Home » Авторски страници, политика

България – държава пред разпадане (доказателства)

2015.11.12 8 коментара
Spread the love

България се превръща в разградена територия с антидемократичен режим

Ако още не сте го разбрали, значи сте слепи или не можете да четете, и сте сред функционално неграмотните над 40 процента от населението, според някои последни научни изследвания*.

Ето какво пише в учебниците…

Държава е политически организирана общност, заемаща дадена територия, имаща правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет.

Чрез система от държавни органи държавата осъществява управлението на обществото и обществените отношения. Основните функции на държавата са вътрешни (в пределите на нейната територия и по отношение на нейните граждани) и външни (свързани с междудържавните отношения).

Функциите на държавата са основните направления в дейността й, определени от социалната й същност и стоящите пред нея предизвикателства. Функциите винаги са насочени към реализиране на задачите, пред които е изправени държавата, и са свързани с нейната социална роля и място в политическата система на обществата. Следователно, функциите са пряко свързани с изпълнението на задачите, които дадена държава решава на определен етап от своето историческо развитие. А основната функция на съвременната държава е осигуряването на комфортен живот на своите граждани.

Нека ги разгледаме по-долу основните задачи (вътрешни и външни) на държавата и изпълнението им, за да преценим дали казаното в заглавието е вярно.

Вътрешни задачи и функции на държавата:

Правна функция — осигуряване на правовия ред, установяване на правни норми, регулиращи обществените отношения и поведението на гражданите, защита на правата и свободите на гражданите.

Два случая от последните дни са красноречиво доказателство – записите на разговори между скандалната Владимира Янева, Румяна Ченалова и неидентифициран мъж, оповестени от Биволъ (линк); и смъртта на една възрастна жена, бивша учителка, убита от рецидивист във Видин за 5 лева и едно одеяло – който случай бе наречен от вътрешния министър Бъчварова “битово престъпление(линк).

Политическа функция – осигуряване на политическа стабилност, изработване на програмно-стратегически цели и задачи за развитие на обществото.

Тук за всички е ясно и няма какво да коментираме – по тези показатели сме на опашката не само в ЕС.

Организаторска функция – уреждане на цялата дейност на властта, осъществяване на контрола върху изпълнението на законите, координация на дейностите на всички участници в политическата система. 

Тук единственият успех е арестуването на двойката Сидеров/Чуколов, но и това се осъществи само, за да забравят хората за предложението по Viber: „Може да се разходим в парка на Борисов към тази, която според него трябваше да отнесе 400 години…

Икономическа функция – организация, координация и регулиране на икономическите процеси с помощта на данъци и кредитна политика, планиране, създаване на стимули за икономическа активност…

Тук и нататък няма какво повече да коментирам, по-добре го  каза на 10 ноември  Николай Гусев – това е ГЕНОЦИД (линк).

Социална функция — осигуряване на солидарни отношения в обществото, сътрудничество на различните му слоеве, реализация на принципа на социална справедливост, защита на интересите на тези категории граждани, които по силата на обективни причини не могат самостоятелно да си осигурят достойно ниво на живот (инвалиди, пенсионери, майки, деца), поддръжка на жилищното строителство, здравеопазването, системата на обществения транспорт. 

Екологична функция — гарантиране на здравословна околна среда, установяване на режим на природните ресурси.

Културна функция — създаване на условия за удовлетворяване на културните нужди на хората, формиране на духовност, гражданственост, гарантиране на открито информационно пространство, формиране на държавна културна политика.

Образователна функция – дейност по осигуряването на образование, неговата непрекъснатост и качество, предоставяне на хората на равни възможности за получаване на образование.

И стигнахме до….

Външни функции на държавата:

Външнополитическа функция — развитие на дипломатически отношения между държавите.

За какво развитие може да става дума?! Разнопосочността по отношение на Русия, случаят с вселенския патриарх Вартоломей показват колко непостоянни и непоследователни са тези отношения, а липсата на пари за МВнР, което е принудено да разпродава имотите на България по света (вж. тук) допълва тъжната картина.

