Home » Авторски страници, българи зад граница

„Бургаски акорди” на Райна Недялкова – представяне в Чикаго

2016.04.06 Няма коментари
Spread the love

На 3 април 2016 г. в ранния следобед залата на православен храм „Св. Иван Рилски” в Чикаго се изпълни с интелектуалци, гости и почитатели на поезията на Рени Недялкова.

presentation ACORDI 6

Лили Паслиева откри презентацията с думите:

Здравейте и добре дошли на представянето на новата поетична книга на Райна Недялкова – “Бургаски акорди”. Благодаря на всички вас, които обичате поезията на Рени, че сте дошли, за да споделите емоцията от един поетичен спектакъл с дъх на море…

Райна Недялкова, или както всички я наричаме Рени, е сред нас повече от 10 години и активно присъства в културния живот на българската общност в Чикаго.

Родена е през 1961 г. в гр. Малко Търново. Детството й преминава в с. Маринка, Бургаска област, по-късно живее в Бургас. Завършва икономика в УНСС – София и ВХТИ „Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас. Повече от 20 години работи в Нефтохим – Бургас. Съдебен експерт по финансови и данъчни въпроси. До 2005 г. е председател на Консултативен младежки център в Бургас. От 2005 г. живее в Чикаго, където има модно ателие. Автор е на стихосбирките „Водопадът на времето”, „Огън върху лед”, „Ше разтопим леда”, „Листопад”, „Копринена обич”, „Бургаски акорди” „Далечна Коледа”., на детските книжки „Зайко”, „Ежко за дърва”, „Да купиш камила”, „Детство вълшебно” „Лисина броилка”, пиеса за деца «Горският влак» и др. Автор е на есета, разкази, новели, на повестта „Докосване до отвъдното” , „Пътеките на паметта”, «Акварел върху калъфка» Автор на стихотворението „Когато чуждата земя те приюти” и на скандалната поема „От другата страна на огледалото”. Детските й книжки са илюстрирани от рисунки на деца, участвали в конкурсите „Нарисувай моята приказка”, организирани и спонсорирани от самата нея. Два пъти е номинирана за българин на годината в раздел поезия и работа с деца през 2007 и през 2008 г. Учредител и председател е на ТС „Творци без граници”, който обединява творци от различни области и чиято идея и цел е съхраняване на българския език, откриване и подпомагане на нови творци, издаване и представяне на книги, изложби, пленери. Съставител на алманаха «Маскарад», в който участват 45 автора. Член на Обединена писателска общност – Бургас и на Съюза на писателите в САЩ и по света. Активно участва в културния живот на българската общност в Чикаго.

Богатата биография на Рени Недялкова, нейното разнообразно по жанр и вид творчество, неуморната й обществена дейност в името на хората и изява на техните творчески заложби ни разкриват една изключително будна творческа личност, с голям поетичен талант извиращ право от сърцето и.

Имам честта да познавам Рени от първата и година в Америка – от преди десетина години, когато поетичната й душа търсеше нов бряг, а мислите и както и сега не са спрели да летят през океана към Бургас и морето.
БУЦ «Знание» и Литературен клуб «Алеко Константинов» имаше честта пръв да открие този поетичен бисер – Рени Недялкова за Чикагската литературна общественост с поетичната й стихосбирка «Огън върху лед». Така тръгна и едно голямо приятелство на поетесата с децата на БУЦ «Знание» – многобройни поетични срещи с учениците и родителите, изложби на рисунките от детските и книги и представяне на нейното творчество.

presentation ACORDI 8

Тук днес са едни от най-малките , но големи нейни почитатели Ани и Самуил Логсдан, за да вземат участие в поетичния спектакъл с дъх на море…. С тях е и тяхната баба – Анна Кръстева, баба Ани, и майка им Даниела Логсдон – благодаря ви специално, че дойдохте. С благодарности и към всички приятели, които сме се събрали днес на поредното представяне на поетичното творчество на Рени Недялкова, и “Бургаски акорди” – поредната поетична книга, която под редакцията на Женя Димитрова излезе от печат през 2015 г., и която авторката Рени Недялкова посвети на 6 декември, Никулден, празника на своя град Бургас. Автор на кориците е Камелия Мирчева, която за съжаление вече не е между нас. Книгата е публикувана от издателство “Либра Скорп”. Върху 110 страници са поместени не просто стихове за морето и Бургас, там са чувствата, сълзите, смехът, морския бриз, слънцето… Музика от морето – така обобщава Женя Димитрова в предговора към стихосбирката.

