Home » Авторски страници, българи зад граница

Започна Вторият форум на българските училища от Западното полукълбо

2016.04.23 2 коментара
Spread the love

Днес в Чикаго се откри Вторият форум на българските училища от Западното полукълбо, чийто домакин е българското училище „Джон Атанасов”. Форумът е организиран от Асоциацията на българските училища в чужбина, Министерството на образованието и наукатa, Държавната агенция за българите в чужбина, със съдействието на Посолството на Р. България в САЩ и Генералното консулство на Р. България в Чикаго. Той се провежда под патронажа на българския вицепрезидент Маргарита Попова.

dabch20160319-0010

Официални гости на форума, който започна днес в Oakton Community College в Чикаго, са още евродепутатът Ангел Джамбазки; Румен Йончев, председател на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина към НС; Димитър Владимиров, заместник председател на ДАБЧ, Кони Димитрова, директор на дирекция в ДАБЧ, Красимир Вълчев, главен секретар на МОН, Наталия Михалевска, началник дирекция ОКИ към МОН; Янка Такева, председател на Съюза на българските учители; Надя Кантарева-Барух, директор на сп. “Аз Буки“.

Отляво надясно: Румен Йончев, Маргарита Попова, Ангел Джамбазки, Симеон Стоилов

Отляво надясно: Румен Йончев, Маргарита Попова, Ангел Джамбазки, Симеон Стоилов

На Втория форум са регистрирани над 90 участници, представители на български училища от 14 щата на САЩ; 4 представители на училища от 3 града в Канада; 6 представители на училища в ЕвропаАнглия, Австрия, Франция, Кипър; висши учебни заведения – СУ “Св. Климент Охридски”, Нов Български университет, ПУ “Паисий Хилендарски”, Американският университет в България, Американския научен център в София, медии.

Спонсори на форума са MERX Globul, Нов Български университет и AmeriFreight. Форумът се провежда с медийната подкрепа на Eurochicago.com и българските медии в Чикаго.

dabch20160319-0007

Основни теми на форума са:

– Приоритети и политика за съхранението и популяризирането на българския език и националните ценности зад граница;

– Съвременни алтернативи в обучението по български език,  литература и история на България в мултикултурна среда.

Боянка Иванова и Маргарита Попова

Боянка Иванова, директор на училището домакин на форума, и Маргарита Попова

Форумът се откри с приветствие от вицепрезидента на Р. България Маргарита Попова. Участниците бяха поздравени и със специално обръщение по Скайп от посланика на Р. България в САЩ Елена Поптодорова.

Г-жа Маргарита Попова бе наградена с Почетна грамота от Асоциацията на българските училища в чужбина. Грамотата й бе връчена от г-жа Боянка Иванова, директор на училището – домакин на форума. С почетна грамота на АБУЧ бе награден и българският генерален консул в Чикаго, т-н Симеон Стоилов, както и спонсори на събитието.

.
20160423_095743_resized

Изказването на форума на Румен Йончев, председател на Комисията за българите в чужбина към Народното събрание бе на тема „Държавната политика на България за българите в чужбина”. Според г-н Йончев трябва да има МИР “Чужбина” или квота за депутати в Народното събрание, които да представляват българите зад граница.

Румен Йончев

Румен Йончев

След това думата бе дадена на Ангел Джамбазки. Той завърши  изказването си с думите “Да живее България! България е над всичко”.

След като бяха прочетени редица поздравления, форумът продължи с изказването на Симеон Стоилов, генерален консул на България в Чикаго на тема: “Национални приоритети и политика в съхраняването на българския език зад граница. Мястото на българското училище зад граница в нормативната уредба на Република България”.

Симеон Стоилов

Генералният консул в Чикаго Симеон Стоилов

Почетни грамоти на АБУЧ бяха връчени и на златните спонсори Кристиян и Павел Пеневи от MERX Globul, AmeriFreight, както и на Американския университет в България и Нов Български университет. Своето кратко изказване Павел Пенев завърши с думите: “Българските бизнеси трябва да поддържат българските каузи”.

dabch20160319-0013

След това Красимир Вълчев, главен секретар на МОН, говори на тема “Организиране и финансиране на дейности в българските неделни училища в чужбина”.

dabch20160319-0012

Доклад по темата „Условия за ефективна работа в българските неделни училища в чужбина” представи Наталия Михалевска, началник-отдел в дирекция ОКИ на МОН.

Следобед работата на форума ще продължи с “Алтернативи в обучението по българска литература зад граница. Ролята на интегрираното обучение в изграждането на национално самосъзнание. Урокът спектакъл  – „Робството и борбата за свобода, отразени в народната песен”, за които ще говори Виолета Петрова, преподавател по БЕЛ в БУ „Джон Атанасов”. В паралелни методически сесии за обучението по български език и литература зад граница, ще бъдат засегнати следните теми: „Добрите практики при преподаването на български език в англоговоряща среда” – Живка Петрова, директор на „Малко българско училище” в Чикаго и преподавателите Велина Драмска, Диана Вертер, Симона Шкъопу; „Мястото на онлайн обучението днес. Пътища за успешно преподаване на БЕЛ във виртуална среда” Ваня Налбантова, преподавател по БЕЛ в БУ „Джон Атанасов” в Чикаго; „Алтернативи в обучението по БЕЛ в условията на билингвизъм” – видеопрезентация на доц. д-р на педагогическите науки Румяна Танкова, декан на Педагогическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски”.

Боянка Иванова, Снежина Мечева, Маргарита Попова

Боянка Иванова, Снежина Мечева, Маргарита Попова

На форума са предвидени дискусии за обучението по история на България зад граница „Аспекти на преподаването по нова и най-нова история в 6-ти клас в българските неделни училища”- видеопрезентация на д-р Валентина Александрова, преподавател по история в Българското училище към посолството в Лондон; „Видеомост Америка-България” – алтернативно обучение по история – Светла Паскалева, преподавател по история в Малко българско училище в Чикаго.

Съпътстващо събитие на форума е Шестият Български фолклорен фестивал “Верея”, в който участват над 25 български състава от САЩ и Канада (вж. тук).

Цялата програма на форума може да се види тук.

 

Боянка Иванов, директор на училището - домакин на форума

Боянка Иванова

Очаквайте нашия специален репортаж от срещата на вицепрезидента Маргарита Попова с представители на българските общности и медии от САЩ, Канада и Европа, която ще се състои от 15:30 до 17:00 ч. днес.

Работата на форума ще продължи от 8.45 ч. утре, 24 април, в центъра на Чикаго, в прекрасната зала на Union Legue Club of Chicago, 65 West Jackson Boulevard Chicago IL, 60604.

Форумът ще бъде закрит в Българската православна църква “Св. Иван Рилски” в 16 часа утре, като преди това ще има Поклонение пред паметника на Васил Левски, който се намира пред храма. (как завърши форумът може да научите тук.)

 

Следват още снимки от първия ден на събитието.

dabch20160319-0011 dabch20160319-0009   dabch20160319-0006   dabch20160319-0003 dabch20160319-0002

2 коментара »

  • Maya said:

    Много голямо събитие! Браво на организаторите. Но медиите в _България нямаха информация.

  • Анонимен said:

    Подлогата на Катя матева още ли е зам. Председател на ДАБЧ. Сигурно за награда, че благодарение на него 2 млн. Турци могат да вземат българско гражданство

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.