Функция за осигуряване на националната сигурност.

За каква сигурност може даговориш, ако си с един боен самолет (други няколко са за основен ремонт, а стотици си ги дал на претопяване)?! И ако имаш полиция, която единствено мисли само за заплати и бонуси?!

Функция за поддържане на световния ред — участие в развитието на системата на международни отношения, дейности по предотвратяването на войни.

Ние не можем да поддържаме реда по пътищата у нас, та ще поддържаме световния ред… с два батальона пушечно месо (войниците ни дълго време бяха дори без бронежилетки) по разни горещи точки, където замирише на барут.

Функция за взаимоизгодно сътрудничество в икономическата, политическата, културната и други сфери с други държави. 

Сътрудничим си с много държави, но поради корумпираната ни държавна администрация това по никакъв начин не може да се нарече взаимоизгодно… Фактите около АЕЦ Белене, около “Мариците”, газопроводите, а да не говорим за по-малките обекти и сделки, категорично го доказват.

Съгласни ли сте вече със заглавието, че България се превръща в разградена територия с антидемократичен режим?

Какво я очаква една държава пред разпад? Най-вероятният изход е някой от следните три:

Външно анексиране (Не е много вероятно поради сложната и напрегната международна обстановка в Европа, а ние и без това сме се превърнали в колония, при това на различни колонизатори.);

Вътрешна революция (Почти невъзможна е при това съотношение на млади и активни хора към пенсионери. Доказано е, че революции и бунтове се случват там, където младите надвишават неколкократно старите, а днешните млади са обикновено в чужбина. Но дори да приемем, че и старите се вдигнат с оръжие в ръка… възниква въпросът – а от къде оръжие? Не е случаен фактът, че демокрацията е най-силна в САЩ и Швейцария, където в народа има повече стволове отколкото държат военните.);

Авторитарно-тоталитарен режим (Несъмнено този вариант е най-вероятният и ни е почти гарантиран).

Наистина ли няма благоприятен изход?

psd_0032

Възможен е и четвърти вариант, чрез пълна (при това безкръвна, макар и нелесна) смяна на системата, но за него трябва населението да се прероди в Народ. Народ, който да не слуша какво му говори телевизорът, защото там са се събрали всички, довели го до днешното безнадеждно състояние. Необходимо е да се огледаме и да потърсим сред хората, сред нас, сред приятелите си такива, които не са мислили само за себе си, не са се оцапали с политически далавери и въпреки това  са постигнали нещо в живота си.

Както в Еврочикаго сме казвали и преди (вж.тук) –  спасението ще настъпи само ако превърнем участието в политиката в служене, в гражданско задължение с носене на строга лична отговорност.

Щом в съдебната система в САЩ и на много други страни на случаен принцип (също както в древна Гърция) се избират съдебните заседатели за така нареченото „голямо жури“ (grand jury) и те решават съдбите на подсъдимите, защо да не може чрез жребий сред предварително подбрани неизцапани от политика хора, да им делегираме да станат наши депутати? Да отиват в Народното събрание за кратък и единствен мандат, който да може да бъде прекъсван предсрочно, ако избраният не оправдава доверието? След изкаран един мандат, депутатът да няма право на втори, и поне още 10 години да носи съдебна отговорност за решенията, които е взел и гласувал.

Колцина българи биха зарязали професионалното си развитие, за да влязат в парламента при такива условия? При такава отговорност за взетите решения? И единствено срещу удовлетворението, че си изпълнил дълга си пред Родината?

Може да се вярва само на хора, които се борят за смяна на системата, които са за въвеждане на избори чрез жребий – единствената устойчива съпротива срещу олигархията (вж. тук). Иначе борбата е кой да се седне на софрата и да се възползва от системата – т.е. стани ти, за да седна аз. Защото плутократичната власт се крепи върху клептократичните мераци на онази част от населението, която няма и не може да има допирни точки с Народа (вж. Населението не е Народ, Народът не е население).

