Home » Авторски страници, българи зад граница

Български гласове плениха Лондон в навечерието на 24 май

2016.05.21 Няма коментари
Spread the love

В зала „Кадоган Хол”, Лондон, Великобритания: България – голяма, красива, талантлива в навечерието на 24 май 2016 г.

Малка била България! Така ли? Ако бяхте снощи с нас – щяхте да видите колко голяма може да бъде. Защото талантът на народа ни вчера огря една от най-известните зали в Лондон, Кадоган Хол. Не е патетика това изречение. Факт е!

"Мистерията на българските гласове"

„Мистерията на българските гласове“

В навечерието на 24 май, празника на нашия Дух, Български, Лондон чу и видя нещо изключително красиво. Този „разглезен” мегаполис, в който светът се надпреварва да се изяви с най-високите си културни постижения, вчера бе в плен на България. Не знам дали ще намеря точните думи, за да споделя огромното вълнение от красотата, която преживяхме. Но трябва да знаете за това, защото концертът, посветен на 24 май и на бъдещото председателство на България на Съвета на Европейския съюз, зареди всички присъстващи в залата с огромна положителна и красива енергия, която връща вярата в доброто, в моженето, връща желанието за живот и творчество.

Композиторът Добринка Табакова (втората от дясно наляво), най - в дясно нейният баща – проф. д-р инженер Слави Табаков (президент на Международната организация по медицинска физика, Почетен член  на Британския институт за физика и инженерство в медицината; на Международната организация по медицинска физика; на Британската академия за висше образование), най-вляво майка й – д-р Ася Табакова.

Композиторът Добринка Табакова (втората от дясно наляво), най в дясно нейният баща – проф. д-р инженер Слави Табаков (президент на Международната организация по медицинска физика, почетен член на Британския институт за физика и инженерство в медицината, на Международната организация по медицинска физика, на Британската академия за висше образование), най-вляво майка й – д-р Ася Табакова

В началото, на затъмнената сцена, заедно с навлизащото осветление на прожекторите, най-напред прозвучаха мъжките гласове на изпълнителите от прочутия ни Лондонски български хор на Десислава Стефанова: „Девойко мари, хубава”… Родопа планина лъхна с мириса на бориките в залата. И когато жените подеха”Мое со бално по-множко, юначе…”, в очите на мнозина имаше и сълзи. Г-жа Десислава Стефанова е ръководител на такъв хор за народно пеене и в Швейцария, а освен това е и преподавател в нашето училище по народно пеене. Невероятна е, невероятен е и нейният хор, който всяка година по няколко пъти препълва с почитатели известни зали в Лондон (и не само). Затова тя бе номинирана тази година за отличието на ДАБЧ – „Българка на годината – 2015”.

Но това бе само началото. Последва изпълнение на Лондонския камерен оркестър на творби от младата, но вече известна и изключително красива наша композиторка Добринка Табакова, номинирана за наградата ГРАМИ миналата година. За успехите на толкова талантливи българи е редно да се знае. Ето малко информация: http://bnt.bg/part-of-show/intervyu-s-dobrinka-tabakova. Само преди няколко дни Добринка Табакова бе избрана за председател на журито на BBC Young Musician of the Year 2016 – един от най-големите конкурси за класическа музика на годината. Всички медии казваха че е един от най-силните конкурси през последните 40 години.

Програмата на концерта бе наистина изключителна. От фолклор, през най-доброто от класическата музика (Чайковски – Танц на цветята от „Лешникотрошачката”; „Болеро” на Равел, „Ръченица” на Петко Стайнов), световен джаз („Рапсодия в синьо” на Гершуин, в изпълнение на невероятните пианисти Иван Янаков, Ангел Заберски – младши, Георги Златев – Черкин, Живко Петров) до спиращия дъха Теодоси Спасов. Не знам дали всичко е казано за него – не мисля, че би могло. Ако снощи бяхте в залата, щяхте да си помислите, че Орфей е оживял в него и вместо арфа, дарил му е кавал… Някои казват за животните: „Ако можеха да говорят”…В музиката на Теодоси Спасов всичко говори: с гласа на човек-съзерцател, с гласа на природата и нейните обитатели. А той самият, с приведена глава, сякаш гледа не пред себе си, а в сърцето си, ни тегли към небеса…И кавалът му не е музикален инструмент, а тетива на душата. И в тази душа е само България.

 Теодоси Спасов и хорът „Мистериите на българските гласове” с диригент г-жа Дора Христова.

Теодоси Спасов и хорът „Мистериите на българските гласове” с диригент Дора Христова

След него и с него… МИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ! Боже, как да го преразказвам…От где думи? В песните им красота, величие и нежност, родени край Балкана, Мизия, Тракия…

И на финала – всички изпълнители на сцената като факел. А публиката не ги пуща да си тръгнат – овации до премала. Овации за България.

"Мистерията на българските гласове"

„Мистерията на българските гласове“

Голяма вечер, голям успех. Голяма гордост и поклон на тези, които разнасят най-доброто от наследството ни, които ни подаряват истината, че „Не се гаси туй, що не гасне” в навечерието на най-българския, най-обичания, най-цветния празник – нашия 24 май!

Залата бе препълнена не само с българи, а с много, много чуждестранни гости, сред които дипломати от най-висок ранг. Тук бе и председателят на Лондонския Сити клуб – Кирил Сакскобургготски със сина си и свои близки. Възторгът бе видим в очите и овациите на всички. Неповторим.

Митрополит Антоний (вторият от ляво на дясно) с учители от Българското училище към Посолството в Лондон. Най-в дясно – отец Симеон от Българската църква в Лондон

Митрополит Антоний (вторият от ляво на дясно) с учители от Българското училище към Посолството в Лондон. Най-в дясно – отец Симеон от Българската църква в Лондон

Благодарим на тези, които положиха огромни усилия да ни дарят с най-бленувания възможен дар – ТОЗИ КОНЦЕРТ! Благодарим ви, Творци! Благодарим ви организатори, сред които са: Българският културен институт в Лондон с директор г-жа Светла Дионисиева, Българското посолство и посланик Константин Димитров, Министерството на културата в лицето на министър Вежди Рашидов. Благодарим и на негово високопреосвещенство митрополит Антоний, който беше с нас и на този голям празник на Българското и който също е голям приятел на българските училища в чужбина.

Финалът с всички изпълнители

Финалът с всички изпълнители

Не е малка България. Стига да я носим с тази жар заради всичко, което тя е. И да съумяваме по-често да я подаряваме на света именно по този начин. Онемяващо.

 

Снежина Мечева,

директор на Българското училище към Посолството в Лондон
говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.