Home » Авторски страници, политика

Обсъждане на проектобюджет ‘2016 в Комисията по политиките за българите в чужбина

2015.11.12 Няма коментари
Spread the love

Untitled23

На заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина, проведено вчера, 11 ноември, бе обсъден проектът за държавен бюджет ‘2016, и по-специално парите в този бюджет, които касаят политиката на държавата към българите в чужбина. Проектобюджетът, който се обсъжда в различни парламентарни комисии, е бил гласуван на заседание на Министерски съвет и внесен в Народното събрание в края на миналия месец.

На заседанието на комисията първо стана дума за това, че за Държавната агенция за българите в чужбина са заделени същите минимални средства, както и миналата година. В графа „Други“ на бюджета на Министерски съвет, към който е и ДАБЧ, са заложени малко над 600 хил. лв. бюджет на агенцията за цялата следваща година. Председателят на ДАБЧ Борис Вангелов каза на заседанието, че в Унгария например бюджета на ведомството, което отговаря за унгарската диаспора, е 300 милиона евро, а в България – 300 хиляди евро. И че работещите в ДАБЧ са 21 души всичко. А тези служители и експерти, които трябва да контактуват с многобройните български общности зад граница и с техните организации, са заети на практика най-вече с преписките за доказване на български произход. При този бюджет, който е заложен за ДАБЧ, тази картинка може да повтори и догодина.

После стана дума за бюджета на МВнР. Присъстващият на заседанието зам. външен министър Христо Ангеличин, който изглеждаше като доста подготвен човек, не беше подготвен обаче за това, че е поканен на тази комисия, за да обясни какви пари има в проектобюджета на Външно, които касаят българите в чужбина. Зам.-министърът започна да изнася подробна презентация на перата в проектобюджета на МВнР – кое, защо, как, заплати, рангове и пр. В приоритетите на този бюджет на Външно и в неговите точки никъде нямаше обаче никакво конкретно перо, което да касае точно и само българските общности в чужбина, макар че те влизат в приоритета дипломатическа дейност на министерството. В един момент председателят на комисията Йончев прекъсна зам.-министъра и му каза, че това, което интересува тази комисия, не е целият проектобюджет на МВнР и всички пера в него, а това какви пари са предвидени за държавна политика към българите зад граница. И понеже преди това зам. външният министър бе споменал, че Външно е планирало 5 млн. приходи от продажба на имоти в чужбина, депутатката Дора Янкова повдигна въпроса за Българския клуб в Прага, като поиска информация за всички имоти, които Външно смята да продава, както и дали Българският клуб в Прага е сред тях.

Зам.-министър Ангеличин каза, че сградата на Българския клуб в Прага няма да се продава. Дора Янкова поиска от представителя на Външно списък с всички имоти, които министерството смята да продаде, който списък да бъде предаден на Комисията по политиките за българите в чужбина, и зам. министърът обеща, че този списък ще бъде предоставен. Въпросът за Българския клуб в Прага не беше приоритетен на това заседание. Важно бе да се разбере дали МВнР е планирало някакви средства за държавна политика към българите в чужбина.

Оказа се, че такова конкретно перо, точно така формулирано, в проектобюджета на Външно няма, но пък в основния приоритет за дипломатическа дейност, в която влизат разбира се дипломатическите и консулските ни представителства, се подразбира, че парите в него са свързани и с българите зад граница. Като приоритети в проектобюджета на Външно бяха изведени например бежанците, енергийната сигурност и пр., не и българите в чужбина. Те не се оказаха мислени на най-високо държавно и министерство като някакъв възможен приоритет.

От това заседание се разбра, че, от една страна, на ДАБЧ продължава да се гледа като на някаква „печатница за удостоверения за произход“, както се изрази един депутат, и никакви допълнителни средства не са предвидени за тази агенция за догодина. А, от друга страна, и в проектобюджета на Външно политиката към българите в чужбина не е изведена нито като отделно конкретно перо, нито като отделен, конкретно формулиран приоритет. Само в Министерство на образованието се оказа, че има предвидени в проектобюджет ‘2016 някакви по-значими и конкретно разписани средства, касаещи българските училища зад граница.

От ДАБЧ впрочем искат още 300 хил. лв., за да могат си вършат по-нормално работата и да не служат само за преписки и удостоверения за издаване на български произход. Не е ясно дали това тяхно предложение ще бъде прието, но Комисията по политиките за българите в чужбина реши на вчерашното си заседание да внесе между двете четения в пленарна зала на държавния проектобюджет за 2016 г. предложения, касаещи бюджета на ДАБЧ, както и въобще държавата политика към българите зад граница. За да може евентуално на второ четене в този бюджет да влязат повече средства, свързани с тази държавна политика. Председателят Йончев даже апелира към членовете на комисията, които са от управляващото мнозинство, да съдействат за това.

Общото впечатление от казаното на това заседание бе, че в разработването на държавния проектобюджет за следващата година българите зад граница не са били никакъв приоритет за Министерски съвет. И вицепремиерът Кунева изглежда също нищо не е направила в това отношение, въпреки че е ресорен вицепремиер. А някои членове на Комисията по политиките за българите в чужбина споделиха, че имат чувството, че техните заседания понякога се превръщат в говорилня, от която няма нужния резултат, понеже на дейността на тази комисия не се гледа достатъчно сериозно.

.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.