Home » Авторски страници, българи зад граница

Сняг и мрънкане на парцали…

2016.01.03 38 коментари
Spread the love

Откакто живея в слънчево, планинско и обикновено снежно Колорадо, много пъти съм казвал, че ако софиянци, пловдивчани или… видят как (не) се почиства снегът тук, всеки ден ще носят цветя на Бойко и кметовете за улиците на градовете си след всеки снеговалеж.

Ето, и днес след първите снежинки и натрупалия се “огромен” сняг от 5-10 см в България, не спирам да чета и слушам глупостите на мрънкалниците във Фейсбук и шофьорите, по заснежените магистрали на България, интервюирани от интелигентни “журналисти”. Същите шофьори-софиянци, които не могат да си купят зимни гуми; които въпреки, че от 3 дена са предупредени за валежите в неделя, са избрали именно неделя следобед да се приберат от родните си места у Софето; същите дрънкалници, които не могат да се откъснат от компютъра си, за да изчистят 4 квадратни метра пред входа на блока си – може би, защото и никога не са хващали лопата през живота си, но са компетентни как се чистят улиците в Хановер, в Ню Йорк, в Хелзинки, в Китай, в Букурещ…

Та за тези мрънкалници, са днешните ми редове с пресни спомени и гледки от Колорадо (САЩ) – и по точно от столицата Денвър. Който не знае къде е Колорадо – да пита президента Плевнелиев – той има снимки от планините наоколо 🙂 В Колорадо живеят около 6 милиона души, като само в Денвър и околностите са около 2 милиона. Надморска височина – 1600 м, като от ноември до май вали сняг поне 10-15 пъти по 10-30 см обикновено. За никого тук снегът не е изненада, освен за общинските власти. Те са хем изненадани, хем не им пука. Тук сняг не се чисти, докато снеговалежът не спре! Съвсем правилно ме разбрахте – ако вали 5-6 или 10 часа, то през това време снегорини НЕ ИЗЛИЗАТ, защото щяло да навали пак и нямало смисъл – това беше не особено умното обяснение, което получих от компетентен общински служител. Обичайна гледка е сутринта в час пик, ако е валяло през нощта, да не можеш да стигнеш до работа, защото магистралите са абсолютно непочистени и коли, и камиончета газят сняг по 15 см, който за разлика от българския е обикновено сух и трудно се топи и превръща в киша. Вместо да стигнеш до работа за 30 минути, стигаш за 2 часа – огромни закъснения, загубени работни часове, нерви и т.н., но хората спокойно търпят и не протестират. Демокрация бе… Като спре снегът, обикновено чак след 1-2 часа излизат някакви снегорини, които в плътна, организирана колона минават по 1-2 пъти през големите улици и ако успеят за 24 ч. да ги поразринат – ОК. Ако не – здраве да е. Изключителната гледка от тържествуващи снегорини с ВИСОКО ВДИГНАТИ ГРЕБЛА (т.е. непочистващи нищо), може да бъде видяна след всеки снеговалеж… Голяма гавра е да гледаш как камион, които вместо да почиства, минава покрай теб с 10 км/ч, затъвайки също в преспите. Един ден бях преборил 10 такива снегорина, и само 1 работещ.

Да не забравя – това е за основните магистрали; вътрешните улици по принцип въобще не се чистят. Нямало пари. Айде сега се сетете какви са данъците в БГ и какви в САЩ, ама на – нямало пари. По една седмица газиш с колата си в замръзнал лед и сняг по улиците, и където утъпчеш ти или съседите – това е. Ако замръзне – се спасяваш, както можеш. Последният сняг падна преди около 3 седмици, около 15 декември. Два дена след като спря снегът – главните улици изглеждаха така (вж. снимката по-долу). И до ден днешен има заледени улици, а на Коледа през половината квартални улици можеш да караш ски, не само кънки. Говоря за скъп район, да не си мислите, че говоря за Столипиново…

