Home » Авторски страници, българи зад граница

Честването на Левски в Босилеград

2016.02.20 Няма коментари
Spread the love

Културно-информационният център „Босилеград“ и тази година се разграничи от кмета на Босилеград Владимир Захариев и направи отделно поклонение пред паметника на Васил Левски в града. На поклонението, организирано от КИЦ-а, дойде делегация на 43-то Народно събрание, в която бяха зам.-председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина и народен представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Костадинова, народният представител Борислав Иглев, Генералния консул на Р. България в Сърбия Едвин Сугарев, кметът на община Кюстендил Петър Паунов, представители на политически партии ВМРО, НФСБ, АТАКА, делегация на НСА „Васил Левски“, Боянски клуб Академия ОНГЪЛ и Гражданско сдружение ГЛАС. Поздравителни писма към КИЦ-а изпратиха вицепрезидентът на България г-жа Маргарита Попова, членът на Европейския парламент Андрей Ковачев и българската общност в Чикаго.

Б1

Поздравленията и словата за Левски бяха произнесени в салона на КИЦ “Босилеград”, след което всички заедно се отправиха към паметника на Левски. Там се наложи да изчакат да приключи поклонението, организирано от кмета Захариев, което закъсня около половин час, след което гости и домакини се поклониха пред паметника на Левски и положиха венци и цветя.

Б3

Този път, представителите на българските държавни институции с присъствието си се солидаризираха с Културно-информационния център „Босилеград“, което показва, че доверието в политиката на кмета Захариев е на изчерпване. Събитието бе отразено от БНТ, ТВ СКАТ и ТВ България 24.

12744123_1107658659253961_1940563625117402761_n

След поклонението се проведе работна среща в КИЦ-а, където представителите на българските държавни институции бяха подробно запознати защо КИЦ-а се разграничава от кмета и отказва да бъде част от поклонението, организирано от него. Участниците в срещата осъдиха посегателството върху плакатите с портрета на Левски, които бяха скъсани предишната нощ, както и това, че в училищата в Босилеград не е проведен час за Левски. Стана дума и за това, че гостите от България, тръгнали за поклонението в Босилеград, са били задържани необичайно дълго на граничния пункт “Рибарци – Олтоманци”.

Едвин Сугарев

Домакините запознаха гостите с положението на българското малцинство и особено с напрежението в Босилеград, предизвикано от неуспешното местно 15-годишно управление, натиска срещу българските организации, а напоследък и срещу частния бизнес, протестите и честото присъствие на полицейски сили в Босилеград. И от двете страни бе констатирано, че трябва да се направи всичко необходимо да се даде шанс на външните инвеститори, които да приватизират и да открият нови работни места в Босилеград.

След проведените разговори представителите на българските държавни институции изразиха подкрепа за културно-просветната дейност и становищата на КИЦ-а, както и изразиха готовност да помогнат за стабилизирането му и нормална работа.

На поклонението, организирано от кмета, Столична община изнесе програма, а освен представителите на Босилеградските общински институции и училища, присъстваше още и зам.-председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров.

 

КИЦ „Босилеград“

Иван Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.