Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Демократичен съюз на българите за протестите и бъдещето на Босилеград

2016.02.17 Няма коментари
Spread the love

Untitled8

По повод зачестилите граждански и партийни протести в Босилеград, контрапротестите на кмета Владимир Захариев, съпротивата, която той оказва срещу приватизацията на бензиностанцията и бившият завод „Кобос“, многобройните закононарушения, зачестилите полицейски демонстрации в града, всяващи недоумение и страх сред населението, и внимателно анализирайки актуалната политическата ситуация в Босилеград, Демократичния съюз на българите (ДСБ) заявява следното:

ДСБ неведнъж е бил жертва на политическия произвол на едноличната власт на „несменяемия“ кмет Владимир Захариев. Благодарение на него и на неговите кукловоди, ДСБ като национална малцинствена партия, с брутално нарушаване на избирателния процес, буквално бе изхвърлена от властта на местните избори от 2012 г. С това беше блокирано и свалено от дневен ред прилагането на редица закони на Р. Сърбия, регламентиращи правата на българското национално малцинство в сферата на образованието, информирането, културата, служебната употреба на езика и писмото, икономическото развитие на района и отварянето на границата за свободно движение на хора, стоки, идеи, капитали и услуги. Отсъствието на ДСБ от местната власт като разумна, принципна и последователна опозиция, утвърди едноличната власт на кмета Захариев и доведе до многобройни злоупотреби, които доведоха в безизходно положение цялата община и накрая и самият него.

Жандарм.-4

Лишен от възможността да сложи проблемите на българското национално малцинство на дневен ред на Общинската скупщина и Националният съвет на БНМ, ДСБ същите тия проблеми ги постави на дневен ред на Европейската комисия и Европейския парламент. Днес, когато Р. Сърбия заявява желанието си за членство в Европейския съюз, представителите на европейските институции поставят пред сръбските държавни ръководители нашите проблеми, тяхното решение се превръща в предусловие за затваряне на редица преговорни глави и Сърбия обективно изостава в преговорния процес за членството си в Европейския съюз. Ето защо ние смятаме, че без смяната на управлението на Захариев и без участието на ДСБ като малцинствена партия в местната власт, не може да се постигне необходимият политически баланс и не могат да се решат тежките проблеми които застрашават общината и българското малцинство. Участието на ДСБ във властта би било полезно не само за управлението на Босилеград, но и за напредъка на преговорите на Р. Сърбия за членството в ЕС.

Анализирайки некомпетентното и безотговорно общинско управление, ДСБ изразява недоумение от безсилието на правосъдните и полицейски органи, които в продължение на една година и след 14 безуспешни опита не могат да се справят с един елементарен юридически казус, какъвто е изпълнение на влязла в сила присъда за приватизация на бензиностанция в Босилеград. Такъв прецедент вероятно не е забелязан в аналите на сръбското правосъдие. Бойкотирайки правосъдието на Р. Сърбия, кметът Владимир Захариев направи десетки други закононарушения, за които все още не е ясно дали е образувано производство, дали са му наложени санкции и дали те някога ще бъдат изпълнени. Още по-недоумяващо е, че всичко това се случва буквално под знамената на управляващата партия на премиера на Сърбия Александър Вучич, чието мото е „Борба срещу корупцията и престъпността“?! Въпреки легалните и легитимни искания на гражданите, произлизащи от Конституцията и законите на Сърбия, Правителството и премиерът Александър Вучич досега видимо не предприеха нищо за овладяване на корупцията и престъпността, демократично функциониране на политическите институции и нормализиране на политическата обстановка в Босилеград.

Същевременно, ДСБ осъжда намесата на кметската власт в процеса на приватизацията на „КОБОС“, което очевидно се прави с цел използване на безработицата на хората за печелене и контролиране на гласовете на гражданите. Подобни политически намеси в бизнеса винаги са били контрапродуктивни за икономическото развитие.

ДСБ протестира против несъразмерното силно полицейско присъствие по време на провеждането на легалните и легитимни протести на гражданите и партиите. Недопустимо е на протестни шествия, на които присъстват 150 души, предимно жени и възрастни хора, да идват от Враня по три автобуса полиция в пълно бойно снаряжение. Според сръбският вестник „Блиц“, полицията е защитавала общинарите. Същевременно, присъствието на полицейските сили, сред протестиращите граждани предизвиква силен психологически стрес и страх и пречи на омасовяването на протестите. В едно демократично общество, полицията трябва да пази сигурността на гражданите, но не бива с действието или бездействието да работи в полза на едната или другата страна. Особено не бива да пречи на гражданите да упражняват правото си на демократичен контрол и да изискват отговорност от едно напълно некомпетентно и безотговорно общинско управление.

Драголюб Иванчов

Драголюб Иванчов

ДСБ като демократична малцинствена партия уважава легитимното право на гражданите да протестират и да изповядват своите политически уверения, дори и когато не споделя напълно техните възгледи. Очакваме същото уважително и толерантно отношение и от другите политически партии към нас. Фактът, че в Босилеград живее българско национално малцинство налага силно присъствие и участие на ДСБ като национална малцинствена партия в демократичния процес и в политическия живот на общината. Програмните определения на ДСБ произлизат от внимателен исторически и съвременен анализ на положението на българското малцинство, анализа на вътрешното и европейското законодателство, в което са интегрирани правата на малцинствата. Всеки един опит да се неглижира или избегне решаването на националните проблеми на българите неминуемо ще доведе до нови проблеми в преговорния процес на Р. Сърбия за членство в ЕС, но и до нови и тежки проблеми във функционирането на политическия живот в общината.

Ние навремето предложихме на кмета на Босилеград Владимир Захариев членство в партията с цел превръщане на ДСБ във водеща политическа сила на българите в Сърбия. Той не само отхвърли това предложение, а направи всичко възможно да изхвърли ДСБ от властта и да го компрометира сред населението в общината, в Сърбия и в България. Още тогава стана ясно, че той не се вълнува от истинските проблеми на българите и на община Босилеград, а е само проводник на политиката на обезбългаряване и обезлюдване на Босилеград, и се интересува само от личната, неограничена и безнаказна власт. Днес, когато неговата политика претърпя пълен провал и предизвика социални вълнения, отново се поставя въпроса за участието на ДСБ в изборите и във властта.

Изхождайки от Конституцията и законите на Р. Сърбия, програмните определения, от Платформата за защита на правата и интересите на българското малцинство, от успешното приключване на преговорния процес на Р. Сърбия за членство в ЕС и особено от успешно затваряне на 23 и 24 преговорни глави, ДСБ призовава представителите на демократичните партии и сдружения, и особено гражданите на община Босилеград, масово да подкрепят ДСБ на предстоящите избори за местна власт в Босилеград.

 

Драголюб Иванчов,

председател на ДСБ

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.