20151216_080600

Така, сега минаваме към последната картинка от пъзела – тротоарите. Тротоарите са задължение и се чистят от собствениците на къщите покрай тях. Задължение на всеки собственик е до 24 ч. след като е паднал сняг, да е почистил тротоара пред дома си. Ама бил стар, болен, бил на работа, в командировка за 2 седмици – не им пука. Трябва да си изчистил. Иначе – глоба. Започва със забележка първи път, 50 $ – втори път; 200$ – трети път… И така… Когато падне сняг, често пъти се налага да излезеш 30 минути преди нормалното време за работа, за да почистиш пред къщата си – иначе не можеш да изкараш колата си. Като не можеш да изкараш колата си – не можеш да идеш на работа. Не отиваш на работа – няма пари… И така… Капитализъм! Отделно всеки собственик плаща HOA – това е такса домсъвет – обикновено не покрива нищо, освен заплатата на надзирателя, които гледа дали собствениците си изпълняват задълженията по поддържане на тревата и чистене на снега, и малка такса за ползване на някои местни общински паркове. Но не включва никакво чистене на сняг или косене на трева. Ако искаш да ти е чисто, а не можеш – плащаш още около 50 $ /месец абонаментна такса някой друг да го прави вместо теб. Притежаването на имот е предимство, но и отговорност.

Най-интересното е, че по телевизията никой не мрънка, никой не се оплаква – ама не е почистено, къде е държавата, къде е…? Просто казват – внимавайте, има много сняг, оправяйте се. Всичко го приемат за нормално. (Единствен аз, като някакъв Мунчо, се осмелих да протестирам пред американските ми познати… Гледат ме странно и неразбиращо.)

Продължаваме нататък – специално за нашите мрънкалници – две снимки от улицата пред местното CDOT (Министерство на транспорта на Колорадо). Да, да същите тези, дето се грижат всичко да е почистено. Четири дена на улицата имаше 15 см сняг и снегорин не беше минавал.

20151216_120131
.

20151216_120109

Чакайте – да не помислите, че се бъзикам – ще ви покажа една снимка от лятото на същото място – виждате ли асфалта и поникналото дръвче в дупката в него?!

20150909_110215Да, да на същото място е – пред същото Министерство на транспорта на Колорадо. Хайде сега погледнете снимката на българския министър и кажете няколко думи за новите магистрали…

Мислите, че само в Денвър е така – не, бил съм и на други места в щата – същата работа. А преди година имах честта да посетя най-реномирания хотел в най-хубавия курорт в Скалистите планини, където нощувките достигат и 1000$/стая на вечер. На връх Нова година. Лъскаво, красиво, платен паркинг, безплатни шоколадови десерти, но… до хотела не можеш да стигнеш с колата си, защото 3 дни не могли да почистят 60 метрова улица с 25 см сняг. Нямали пари хората, бе…

Не навсякъде в Америка и по света е така – и това знам.
Има градове и градове, има държави и държави, и затова – хайде преди да плюем, преди да мрънкаме да знаем – всичко зависи от ХОРАТА и ДЪРЖАВАТА. А държавата се гради от личности, не от мрънкалници.

 

Андрей Ненов @ facebook

.

38 Comments »

 • Andrey said:

  Специално за критичния Мирослав 🙂

  Като автор на статията, искам да ти кажа, че не си разбрал посланието. А то е много простичко – Всички сме грешни, и преди да търсим сламката в очите на държавата, нека погледнем себе си. Какво ние направихме за улицата си, за квартала си, преди да искаме от Държавата и Общината. Какво е възможно и реално и какво – абсурдно.

  Не е идеята, че не трябва да се изисква от българските управници и фирмите да чистят, а че трябва да има изисквания с мярка. Не може да се очаква, че снегорините ще минават на всеки 20 мин пред блока ти във Кючук Париж, или Аспарухово/Варна, щото големите тузари трябва да имат достъп 24/7 до кварталната бакалия КОГАТО НЕ СПИРА ДА ВАЛИ СНЯГ. В България има 700 км магистрали, и 3000 км първокласни пътища между градовете, отделно около 20 000 км градки улици !! Никои не е способен да го изчисти това до асфалт за 1 ч.!! Никой.

  Едно време газихме в 50-60 см сняг пред блоковете по 4-5 дена, ни съседите се събираха и почистваха сами. А сега мрнкалниците седят във фейсбук и не познават лопатата да изчистят прес собствената си къща.

  В САЩ се плаща и харчи 20-30 пъти повече за почистване – и пак има общини и общини, има некадърници, мошеници, има и супер мениджъри и кметове.

 • Andrey said:

  Милен,
  Не мисля, че Марияна имаше впредвид теб 🙂 Аз харесвам коментари, като първия ти(въпреки че е критичен към мен), където има балансирано гледане от много страни.

