Home » Авторски страници, българи зад граница

Срещата на българи в Чикаго с вицепрезидента Попова. Въпроси и отговори

2016.04.24 Няма коментари

dabch20160319-0020

По време на Втория форум на българските училища в Западното полукълбо (вж. тук) се проведе среща на вицепрезидента Маргарита Попова с представители на български общности в САЩ и Канада. На срещата присъстваха и евродепутатът Ангел Джамбазки, Румен Йончев, председател на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина към НС, Димитър Владимиров, заместник-председател на ДАБЧ. Срещата се модерираше от Генералния консул в Чикаго Симеон Стоилов.

IMG_3876

Участниците в срещата зададоха различни въпроси на вицепрезидента и на присъстващите на срещата други официални лица. Стана дума и за горещия въпрос с ограничаването на изборните права на българските граждани зад граница, за несъздадения отново МИР “Чужбина”, за институционалното представителство на диаспората – на национално ниво и по места, към дипломатическите и консулските представителства, за Закона за българите, живеещи извън Р. България, който се нуждае от осъвременяване и за неприетия 15 години правилник за неговото прилагане.

IMG_3879

Стана въпрос и за това дали г-жа вицепрезидентът смята, че трябва да бъде наложено вето на последните изменения в Изборния кодекс, каквото право има президентът. Поставените въпроси бяха коментирани от всички присъстващи на срещата представители на български институции. Стана дума и за нуждата от истинска, цялостна и последователна политика към българите зад граница, каквото де факто не е имало през последните 25 години.

IMG_3900

Стана дума и за това дали ще има в обозримо бъдеще директен самолетен полет България – САЩ, за реинтеграцията на българските емигранти в България, за мобилната връзка с Родината, включително и като бизнес инициативи, за политическата обстановка в страната, за консулските услуги, за визовите ограничения, за финансово подпомагане на български музеи и сдружения зад граница и др. На срещата присъстваха и емигранти, заминали преди десетилетия от страната. В атмосферата на срещата проличаха искрената любов и загриженост на живеещи далеч от родината сънародници за съхраняването на българския език, суверенитет и национална идентичност.

IMG_3874

Можете да чуете целия запис от срещата, разделен в две части по 45 минути.

Част 1.


Част 2.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.