Има ли поне една партия (сред всичките стотици регистрирани, от които активни са само няколко десетки), истински бореща се за смяна на статуквото, която би се съгласила да избере обикновен скромен човек, да избере Вас, а не само водачите си? Пишете ни, ако знаете за такава партия**. Смяна на системата е възможна само ако действително силно желаем това. При тази разлюляна власт това няма да е много трудно. Както каза Мария Касимова след последните протести на полицаите:

“Властта нагледно показа, че се е свила от шубе и може да клекне пред всеки, стига да й се озъби подобаващо и да разклати собствената й сигурност. А пък ние, гражданите, нагледно и за кой ли път показахме, че собственият ни непукизъм, страх и мързел ще ни затрият. Защото се вдигаме на бунт само срещу корупции и схеми, в които не участваме. Включат ли ни с нещичко, прибираме знамената. По това най-вече си приличаме с родната полиция…”

Народе???? Стресни се! България се затрива…

Поискай си държавата!

П.Стаматов

psd_0023 псд

——————————————————————————————————————-

* Вж. Над 40% от българскитеученици – функционално неграмотни

** Обещават ни на 13 декември да се регистрира за първи път такава партия (линк), но досега всички партии наблягат на представителната демокрация, благодарение на която статуквото е неразрушимо.

8 коментара »

 • Георги Неделчев said:

  Стига сме търсили “лидери с харизма”, да си потърсим правата! Най-вече човешкото право на достоен живот. Чрез смяна на системата – от “представителна” към директна демокрация.

 • Пари има said:

  България с най-много неправомерно дадени европари
  Най-много неправомерно раздадени европари има по програмите за “Икономическо, социално и териториално сближаване”, от които се ползват новите членки като България, пише в доклада на одиторите на ЕС за 2014 година.
  http://glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/bylgariya-s-naj-mnogo-nepravomerno-dadeni-sredstva-po-programi-na-es

 • Alex Lazov said:

  Bravo

 • K.Petkov said:

  Няма нация, която да е превъзмогнала стопанска криза с намаляващо население. Депопулацията е бич за просперитета и ускорител на икономическия разпад.

  Обратно, държавите с висок демографски потенциал преминаха от групата на изоставащите към развиващите се икономики именно благодарение на целенасоченото използване на своите човешки ресурси.

  А галопиращото подоходно неравенство и масова, устойчива бедност на свой ред ерозират качеството на живота и демотивират нацията.

  Точно тук е заложена социална бомба, чиито часовников механизъм отброява последните часове. Проблемът, обаче, не е само в това, че България е най-бедната страна в ЕС, най-неравната по доходи и първенец по социално изключване. Към тези социални язви се добавят негативните икономически ефекти – вече е доказано, че неравните и бедни държави не просперират. Обратно, те са обречени на застой, отблъскват качествените инвестиции, генерират социална и политическа несигурност. Именно такава е макроикономическата и геополитическата ситуация у нас през последните няколко години. Перспективата е още по-мрачна…

  Средносрочното развитие на българската икономика е блокирано от липсата на качествен човешки ресурс. Подценяването на този фактор има своята цена и България вече я плаща.

  Държавното управление у нас е свръх заето с преразпределение и концентрация на властта. Оранжевият код, сигнализиращ за опасния икономически обрат ,обаче, не зависи от властовите противоборства. Обратно, те изострят рисковете и свиват пространството за маневриране.

  Въпрос на месеци, на броени месеци, е неизбежното да се случи.

  Тогава ще изпаднем като държава и икономика в трудно преодолим шок. Трети поред след 1990 и 1997 г…

  А, може би, именно това е целта на занятието.

