Home » Авторски страници, българи зад граница

Сагата в Босилеград – ще надделее ли законът?

2016.04.06 Няма коментари
Spread the love

4 април

На 4 април сръбската полиция блокира отсечката на международния път от Босилеград към България заедно с бензиностанцията до града, за да може изпълнителният съдия, след 16-ти пореден опит, да изпълни влязла в сила присъда за приватизация на бензиностанцията и да я предаде на частната фирма „Югтурист“, чийто собственик е бизнисменът Стефан Костов.

15 подобни опита в продължение на повече от година преди това се провалиха поради натиск и протести, организирани от кмета на Босилеград Владимир Захариев, който не позволяваше на правосъдните органи да предадат бензиностанцията на собственика й, а полицията отказваше да помогне за това.

Този път полицията се е отнесла професионално и е успяла да осигури асистенция на изпълнителният съдия. Кметът отново е извел общинските служители срещу полицията и правосъдните органи, но полицията не ги е допуснала до бензиностанцията.

В ранните утринни часове кметът на Босилеград Владимир Захариев се е опитал чрез българските медии да предизвика намесата на България с информация, че 500 полицаи са блокирали града и бият българите, с цел да им вземат „едничката“ бензиностанция. Малко по-късно сръбските медии предадоха, че кметът е припаднал на бензиностанцията и му е оказана медицинска помощ. Някои присъстващи граждани твърдят, че е симулирал с цел отново да се отложи изпълнението на присъдата.

Босилеград - 4 април

Не е точно, че това е „едничка“ бензиностанция в Босилеград. В града има още една частна бензиностанция „Дукоил“, която е по-съвременна и предлага всички видове горива на по-изгодни цени. Силно е преувеличен и броят на полицаите – дошли са с три автобуса и след изпълнението на присъдата са се върнали обратно. В следобедните часове кметът отново се е опитал с привържениците си да блокира пътя, развявайки сръбски и руски знамена, но в късните часове е вдигнал блокадата. През нощта срещу 5 и на 5 април кметските хора провеждаха дежурства на бензиностанцията, а бизнесменът Стефан Костов бе ангажирал частна охранителна фирма да пази бензиностанцията. Общинските коли и колите на Здравния дом чакат пред бензиностанцията.

Приватизацията на бензиностанцията и на още две фалирали предприятия в Босилеград очевидно разобличава престъпните схеми на 15-годишната власт на кмета Захариев и отнема главните му лостове за управление.

Драматизирането на обстановката в града обслужва предизборната кампания на кмета на предстоящите избори на 24 април. Изправен пред отговорност за съсипването на Босилеград, при това и с няколко висящи дела, той се реши на отчаяна постъпка – разигра националната карта и призова „майка България“ на помощ. Нещо, което може да се окаже изключително опасно, но той явно няма друг полезен ход и се опитва да хитрува с цел да си осигури политически чадър.

Интересно е също така, че той търси намесата на България, когато властта му е застрашена, но не и когато са застрашени човешките и малцинствените права на българите в Сърбия. Въпреки четирите си мандата той не направи нищо за обучението на български език, за възстановяването на българските културно-исторически паметници, служебната употреба на българския език, не позволи на българския бизнес да дойде в Босилеград, преследваше представителите на българските сдружения и партии в Босилеград, и пр.

На 8 април в Босилеград се очаква на предизборно посещение в Босилеград да пристигне г-жа Зорана Михайлович, вицепремиер в Правителството на Сърбия, министър на строителството, съобщенията и инфраструктурата, и зам.-председател на Сръбската прогресивна партия.

 

КИЦ „Босилеград

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.