Home » Авторски страници, българи зад граница

“Куфарът на имигранта”: “Музеят без стени” на българите в Северна Америка

2016.04.26 Няма коментари
Spread the love

Д-р Диляна Иванова е научен сътрудник към The Field Museum in Chicago и главен администратор на Фондация “Американски научен център в София”. Тя е автор и мениждър на “Куфарът на имигранта. Виртуален музей на българите в Северна Америка”. По време на Втория форум на българските училища в западното полукълбо в Чикаго (23-24 април 2016 г.), д-р Диляна Иванова представи проекта на Фондация “Американския научен център в София”, наречен “Куфарът на имигранта. Виртуален музей на българите в Северна Америка” (www.immigrant.bg). Повече за Виртуалния музей можете да прочетете в текста, публикуван по-долу.

13105829_1744291425786436_521272964_o

Този виртуален музей е първи по рода си музей на българската миграция, чиято цел е да документира културното наследство на българската диаспора в САЩ и Канада, и да го представи на публичен достъп.

Заглавието на виртуалния музей “Куфарът на имигранта” заедно с артистичния дизайн на самия сайт с отворен куфар, от който изпадат снимки, насочва към идеята за куфара като метафора на всичко, което индивидът взема със себе си при миграция – вещи, културна идентичност, емоции, житейски опит, спомени и умения.


Screenshot 2016-04-19 07.54.43

Първият виртуален музей на българите зад граница е факт и той е отговор на новата социална необходимост от напреднали форми на интеркултурни комуникации в съвременното глобално общество, където индивиди и групи се придвижват по-масирано и където “миграцията” все повече се превръща в “мобилност”. Тази глобална ситуация изисква интелектуални и институционални медиатори между културите, и именно такъв посредник се явява и “Куфарът на имигранта”.

Obrazovanie

Чрез своите експозиции, виртуалният музей ще разкрие човешкото лице на миграцията. Той ще представи материали за всекидневния живот за миналото и настоящето, и по този начин ще служи като пътеводна светлина за бъдещето не само за българите зад граница, но и за всички онези, които живеят далеч от родината си. 

.

Диляна Иванова, Ph.D.

The Field Museum, Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.