Home » Авторски страници, българи зад граница

Възпоменателно събитие в Босилеград за Деня на Западните покрайнини

2015.11.09 Няма коментари
Spread the love

На 8 ноември т.г. Културно-информационният център „Босилеград“, ТВ СКАТ, НФСБ и ВМРО проведоха в салона на центъра възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини. Иван Николов поздрави гостите и наблегна на значението на отбелязването на трагичните дати от историята, защото в тях се крие обяснението за настоящето и визията за бъдещето. Заедно с докторантката по история Нена Василева те направиха подробен исторически разбор на събитията, довели до Ньойския договор, и за положението на българското малцинство в бивша Югославия и днешна Сърбия.

12140774_1053585777994583_1293758811670387252_n

Проследявайки историческите събития и вековната борба на българите в Западните покрайнини за обединение с майка България, бе констатирано, че освен на сръбската асимилационна политика, българите са жертва и на безхаберието и грешките на българските политици и държавници. Не бе премълчан и историческия факт, че ръководителите на организацията за освобождение и присъединение на Западните покрайнини към България „Въртоп“ не са избити от югославската, а от българската комунистическа власт.

Сравнявайки демографските показатели през времето, се стигна до равносметката, че броят на българите в Западните покрайнини е намалял над пет пъти, че населението е обхванато от унищожителни демографски и икономически процеси, и че е оставено на произвола на съдбата не само от Сърбия, но и от България и международната общност. Перспективите никак не са добри, и въпреки това е изключително важно да се запази силен български дух и вяра в собствените сили и възможности.

Към присъстващите се обърнаха г-жа Мария Цветкова от ТВ СКАТ, Данчо Хаджиев, депутат от Народното събрание от НФСБ, и Георги Петров от ВМРО – Кюстендил. Те изразиха подкрепата си към българите в Западните покрайнини и КИЦ „Босилеград“, като подчертаха, че България не бива безусловно и безрезервно да подкрепя членството на Сърбия в ЕС, преди тя да реши проблемите, касаещи икономическото оцеляване и националната идентичност на българското малцинство. Бе подчертано, че кризата на държавността в България се отразява зле върху българите в чужбина и специално върху българите в Западните покрайнини.

12187908_1053585754661252_447206489303956082_n

Певческа група от читалището в Банкя, съпроводена от известния български акордеонист Никола Йонов, изпълни български родолюбиви и популярни песни.

.

Текст и снимки:

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.