Home » българи зад граница, Избрано

Коледен празник в Българското училище в Дъблин

2015.12.16 Няма коментари

23098829564_25990a1bf9_z

„…Не е ли чудесно елхата да блесне,
огряна от пъстри звезди,
и стоплил ръката в ръка на приятел
от радост да светиш и ти…

Нощта, във която очакват децата
изпълнен с подаръци кош,
нощта с чудесата – вълшебна и свята,
е тихата коледна нощ!“

На 12 декември 2015 г. още рано сутринта започнаха да се събират родители, ученици и учители в българско училище „Азбука“. Всички бяха донесли доброто си настроение и усмивки. Докато децата имаха учебни занятия, родителите се погрижиха за подготовката на залата за така очакваното коледно тържество.

Из коридорите се разнасяше едно празнично и приятно чувство!

След учебните часове вече бяхме готови да започнем коледната програма. Тя се състоеше от две части.

Всички родители бяха в нетърпеливо очакване малките ни слънца да излезнат на сцената!

И ето, на сцената се появиха децата от танцов състав „Звездички“ с ръководител Зорница Атанасова. Те изтанцуваха български народен танц за всички гости в залата.

След тях децата от предучилищна група, с ръководител Петя Ангелова, рецитираха стихчета за Коледа.

После най-малките ни сладури от клуб “Родна реч 1” и “Родна реч 2”, с ръководители Дани Смит и Ели Ангелова,  изпяха песничката „Пеят, скачат палците“.

И преди да повикаме специалния ни гост всички деца изпълниха песничката „Звъни Звънче“.

Както всяка година прекрасните ни малчугани повикаха Дядо Коледа, който влезна с пълен чувал с подаръци. Той подари на всяко дете подарък и се снима за спомен с всяко едно от тях.

С това първата част на тържеството приключи…

Но това не беше всичко, приятели! След програмата на най-малките и след малка почивка дойде моментът на сцената да се изявят учениците от първи до четвърти клас.

Водеща на втората част беше Деа Атанасова, ученичка от четвърти клас.

Започнахме отново с изпълнение на танцов състав „Звездички“, след които на сцената се появиха учениците от първи и втори клас, с ръководител Елена Панайотова. Те изпяха „Песен за снежинките“ и ни пренесоха в света на снежната красота на зимата. Децата бяха подготвили и пиеса за „Пипи дългото чорапче”, с която обясняват на Пипи какво е това Коледа и за самата традиция, под формата на стихчета и диалози. Всички се забавляваха много и гледаха с огромно любопитство и нетърпение какво следва.

И ето на сцената се появи и вторият ни танцов състав на по-големите ни ученици, с ръководител Росица Миихан,  които изпълниха хоро. Те внесоха още ведро настроение и накараха публиката да се вълнува още повече!

Нашата прекрасна водеща Деа обяви следващите ни участници от трети клас, с ръководител Мариана Монир, които бяха посрещнати с аплодисменти на сцената. Те разпръснаха още коледна магия  със стихчета и песента „Коледна приказка“.

Следващите аплодисменти бяха за учениците от четвърти клас, с ръководител Петя Сейменова, които изпълниха песента „Заедно с теб‘. С тази песен децата изпратиха послание към всички гости, че сме разделени по света и на запад, и на изток, но никой не се е променил и че най-важното нещо е да сме сред близките си хора и приятели.

След песента Павел Василев и Илияна Клисурска рецитираха стихчето „Коледна нощ“. През това време четвъртокласниците се преобразиха в елфи и се появиха на сцената с шейната на добрия белобрад старец. Те подготвиха шейната за дългия път и когато бяха готови повикаха Дядо Коледа и му казаха, че е време за излитане към училище „Азбука“, където ще раздаде подаръците на най-добрите деца в Дъблин.

Нашият специален гост раздаде подарък на всяко дете и се снима и с тях за спомен.

Благодарим на всички ученици, които се постараха изключително много и дадоха всичко от себе си, за да се подготвят за този така очакван ден! Бяхте прекрасни! Справихте се блестящо! Чакаме с нетърпение следващите ви изяви на нашата сцена!

23726302145_3b16410607_z

Благодарим и на всички родители, които допринесоха за прекрасната атмосфера  на този ден в училище! Специални благодарности на прекрасния дядо Коледа, който ни посети специално за нашето тържество! Благодарим и на нашия професионален фотограф Ивайло Петров, на Здравко Паскалев за озвучаването по време на тържеството и на всички учители, които се погрижиха децата ни да се забавляват и че направиха този ден незабравим за тях и всички нас.

Училище „Азбука“ ви пожелава весели празници с пожелание за много щастие, любов и късмет, за повече хармония и добронамереност, с която да направим света по-добър.

Весела Коледа и Щастлива Нова Година!

 

Петя Сейменова, bgschoolie.eu

Снимки: Ивайло Петров

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.