Home » Авторски страници, българи зад граница

Нови протести и полиция в Босилеград

2016.02.17 Няма коментари
Spread the love

Кобос 1

17.02.2016 г., Босилеград. Поради протест на бивши работници, организиран от кмета Владимир Захариев и бившият директор на „КОБОС“, и днес в Босилеград рано сутринта пристигнаха два автобуса полиция от Враня. Полицията се струпа пред входа на завода, защото дни наред преди това се носеха слухове, че бившите работници щели да нахлуят в халата. Откакто компанията „ЮМКО“ от Враня започна да подготвя производствените хали на „КОБОС“ и в Босилеград се заговори, че той ще бъде приватизиран от Компанията „КАЛИНЕЛ“ от Троян, която да инвестира и да даде работа на около 250 нови работници, Босилеград се изправи на нокти. „КАЛИНЕЛ“ иначе вече е стъпил в Р. Сърбия и е приватизирал подобни цехове.

Кобос red 2

В града безработицата е отчайваща и хората с надежда очакват новият инвеститор като спасител на града. От друга страна, дългогодишният кмет на Босилеград Владимир Захариев се опитва да настрои хората срещу приватизацията и частния бизнес, вероятно защото се опасява, че това може да разклати властта му на предстоящите местни избори. Именно с тази цел положението в Босилеград прекалено се драматизира, а масовото полицейско присъствие внася излишно напрежение и плаши хората. Обаче истинската опасност за Босилеград идва не толкова от полицията, колкото от сегашното общинско управление, през което населението се преполови, а младите масово напуснаха града.

Кобос red 3

Напрежението в града видимо се повиши след 15 януари, когато местната организация на Сръбската прогресивна партия на г-жа Невенка Костадинова изведе хората на протести срещу сегашното общинско управление и поиска оставката на кмета.

 

КИЦ „Босилеград“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.