 • Митко Динев said:

  НЯМА лъжа и няма измама,
  живеем в държава, наречена НЯМА,
  де никой за нищо НЯМА вина.
  НЯМА такава подобна страна.
  Събуждаш се сутрин, дори по пижама
  веднага се сблъскваш с термина „НЯМА”.
  НЯМА ти чехлите, НЯМА вода,
  НЯМА хартия дори за беда.
  Отваряш хладилника – нищичко НЯМА
  спаружено сирене – 120 грама,
  но пличка се волно на свобода
  бутилка студена чешмяна вода.
  На доктор отиваш: ”НЯМАте час!”,
  ти казва сестрата със камерен глас.
  Дават ти час но въпросната дама
  вече ти казва: „Доктори НЯМА!”
  Съседът ти фелдшер със тебе клюкарства,
  че НЯМАт заплати и НЯМАт лекарства
  и макар, че си болен и блед кат циклама
  усещаш, че вече нищо ти НЯМА.
  НЯМА лъжа и НЯМА измама
  живеем в държава наречена”НЯМА”,
  тотално разбита, дори без война.
  (действително НЯМА такава страна)
  Включваш канала (първа програма)
  и виждаш отвсякъде нищо ни НЯМА.
  НЯМА корупция, НЯМА инфлация,
  НЯМА рушвети и бюрокрация.
  НЯМА престъпност и по БТВ рано
  залъгва ни нагло другаря Цветанов,
  и снощи при Бойко от „Панорама”
  видя се, че и другия Бойко го НЯМА.
  НЯМА без Батето футбол в момента.
  НЯМА консенсус във парламента.
  НЯМА единство даже и в храма
  И Президента, ма хептен го НЯМА.
  От вечното НЯМА растем закалени,
  от НЯМАта станахме синьо-червени
  и някак неволно чуя ли „НЯМА”
  през зъби си спомням за нечия мама.
  Ние привикнахме с „НЯМА” съвсем
  и НЯМА за нас вече с „НЯМА” проблем
  и макар, че звучи като епиграма
  не казваме има, а „НЯМА-НЯМА”…
  НЯМА лъжа и НЯМА измама
  живеем в държава, наречена „НЯМА”!
  и дори да ме смачкат и свият в кравай,
  ако туй е държава – аз съм трамвай..

  ~ Митко Динев

 • Alex said:

  Много интересна статия. Много точен, искрен и безпристрастен анализ. Прочетох я и за замислих. Замислих се за това, как изглеждат нещата отвътре и отвън в България.Замислих се за възможните начини за изход от положението и за причините за досегашния неуспех и погром в развитието ни като народ и държава.
  Едно ме учудва. За цялото положение на родината ми има конкретни виновници с конкретни имена.Такива не се споменават и няма и да се споменат, защото на всеки е ясно, че България в момента е една тоталитарна държава с тоталитарна власт, която преследва всички инакомислещи и пишещи за смяна на системата. Днес прочетох, че властта ни е поискала информация(от собственика на Фейсбук) за над 41 000 неудобни за нея пишещи във социалната мрежа за периода от септември досега. За сравнение САЩ са поискали 17 000 а Германия само 65.Съдия Янева(семейна приятелка на отговорна личност от управляващата партия) е специално назначена за председател на СГС за да подписва разрешителни за подслушване, без да има никакъв професионален опит или стаж.Цацаров си позволява все по-често вече да се изявява като лице, от което зависи политическото статукво на държавата ни и да се разправя с неудобните политически лидери разкриващи далаверите му. Любимият му израз е:”Над мен е само Бог”. Има конкретни лица зад всеки конкретен акт за диверсия срещу държавността и разсипване на България.България е в състояние на еднолична диктатура. Всички знаем от историята, какво е това диктатура и как се излиза от нея? Моят риторичен въпрос, в синхрон с въпроса на автора е: С пенсионери и добре охранени и обгрижвани силови структури ще излезем от състоянието на диктатура? Отчайваща е констатацията, че вече сме отново поробена страна- икономически, политически, териториално и военно. Срещу робството изходът е само един. Не може да се отрече, че живеем в интересно време.