presentation ACORDI 4

Ето какво казва Мариана Праматарова за стихосбирката на Райна Недялкова:

“Бургаски акорди” е книга с естествен дъх на море, пясъчна обич, водорасли в косите, състезание с вятъра и капки сол върху клепачите – пътуване към мечтите и небосклоните на душата. Акордите направляват мисълта на авторката, която все лети към България като скрит копнеж и нежен сън, като вечен пристан на любовта й и щастието й да се почувства истинска.

presentation ACORD9

Поздравителното писмо до авторката от Секретариата на Българо-американската асоциация:

Уважаема Рени,
Благодарим ти, че за пореден пътни представяш една душевно топло и емоционално въздействаща богата поезия.
Българската общност в Чикаго е особена горда, че сред тях ти се появяваш, излъчвайки и поднасяйки най-важното от човешкия мир – душевните излияния на българския ген.
Твоите стихове са емоционално чисти, като самороден планински кристал.
Благодарим ти,

Секретариат на Българо-американска асоциация
Чикаго, 26 март 2016

presentation ACORD8

От името на Творчески съюз «Творци без граници» Христина Николова връчи поздравителен адрес, подписан от Илия Консулов, секретар на съюза:

До

Райна Недялкова-Качулкова
Автор на „БУРГАСКИ АКОРДИ”

Всичко отминава и се забравя, единствено написаното остава. За истинските творци не съществуват граници, както не съществуват граници във времето и паметта на хората. Преодолявайки физическите разстояния, ние се присъединяваме към бургаските творци и почитатели на поезията на Рени Недялкова, за да я поздравим за поредната й лирична книга „Бургаски акорди”, за нежните мелодии, извиращи от дъното на душата й, слети с прибоя на морето, с тишината на спомените и аромата на бургаските липи, с които за пореден път докосва душите ни.
От мое име и от името на Творчески съюз „Творци без граници” пожелаваме на добър път на „Бургаски акорди”, и много творческо вдъхновение на авторката.
Рени, бъди здрава, все така амбициозна и изпълнена с творческа енергия. Продължавай да осмисляш безсънните си нощи с нови творби и не пускай музата да си ходи. Няма нищо по-трайно от написаната книга и обичта на читателите.

Сърдечни поздрави и успех!
Илия Консулов

Поздравления към поетесата отправи лично председателят на Съюза на писателите в САЩ и по света Георги Витанов – Богат. Той разказа за дейността на Рени като творец, писател, общественик сред българската общност в Чикаго.

presentation ACORDI7

Илия Консулов поздрави Рени Недялкова с едно стихотворение, специално написано за нея, и прочете стихотворения от новата книга на поетесата, след което разказа своите впечатления от дейността й за българската общност в Чикаго, за осъществяването на алманаха «Маскарад – истината през перото на творците» на Творчески съюз «Творци без граници», и за цялостния й принос за българската култура.

Презентацията продължи с поетичния рецитал «С дъх на море», представен от Лили Паслиева, Ани и Самуил, Рени Недялкова и Добри Карабонев. След това на гостите беше предложен коктейл-почерпка – бяло вино, питка с мерудия и хайвер.

Авторката на “Бургаски акорди” раздаде автографи.  Тя призова своите почитатели да закупят все още неиздадените детски книжки «Да купиш камила» и «Лисина броилка» които са готови за печат и така да подпомогнат издаването на книгите*.

Рени благодари на всички, които уважиха презентацията на книгата.

На презентацията бяха събрани благотворителни средства в помощ на Климент Величков, които Лили Паслиева ще предостави за подпомагане на лечението му.

presentation ACORDI 15

—————————————————————————————————————–

*«Бургаски акорди» и детските книжки могат да бъдат поръчани на страницата на Рени Недялкова във Фейсбук, на имейл [email protected] или tvorcite@gmail.com , или на тел. 7735632803.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.