Home » българи зад граница, Е-Списание, история

Весела Ляхова и „Бежанци“ в „Час по България“

2016.05.22 Няма коментари
Spread the love
Весела Ляхова в студиото на "Час по България"

Весела Ляхова в студиото на „Час по България“

В навечерието на 24 май, проф. Пламен Павлов среща зрителите в предаването си по ТВ СКАТ с авторката на един роман, който разглежда една мъчителна, но много важна историческа тема, свързана с българите в Егейска Македония. Романът на Весела Ляхова „Бежанци“ е бил представен наскоро при голям интерес и в Българското генерално консулство в Ню Йорк.

Весела Ляхова на представянето на романа "Бежанци" в Ню Йорк. Снимка: БУ "Христо Ботев" - Ню Йолк

Весела Ляхова на представянето на романа „Бежанци“ в Ню Йорк. Снимка: БУ „Христо Ботев“ – Ню Йорк

Романът „Бежанци” е основан на реални исторически събития и на истински човешки съдби. Той започва с 1940 г., с нападението на Гърция от Италия, и проследява трагичната участ на българите в Егейска Македония, които след Втората световна война са принудени да напуснат домовете си и се превръщат в бежанци. Те са предадени по някакъв начин не само от Гърция, но и от комунистическата власт в България. Преди да напише книгата, авторката е правила дълги проучвания и анкети, срещана се е лично с наши сънародници, записвайки техните разкази. Героите в романи имат за свои прототипи някои от нейните събеседници.

index

Мащабната творба на Весела Ляхова е оценена високо от читателите и от критиката. „Бежанци“ заслужен е отличен с националната награда за литература „Христо Г. Данов“ за 2014 г.

Вижте видеозапис от предаването „Час по България“, в което гостува Весела Ляхова. В предаването се излъчват и архивни кадри от началото на 40-те години.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА РОМАНА „БЕЖАНЦИ“ В НЮ ЙОРК

На 5 април 2016 г. в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк бе организирана среща-дискусия с писателката Весела Ляхова. Нейният роман описва трогателна история, базирана на реални исторически събития: Драмското въстание от 1941 г. и трагичната участ на българските малцинства след Втората световна война.

eurochicago20160521_001

Ето още няколко отзива за премиерата на романа в Ню Йорк:

„Това е новият Димитър Талев”. Тези думи отправи наша сънародничка към писателката Весела Ляхова, която беше специален гост на училище „Христо Ботев“. Г-жа Ляхова е автор на историческия роман „Бежанци”, базиран на реални исторически събития и реални човешки съдби. Романът проследява трагичната участ на българите, принудени да напуснат домовете си в Егейска Македония след Втората световна война. Тема, която дълго време беше табу. Това, което прави тази книга безценна за читателя, е шансът да се докоснат до историята такава, каквато е, а не такава, каквато е представяна от някои гръцки исторически източници. Авторката се е срещала лично с нашите сънародници и е записвала техните разкази.

„Един исторически процес не може да се смята за завършен, ако той не влезе в литературата.” С тези думи г-жа Весела Ляхова отговори на въпрос от публиката защо е избрала романа като литературен жанр. „В българската литература има невероятни сладкодумници, те са били моите учители в художественото слово и съм се старала да приличам на тях. Старала съм се да изградя характери, които да вълнуват със своите преживявания и разбирания и в същото време да представят най-важните исторически тенденции в съответния момент.”

Темата развълнува присъстващите в залата, някои от които се оказа, че имат сходни семейни истории с героите в книгата. Появи се дори предложение този и подобни романи, разкриващи реални исторически събития, да станат част от учебната програма.

Българско училище „Христо Ботев“ – Ню Йорк

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.