 • B0yan said:

  Шокиращи признания на Гриша Ганчев: Държавата е фалирала, управляващите са дупедавци

  Ние сме дупедавци на чуждите, каквито ги искаш там. Българският бизнес е удушен. Имате приятели бизнесмени и знаете. Питайте ги тях. С тяхните рестрикции и постоянни нови наредби и никакви условия за бизнес. Ние сме освободили през последните 3 години 2 000 души. И понеже ние не сме мръсници, събрахме ги и им казахме: Пичове, ние повече не можем да Ви плащаме. Съжаляваме. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ Гриша Ганчев.

  „Няма микроклимат за бизнес. Държавата ни се превърна в консуматорска държава. Всички, които се изредиха от управляващите са дупедавци. Защо никой не проверява големите вериги как си оправят ДДС-то, като постоянно продават стоки, които са контрабандни стоки. Това неведнъж съм го казвал на Дянков, за което си и изпатих, Вие знаете.

  Ние сме по-Папи и от папата. Ето, в Америка се раждат на кредит и умират на кредит. Цял свят живее на кредит. Ако държавата няма пари, има си за това кредитен рeйтинг. Нека държавата да поеме лихвата на хората по кредитите им и да ги остават 5-6 години да работят. Още първата година ще почне да им взима парите от ДДС, от данъци и пр. Нещата не са толкова сложни да го направим.

  Ето това е заетост. Прозводство трябва да има. Ето, виждате Китай къде се намира, виждаме и Турция“, изтъкна бизнесменът.

  „Дойде един човек при мен и ми каза: Платено ми е да те убия. Аз го попитах, добре ще ме убиеш ли, ако искаш да ти дам повече, да не ме убиваш. Той ми каза: Не, няма да го сторя. Това е. Нито съм се оплаквал на Първанов, нито на Първановица, или Зорка“, подчерта Ганчев.

  Каква е тази администрация? 200 000 души администрация. Това нормално ли е? Една Холандия е страна с 12 милиона души население и там има 40 000 администрация. Как ще се промени това, не знам.

  „Запомнете от мен едно: Това, което казват за циганите… за нас, българите, важи с пълна сила. Ние сме крадливо племе, 300 пъти по-крадливо племе от останалите„, завърши емоционално изказването си Гриша Ганчев.

 • Сава Павлов said:

  ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ТОВА НЕЩО ВАЖНО…

  Адолф Айхман е нацистки офицер от Гестапо и един от главните организатори на Холокоста. И сега си представете, че този човек започне да ви говори по медиите за човеколюбие, за живота, като ценност и че обича евреите – хора, като всички останали.
  Ще му повярвате ли? Я си помислете пак!

  И понеже съм убеден, че няма да му повярвате, следва да ви запитам, а защо на други вярвате?
  Защо вярвате на бивши комунисти, когато загърбили идеите си, ви говорят за демокрация, за права на човека и свобода на словото?
  Да не би да имат опит в тези дейности?

  Защо вярвате на профсъюзните „лидери“, когато ви говорят за права на работещите?
  Кога са ги пазили? По времето на бригадите, съботниците, извънредния, но незаплатен труд?

  Защо вярвате на журналисти и собственици на медии, пръкнати от идеологическите отдели на ЦК на БКП и ДКМС?
  Кога са говорили истината и са работили в нормална информационна среда?

  Защо вярвате на бивши доносници на ДС?
  Че това са хора, превърнали предателството в професия и хоби.

  Защо вярвате на „бизнесмени“ изплували от нищото, но с купища пари?
  Че това бяха хора, продукт на активната борба с капитализма.

  Защо вярвате на учените и интелектуалците с „минало“?
  Че те се надпреварваха да пишат “…така както е казал другарят Тодор Живков…“.

  Защо вярвате на т.н. „националисти“?
  Ужким България е над всичко, но с четири очи гледат към Москва.

  Защо вярвате на магистратите?
  Да са осъдили някой за престъпленията срещу нас?

  И всичките тия дават мило и драго нещата да продължат както е било до сега.
  Ще им повярвате ли пак?

  От Проповедника с картечницата

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.