  Поздрави

 • Milen said:

  Извинявам се на Мриана. Ако не си ме визирала мен, все пак казах „ако евентуално мен визираш“, не бях сигурен в това и с това „ако…“ се застраховах 🙂 А за учтивата форма на обръщение, мисля е задължителна само при формална комуникация, такава, каквато в момента не поддържаме, само коментари към статия правим 🙂 :). Възпитание имам, не се тревожете за това, мила Мариана! Имам го много отдавна 🙂 🙂

 • Milen said:

  Е Андрей, не искам да съм критичен към теб лично, казваш критичен съм към теб – не е така. Критика не изказвам, зададох въпрос само и помолих за по-голяма задълбоченост в нещата, не само заради един сняг и мрънкания и някой да стъпва ефирно по тънкия лед на нетърпимостта на цяла нация, обвинявайки я, че е сбирщина от „мрънкалници“ 🙂 🙂 А въпросът ми е много ясен – къде си ти, личност??? Все пак не е само да си приказваме и пишем статии от хиляди километри, нали така?

 • Пендо said:

  Стар английски календар на нов глас по български:

  Mo – МрънDAY – Мрънкаме, но гласуваме за тези от които сме недоволни.
  Tu – ТюхDAY – Тюхкаме се, но не сядаме да си оправим нещата.
  We- ВреденDAY – Може да ни навреди, но може и да се вреждаме.
  Th – ТрънDAY – Тръни навсякъде, но избират кого да убодат.
  Fr – ФалитDAY – Парите ги няма, но никой не пита къде отидоха.
  Sa – СатърDAY – Сатър за мошениците и крадците, но съвсем притъпен.
  Su – СънDAY – Сънуваме несбъднати сънища и чакаме да паднем в рая.

 • OIFVet said:

  Към Андрей: мрънкащи в Чикаго колкото искаш. Понякога са прави, понякога не са. Напимер си е факт че веднъж като се очистят главните улици, Чикаго набляга на страничните улици в по-добрите квартали, а бедните квартали да се оправят както могат. Но като цяло, снегопочистването е на светлинни години от това в БГ, при това местната винетка е по цена като тази в БГ. Тоест, бедна България плаща Чикагска цена за Българско обслужване. Та питам, нямат ли право хората да изискват качествено обслужване за тези Американски цени? От това което си написал излиза, че на управляващите не трябва да им се търси отговорност,.

  Към Българин: много си обсебен с тези гуми, все едно че в тях е главната вина. А факта е че тук съм виждал гуми по-гладки и от галоши. Един такъв се събрахме няколко съседа да му помогнем да потегли, че ни блокираше уличката. Да не говорим че няма изискване за зимни гуми в огромната част на страната. А по изразите ти, явно си фен на Тиквоний Банкянски. На вас все матряла ви е виновен, а не това че грабите като за последно.

 • Andrey said:

  OIFvet,
  Погледни последния ми коментар към Милен – за марката в критиката.

  Тук, когато завали сняг, гражданите първо гледат да станат 1 ч по-рано да си почистят пред колата, да тръгнат навреме на работа и очакват, че в разумни срокове ще големите улици ще са почистени, за стигнат на работа или до училище защото това им е целта.

  А в БГ тръгват за работа или за друг град по същото време, както и ако е 1 август напр. Те не разсъждават, че И ОТ тях зависи да стигнат навреме или да не се пързалят.

  Това е разликата.

  Отделно, че както знаеш има стотици градове на САЩ, където при 1 см сняг затварят училищата и всичко се парализира.. 🙂

 • OIFVet said:

  „Отделно, че както знаеш има стотици градове на САЩ, където при 1 см сняг затварят училищата и всичко се парализира.“ Е хайде сега, това си е Юга. Спомням си Атланта преди две години, но колко често вали там?!

  „А в БГ тръгват за работа или за друг град по същото време, както и ако е 1 август напр. Те не разсъждават, че И ОТ тях зависи да стигнат навреме или да не се пързалят.“ Това универсална практика ли е? Питам, защото не знам, но определено се съмнявам че глупоста е универсална. Но определено и тук има такива, колкото и по телевизията и по радиото да предупреждават да си дадат повече време за комюта. Хората сме си такива, все пак всички сме си девети братовчеди. Ама факта си остава че в БГ вече плащат същата цена за винетка, каквато плащам аз в Чикаго, а пътищата си остават отчайващи и без снега. Ремонт на нова магистрала месец след като Боко резне лентата, това си е Българска уникалност.

