Home » Авторски страници, българи зад граница

Еволюция в България е невъзможна при толкова контрареволюционери

2016.04.22 Един коментар
Spread the love

От вчера всички коментират приетите поправки в Изборния кодекс за задължителното гласуване. Така например Николай Слатински, професор по международна и национална сигурност, е написал на 21.04.2016 г., на Фейсбук страницата си следното:

Оруел, “1984”:

Войната е мир.
Свободата е робство.
Невежеството е сила.

ГЕРБ, “2016”:

Правото е задължение.
Демокрацията е репресия.
Некомпетентността е власт.

dabch20160318vangelov02
А това е карикатура на Христо Комарницки по същата тема – последните промени в Изборния кодекс.

Професорът, както и карикатуристът, са изразили кратко и атрактивно абсурдността на тези промени. Приятел във Фейсбук на проф. Слатински е формулирал своето отношение по темата по-подробно. Цитирам:

“Обикновено контрареволюцията се осъществява така: група, отряд, банда, шайка, орден, ложа, хунта, ядка, бригада, клика взема насилствено и внезапно властта и след това променя, водена от идеологията, вярата или интересите си, правилата, по които функционира обществото, налага своята репресивна воля и своя закон на силата като единствено възможни, и тежко и горко им на онези, които не са съгласни с нейната власт.
У нас в момента върви антидемократична революция, протича пълзящ контрадемократичен преврат по коренно различен начин – властта на съответната група и т.н. й е дадена мирно и законно, според съществуващи формално демократични правила; а сега по формално демократични процедури се променят съществуващите формално демократични правила в неформално недемократични, така че тази група и т.н. да се възпроизвежда във властта, да притежава цялата власт и да се разпорежда, както си иска с нея. Пред очите на обществото върви убиване на демокрацията с (формално) демократични процедури и средства.
Това е българският принос към теорията на демокрацията и формата, в която вълната на демокрацията у нас преминава в контравълна – на контрадемокрацията. У нас днес убиват демокрацията по (формално) демократични процедури с (формално) демократични средства.
Ние водихме дебат Запад или Изток, а манталитетът и менталността на властта посочиха Север – към Северна Корея.”

Ще добавя към казаното, че за съжаление големият проблем не ни е ГЕРБ, защото ако имаше реална опозиция, то Бойко Борисов е доказвал, че може да дава и пълен назад. Проблемът е в герберщината, която ни е заляла и е валидна не само за управляващата партия, а и за така наречената “опозиция”, и дори за политически “просветени” българи зад граница. Защото за съжаление част от политически активните българи в чужбина подкрепят горепосочения “български принос” към теорията на демокрацията.

И чудесно нагледно доказателство за това е работата на Консултативния съвет при председателя на Държавната агенция на българите в чужбина. Съвет, свикан миналата година уж да почерпи европейски и световен опит, и да бъде съживен един неработещ Закон за българите в чужбина от 2000 г. А всъщност някои от най-активните му членове копираха всичко най-лошо от начина на работа на законотворците в Народното събрание.

Моля вижте мнението ми за работата на консултативния съвет на адрес:
www.eurochicago.com/2016/04/dabch/

Току-що научих, че вече са публикувани и засекретените записи от заседанията на този “експертен” съвет. Записи, които шефът на агенцията Борис Вангелов отказа да публикува дори след искане по Закона за достъп до обществена информация. Ако имате търпение да ги изслушате и разберете защо са скрити от медии и диаспора, можете да ги намерите на следния адрес: https://goo.gl/JzUj56). Около пет минути от едно заседание може да чуете и тук:

.

.

Бих ги нарекъл смехотворни тези заседания, ако не бяха трагични. Казвам го с пълното разбиране, че и моето участие в тях не е спомогнало за издигане на експертността. Единственото ми оправдание е, че участието ми бе по принуда от обстоятелствата.

Ще завърша, че политическа еволюция в България е невъзможна при такова голямо число контрареволюционери. На толкова различни хора готови на всичко, за да влезнат във властта.

Българите в родината и зад нейните граници са объркани и отвратени. Все повече хора се отказват и обезверяват, че е възможен изход. А изход винаги има. Но първо трябва да се каже НЕ на всички кариеристи (особено в политиката) и да се проумее дори от уважавани професори като г-н Слатински, че представяното ни за демокрация, всъщност е нещо друго.

Вижте видеото в публикацията ТУК и сами ще разберете къде е проблемът и защо у нас:

“Правото е задължение.
Демокрацията е репресия.
Некомпетентността е власт.”

.

Петър Стаматов

One Comment »

  • B said:

    Чудесно изложена позиция!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.