което не държи сметка за доходите в държави като България и Румъния?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.