Home » Авторски страници, българи зад граница

Поради что ма, сестро…

2015.12.17 2 коментара
Spread the love

Текстът, публикуван по-долу, е провокиран от наскоро излязъл текст на Милена Фучеджиева – “Отнетата надежда на България” – и полемизира с част от тезите на г-жа Фучеджиева. Темата за емигрантите, причините, поради които са заминали, и причините за тяхното връщане/не връщане в Родината, са предмет на тази полемика.

—————————————————————————————————————————————————-

ПОРАДИ ЧТО МА, СЕСТРО…

.

Untitled77

Едно време не можеше да завършиш средно образование, ако не знаеш поне една дузина български стихотворения. После дойде демокрацията и разтовариха претоварените юноши, като забраниха наизустяването на стиховете, които ги формираха като българи. Интимната мисъл на реформаторите изглежда е била да изтрият родовата памет на младия българин и да го преформатират в готов полуфабрикат за грядущия НСР (Нов Световен Ред).“*

За съжаление талантливо написаното есе – спонтанен изблик на дълбоко наранена душевност – на г-жа Милена Фучеджиева потвърждава този тъжен извод.

„Нейният дом, това, което тя нарича дом, е Америка.“ Думи, отнасящи се за дъщеря ѝ. Дали? Но и майката я тегли натам… „След някоя и друга година ще поема пътя обратно за там, защото няма как да я навия да дойде да живее тук за постоянно.“

И какви са мотивите на майка и дъщеря, та да загърбят „гробът бащин, плачът майчин“? Ни повече, ни по-малко „Тук (сиреч в Родината – б.м.- Н.Г.) хората не са такива. Тук те са всичко друго, но не и благородни едни към други. Точно обратното. И това няма нищо общо с политика, а с нещо специфично и неназоваемо, вероятно и невъзможно да бъде обяснено научно, но то е огромната способност и енергия, която българите влагат, за да се мразят и вредят едни на други.“

Значи политиката тук е нипричьом… Странно – ние, които останахме до смъртния одър на Отечеството, а не се втурнахме да спасяваме себе си и да раждаме деца за обогатяване демографията на и без това проспериращи нации, сме „мазало, създадено от националния ни характер“. Щото „Никой не е чак толкова черен, нито пък някой е чак толкова от страната на светлината. Бих казала, че и едните, и другите са взаимно свързано мазало.“

– Госпожо Фучеджиева, знаете ли защо над два милиона напуснаха Родината, за да служат със знанията и уменията си, формирани тук, в „мàзалото“, на други господари, а не на своя Народ? И защо още толкова българи заминаха и с ускорени темпове заминават преждевременно в отвъдното?

euch20151215a10

Защото една много добре властово, икономически и политически ситуирана прослойка – известна като Номенклатура на Българската комунистическа партия – инициира, подготви и стимулира логистиката на тая незапомнена в българската история бежанска вълна. При това с одобрението, съдействието и съучастието на новия Голям брат, под чието крило Вие и дъщеря Ви сте намерили своята Аркадия.

Впрочем, първи преди 25-26 години натам се втурнаха именно онези гузни кадри на Номенклатурата, които вече бяха успели да пооткраднат някой и друг милион от всенародното богатство. Те не чакаха „зелена карта“ – чичо Сам радушно прие тяхната вноска в банките си, с която си купиха американско гражданство и спокоен живот сред себеподобни край плажовете на Маями и на Западния бряг. Вероятно познавате не един и двама такива „българоамериканци“.

Когато преди сто и три години избухва освободителната Балканска война, хиляди българи изоставят добър живот на Запад, престижна работа, студентска скамейка, и отиват да умират за България. Днес милиони българи изоставят умираща Майка България – „мàзало“ от мерзост, подлост и ненавист на всички към всички, „завист, злоба и непризнаване успехите на другия“ – за да останат завинаги там, „където е спокойно, хората са усмихнати, сърдечни и благородни едни към други“, където “държава с изградени демократични традиции и огромни финансови ресурси дава много по-големи възможности за развитие“. Щото: „(…) и новата геополитическа ситуация на България не е никак съблазнителна. От една страна е Турция, от друга Русия, от трета Америка. А от четвърта – поток от бежанци, между които неизвестен брой терористи.

Даа, тежко и горко ѝ на България… Но дали става въпрос за същата България, която само за пет години – от 1934 до 1939 – от тотално разорена след пет войни (1878, 1885, 1912, 1913, 1914) се оказа сред десетте държави с най-висок жизнен стандарт в света, и седма в Европа?

Да, същата е, но с една категорична разлика и една безспорно прилика:

– бяха забранени и не функционираха политическите партии;

Номенклатурата на само една партия – БРП/к, продължаваше подривната си дейност – нелегално.

Е, днес метастазите на тази партия, закрита през 1953 г. ведно със стотици други „остатъци от буржоазни НПО“ (Решение на Фирменото отделение на Софийския градски съд от 10 април 1990 г.: „Преименува БРП/к в БКП, преименува БКП в БСП“), са същността на „българската“ политика. Тази политика, която определяте като част от мàзалото съвременен български манталитет.

