Home » Авторски страници

Как се измерва миграционният натиск към България

2016.04.22 Няма коментари
Spread the love

 

Д-р Спас Ташев, ИИНЧ при БАН

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Този месец на два пъти – и на 15, и на 20 април, чухме информацията, че миграционният натиск върху България е намалял почти с 40 %. Подобно твърдение или вече се превръща в политическо заклинание, или пък ако изнесеното е вярно, България е европейска сензация. С оглед на тази дилема ще е редно да попитаме, след като по своята същност натискът е въздействие ОТВЪН върху преградата, наречена държавна граница, с цел нейното преминаване, то тогава как в България го измерват ОТВЪТРЕ?

Това или е научно чудо, или просто българският подход за отчитане на миграционния натиск чрез броя на регистрираните случаи на нелегално преминаване на границата противоречи на научното разбиране за миграционния натиск. Явно е дошло времето у нас да бъде зададен въпросът в кой български държавен документ е дадена дефиниция на миграционния натиск и каква е методиката за изчисляването му?

Ако възприемем “логиката” на нашите управници, то тогава миграционният натиск например върху Р. Македония и държавите след нея по Западно-Балканския миграционен маршрут е намалял със 700 %, защото откакто Скопие затвори границата, никой нелегален мигрант не влиза в Македония. Щом не влизат в Македония, значи няма имигранти и в Сърбия или Унгария, които иначе също като България са транзитни държави. Чудно е обаче защо там никой не познава българската сензационна методика за изчисляване на миграционния натиск, поради което и никой не казва, че той е намалял.

Политиците във въпросните държави осъзнават, че паднат ли преградите, цялото това потенциално велико преселение отново ще тръгне към Европа. То затова е и натиск, защото я натиска отвън, а не защото определен брой мигранти са успели да се настанят в нея.

Затова е редно да попитаме обикновените граждани: вярвате ли, че наистина миграционният натиск е намалял или случващото се е неговото временно овладяване?

Въпросът е фундаментален за бъдещето и на България, и на останалата част от Европа, защото именно миграционните вълни и оценката за техния потенциал са най-голямото съвременно предизвикателство за т.нар. Стар континент.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.