Home » Авторски страници

“Седемте живота на Мая”, първи по рода си интерактивен роман

2015.11.09 Няма коментари
Spread the love

Когато през 1992 г. фантастът Любомир Николов написа първата българска книга-игра, едва ли някой е предполагал, че тази литературна форма ще се превърне в мания за цяло поколение автори и ще направи България първа в света по брой на издадени книги-игри на глава от населението. Сега, 23 години по-късно, излиза и първият интерактивен роман, ориентиран към зряла аудитория.

na-19178

„Седемте живота на Мая“ разказва за млада жена, с генетично обусловена синестезия – състояние, при което възприема визуално звуци, миризми, вкусове или дори понятия. Мая мечтае да стане световноизвестна художничка, но на нейния 25-ти рожден ден животът ѝ изглежда по-банален и сив от всякога. Какви съдбоносни решения ще вземе главната героиня и как ще изживее живота си, зависи изцяло от читателя. Романът е разделен на 99 епизода, има 7 различни края и прилична на пъзел със стотици възможни начина за нареждане.

От 2011 г. насам интерактивната литература отново бележи сериозен възход в България. Наред с новите книги-игри, ориентирани към юношеска аудитория, през 2013-та се появиха и първите приказки-игри на Никола Райков за най-малките, които се превърнаха в истински феномен в детското ни книгоиздаване, като дори спечелиха най-престижната българска награда за детска литература. Предстои да разберем дали публиката ще прояви същия интерес и към интерактивния роман за възрастни, създаден от Красимира Стоева.

na-14321

Авторката е родена и живее в Пловдив. Печелила е множество национални конкурси, награди и отличия. Дебютира със сборника с фантастични разкази “Снежните пясъци на Хира” (ИК „Аргус”, 2008), последван от романите “Уроци по грим и горчив шоколад” (ИК „Хермес”, 2009), „Лабиринт с разноцветни конци” (ИК „Жанет 45”, 2015) и „Смъртта е оправдание за всичко” (ИК „Весела Люцканова”, 2015 г.).

„Седемте живота на Мая” е нейният пръв интерактивен роман, както и първият такъв от български автор. Повече информация за книгата можете да намерите тук.

Untitled77

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.