Над 100-годишната конспиративна практика на тази Номенклатура е отработила до съвършенство методиката на амалгамиране на лъжата с истина, на представянето на казионното като обществено – независимо дали за добро или за лошо. В тази тънка материя не се свенят да прибягват и наистина прибягват до интелектуалния потенциал на творческата интелигенция – кога чрез метода на тоягата и моркова, кога като пощипват струната на егото на талантливия и недотам творец…

Особено продуктивна се оказа промувираната още от първия ден на т.нар. “Преход” идея за колективната отговорност:

– “Всички комунисти са виновни – да ги пратим в Сибир!”

– “Лустрация на всички комунисти, милиционери, офицери и агенти на ДС!”

На пръв поглед – антикомунистически подход. Но само за първосигнални мозъци. Както в комунистическата Номенклатура, така и в ДС не всички “ядат доматите с колците“. На “когото трябва” му е ясно, че Правото не познава т.нар. колективна наказателна отговорност. Да, имало едно време такава, в царството на Иван Четвърти Грозни “круговая порука“, когато неговите опричници избивали цялото село, ако то не предавало доброволно правонарушителя. Тогава – да, днес – не, никъде.

И така, комунистическата Номенклатура, скрита зад фалшивата фасада на колективната отговорност, постигна колективна безотговорност за своите индивидуални престъпници – убийци, грабители на всенародното богатство, унищожители на християнската вяра на българина. Така и до днес – вече с непотично прехвърлената на синове, дъщери, зетьове, снахи, братя, братовчеди, внуци и правнуци, верни шофьори, бодигардове, любовници – политическа, икономическа, съдебна власт… барабар с индустрията СМИ.

Българинът, останал верен на родното пепелище, е принуден да води отчаяна битка за оцеляване. Същевременно няколко милиона външни българи обогатяват други нации с труда и придобитата си в България квалификация, а пъдят като еретична мисълта да се завърнат там, където заедно с нас, вътрешните българи, биха могли да изметат безметежно самовъзпроизвеждащата се престъпна Номенклатура.

Виждате, че няма как да се съглася с Вашите оценки за българина, решен въпреки „Турция, Русия и Америка“ да остане „да се бори кой как може с душманите на народа“.

Няма как и да не запитам – риторично, разбира се – защото сте кристално ясна:

– Поради что, сестро, не предпочитате да сте само гастарбайтери и българи, а не бежанци-емигранти – новоизлюпени „американци“, „германци“, „лихтенщайнци“, и прочие…

 

Николай Гусев

_____________________________________________________________________

* Цитат от друг авторски текст на Николай Гусев – “Поради что бе, сине…”
.

2 коментара »

  • Alex said:

    Върху аргументите в тая статия мога да поспоря.
    Това за комунистическата номенклатура е малката част от проблема. Във всяко стадо си има мърша, а тя в края на 80-те вече напълно омириса държавата. Но… За разложението си има по-дълбока причина. Няма как да се обяснят едновременните промени във всички държави от соц.лагера по един и същ сценарии. Няма как да не се посочи подмолната дейност на дълго подготвяния Горби за тая разруха. Доказана е предателската роля. Беше ясно, че от СССР трябва да тръгне всичко, защото командния център беше там. ЦРУ в компанията на превзетия отвътре КГБ свърши всичко. Имаше подготвени конкретни хора, както у нас така и в братската държава за фино замислената операция по рухването на соц.лагера. Горната теория(в статията) бе активно рекламирана от самите резиденти и подкупните им медии. Така трябваше да се говори, защото по тоя начин нещата можеха да станат “меко” без кръвопролитие, с измама, която много прилича на истина. Сценарият, програмата бяха съставени от екип специалисти със всякакви специалности, психология, икономика, военно дело. Тя беше съставена в Ленгли и стартира в България с плана Ран-Ът. Имаше много подготвени хора, които трябваше да го реализират. Те бяха добре платени и им беше обещано още повече, ако свършат работа. Бих ги споменал поименно, но те са известни на всички българи. Съсипването на България, довеждането й до дъното и логичната бежанска вълна бяха програмирани. Знае ли някой, точно в тая програма какво се предвижда за бъдещето на България? Ще ви кажа – пълна ликвидация на държавата, обезбългаряване, откъсването й от кръвния и православен брат Русия и предаването й под попечителството на Турция. Да! Точно това е предвидено за славната ни, стара, българска държава. Сценарият е в действие. Това с емиграцията е следствие. Сега сме с 2 млн. по-малко а утре няма въобще да ни има. Програмата предвижда най-умните и най-ценните ни хора – цвета на нацията, да богатее и без това богатата държава. Емигрантите се лъжат, че в бъдеще ще станат натурализирани американци. Няма да го допуснат, запомнете! Те сами(емигрантите) са си отрязали корена още когато са отишли на Терминал2. Тук ще се води тежка борба за оцеляване и те няма да бъдат в нея, а само ще наблюдават и ще леят сълзи. Така ще бъде… За жалост…

  • Flashman said:

    Да, Alex, абсолютно си прав! Не бих добавил много към написаното, освен, че тези хора (напусналите Родината), ще берат тежки кармични дертове в поколенията си напред, независимо къде се намират! Те са пренебрегнали основния закон на вселената, че трябва да се борят и отстояват Земята, която ги е хранила и отгледала. Която им е дала всичко и ги е направила това, което са. Жалкото е, че аз самия не успях да задържа собствените си деца в България…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.