Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

150 участници в СИК зад граница: писмо до президента и националния омбудсман

2016.04.26 Няма коментари
Spread the love

Във връзка с ограничаване на изборните права на българските граждани извън страната в Изборния кодекс, 150 български граждани, участвали в секционни избирателни комисии в чужбина в периода 2005-2015 г., изпратиха писмо до президента Росен Плевнелиев и националния омбудсман Мая Манолова. Писмото е изпратено с копие до премиера Бойко Борисов, вицепрезидента Маргарита Попова, вицепремиера Меглена Кунева, външния министър Даниел Митов, председателя на Комисията по политиките за българите в чужбина Румен Йончев, председателя на ДАБЧ Борис Вангелов.

В писмото се казва:

“Господин Президент,
Госпожо Омбудсман,

Приетите поправки в Изборния кодекс според нас представляват грубо погазване на конституционните права на над 1 милион български граждани в чужбина. С тях се премахва възможността за тяхното дори минимално участие в политическия и обществен живот.

Господин Президент,

Призоваваме Ви да упражните конституционното си право на вето над променения Изборен кодекс. По този начин ще дадете шанс на Парламента да чуе гласа на гражданското общество в и извън пределите на България и преосмисли решенията си.

Госпожо Омбудсман,

Призоваваме Ви да упражните правото си да сезирате Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на приетите поправки в Изборния кодекс, поради ограничаване на изборните права на българските граждани извън страната.”

Следва целият текст на писмото.

02

БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, УЧАСТВАЛИ В СЕКЦИОННИ
ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ В ЧУЖБИНА 2005-2015 Г .

До

Г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България
Г-жа Мая Манолова, Омбудсман на Република България

Копие:

 Г-н Бойко Борисов Министър-Председател на Република България
 Г-жа Маргарита Попова Вицепрезидент на Република България
 Г-жа Меглена Кунева Заместник министър-председател на Република България
 Г-н Даниел Митов Министър, Министерство на външните работи на Република България
 Г-н Румен Йончев Председател, Комисия по политиките за българите в чужбина в НС
 Г-н Борис Вангелов Председател, Държавна агенция за българите в чужбина

26 април 2016 г.

Относно: Ограничаване на изборните права на българските граждани извън страната в Изборния кодекс

Уважаеми господин Плевнелиев,
Уважаема госпожо Манолова,

Ние сме български граждани, живеещи или живели известен период извън България. От години организираме като доброволци и в интерес на нашите сънародници по света изборния процес при провеждане в чужбина на български избори за народни представители и президент, както и на референдуми. Работили сме в партньорство с ръководителите и служителите в десетките дипломатически и консулски представителства на Република България по света. Многократно сме получавали от тях благодарности за нашата помощ.
Съществено и решително сме допринесли за

 възможността, десетки хиляди българските граждани по света да упражнят конституционното си право на глас в 75 изборни секции, в 15 държави и на 3 континента.
 намаляване на бюджетните разходи по провеждането на изборите извън страната
 информиране за изборите – безпристрастно и обективно – на българите от диаспорите в местата, в които живеем
 гарантиране на прозрачността и законосъобразното провеждане на изборния процес

Сред промените в Изборния кодекс, приети с внушително парламентарно мнозинство на 21 и 22 април 2016г., беше и премахването на възможността за откриване на изборни секции извън страната в места извън дипломатически и консулски представителства (ДКП). Тези промени ще доведат на практика до ликвидиране на възможността, между 80 000 и 100 000 досега гласуващи български граждани в тези секции да го направят в бъдеще.

Аргументите, с които тези промени бяха обосновани, нямат нищо общо нито с правото, нито със стратегическите приоритети на Република България.

Притеснителен е и процесът на приемане на въпросните поправки. Липсата на прозрачност, предварителен анализ на ситуацията и ясна стратегия за изборна реформа доведе до сериозни противоречия и рискове пред демокрацията в страната.

Като „компенсация“ на отнетите права, за българските граждани извън страната беше обещано ускореното въвеждане на електронното дистанционно гласуване за президентските избори през есента на 2016г. Българите извън страната недвусмислено заявиха своята подкрепа за електронното гласуване от дистанция на проведения референдум през 2015 г. Същевременно обаче въз основа на нашия дългогодишен опит в работа с българската диаспора по света сме убедени, че не е възможно електронното дистанционно гласуване да бъде успешно въведено – дори експериментално – в тези кратки срокове. Съществуват непреодолими ограничения от техническо, организационно и комуникационно естество. Освен това, съществува и реален риск, електронното дистанционно гласуване да бъде опорочено поради некачествено и прибързано въвеждане.

Господин Президент,
Госпожо Омбудсман,

Приетите поправки в Изборния кодекс според нас представляват грубо погазване на конституционните права на над 1 милион български граждани в чужбина. С тях се премахва възможността за тяхното дори минимално участие в политическия и обществен живот.

Господин Президент,

Призоваваме Ви да упражните конституционното си право на вето над променения Изборен кодекс. По този начин ще дадете шанс на Парламента да чуе гласа на гражданското общество в и извън пределите на България и преосмисли решенията си.

Госпожо Омбудсман,

Призоваваме Ви да упражните правото си да сезирате Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на приетите поправки в Изборния кодекс поради ограничаване на изборните права на българските граждани извън страната.

Благодарим за Вашите ангажираност и постоянство в отстояване на правата на българските граждани в чужбина.

 

С уважение,

Сто и петдесет български граждани, участвали в секционни избирателни комисии (СИК) извън страната в периода 2005-2015 г.

————————————————————————————————————————

Бел.ред.: Пълният списък със 150 български граждани, участвали в СИК извън страната в периода 2005-2015 г. по държави и населени места, може да се види в оригинала на писмото до президента Росен Плевнелиев и омбудсмана Мая Манолова тук:  Писмо_промени_ИК_от_150_участници_в_СИК_извън_страната

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.