  Колкото до мрънкането, сетих се за Чикагския кмет Биландич (see Chicago blizzard of 1979), който загуби изборите заради лошо организирано почистване на снега, от което доста яко мрънкал електората. От тогава не е имало кмет който да не взема снега особено сериозно. Така че и мрънкането си има полза, поне в нормалните държави. За БГ не знам.

 • българин said:

  Всъщност основния проблем наистина е в гумите. Ако отвориш олх ще видиш колко много обяви има за гуми на по 4 сезона и колко хора карат с такива. А най-важното нещо за стабилността на пътя е гумата, а не шофьора или колата.
  Ами нали и аз карам по същите пътища и нямам проблеми. Но съм карал и с летни и с изтъркани гуми (когато бях малък и тъп) и знам каква е разликата. Няма как да караш зимата с такова нещо и да очакваш че колата няма да се пързаля. А после да викаш, че Лилияна била свиня дебела… Абсолютно бай ганьовска работа.

 • OIFVet said:

  Предполагам че лично сте инспектирал гумите на всеки един, който така жестоко е обидил на Боковото Лиле, за да стигнете до заключението че на всички тези гумите им били на по четири сезона? А видео репортажи които съм гледал наистина демонстрират непочистени пътища и заседнали тирове. Да не би и всички тирове да си купуват гуми от galoshi.com?

 • българин said:

  Като тръгна по магистралата и видя ганьовците вдясно как се пързалят при двойно по-ниска скорост и ми става ясно и без да им правя инспекция 🙂
  Колкото до закъсали тирове и заснежени пътища – да, има ги тук-таме, но са напълно в рамките на нормалното.

 • OIFVet said:

  Мисля си, двойно по-висока скорост от останалите участници в движението, и то при зимни пътни условия, не е ли форма на Ганьовщина? Дори и най-добрата гума не може да компенсира за този вид ганьовщина зад волана.

 • българин said:

  Еми между 50 и 100 км на магистрала принципно не е голяма разлика. Но да, и аз си го помислих същото и макар да не виждах проблеми със стабилността се мушнах и аз вдясно за всеки случай.

  Важно уточнение за предния ми пост – не „ганьовците“, а „разни ганьовци“. Не всички са такива. Но няколко такива стигат да оквичат цялата държава, а тъпите медии да им публикуват глупостите.

 • Пендо said:

  Зимното каране на кола е много просто и някои не го разбират. Попитайте някой от северните страни и ще ви каже, че през зимата те се пързалят с колите, както с кънки или ски. И катастрофите не са много, даже и при голяма скорост. Те знаят как да карат на почистен и непочистен път. За коментаторите над 50 паралел това е ясно, а за коментаторите под 40 паралел, които не искат да го разберат, могат да мрънкат даже и своите президенти за всяко плъзгане. Който знае да се пързаля уцелява, който не знае си чупи колата и кокалите.

 • Пендо said:

  Още две думи. Тази история ми напомня един разговор с един студент от Нигерия в Софиа за впечатлението му от първия сняг: „Знаех, че снега е бял. Знаех, че е студен. Но не знаех как да ходя в снега. Сега не смея да седна, защото задните ми части ужасно ме болят.

 • Усмихни се said:

  И тези не мрънкат:
  https://www.facebook.com/HuffingtonPost/videos/10153589494001130/

 • Люската said:

  Глупако, боли ме уя, че в Колорадо не почистват снега. Защо си мислишч че трябва да взимаме пример от Колорадо? Аз Живея в Канада, която е в пъти по-уредена и по-цивилизована страна от щатите. Тук вали много повече сняг и на часа се почиства, ама гражданите не са зомбирани като мириканците и не търпят преспи по цяла седмица. Снегорините чистят през цялото време, независимо колко ще вали и се почистват дори малките улички в кварталите. Когато има прогноза за застудяване минават цистерни и пръскат с луга, за да няма поледици. Така че седи си там и си трай и не давай акъл на българите да седят в лайната като теб, а си купи една по-здрава лопата и действай.

 • Мариана said:

  Драги г-н Люската, това не е форум за словесни полюции. Ако имате проблем с вашия личен „инструмент“ или най-вече с вашето възпитание, не е тук мястото да демонстрирате това.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.