Home » Авторски страници

Как се издават шофьорски книжки в България – сигнали и отговор от МТ

2015.11.12 Няма коментари
Spread the love

Във връзка с корупцията при издаването на шофьорски книжки в България и електронния регистър на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, автоинструкторът от гр. Стара Загора Митко Трайков е изпращал различни сигнали до институциите. Тази публикация съдържа два от неговите сигнали, изпратени съответно на 17 юни и на 11 септември т.г, както и отговор от зам. транспортния министър Антон Гинев, който е с дата 26 октомври.

В сигнал, изпратен на 17.06.2015 г. до премиера Борисов, парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, главния прокурор и до Генерална комисия “Мобилност и транспорт” на Европейската комисия, автоинструкторът Митко Трайков казва:

“Обществена тайна е, че през последните години ръководството на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” обслужваше интереси на определени форми и бе инициатор за създаване на лобистки наредби и закони. Пример за това е текстът на чл. 53а, ал. 4 от Наредба № 38 от 16 април 2004 г. за условията и реда за провеждане на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС и реда за провеждане на проверочните изпити „Записите от теоретичните и практически изпити се съхраняват една година” /обяснимо защо!/ се променя на „Записите от теоретичните и практически изпити се съхраняват три месеца”. Редно е да се пазят поне 2 години, да за може ако нов водач допусне ПТП да се преглеждат записите от теоретичния и практическия изпит от независим орган. Ако се докаже, че има нарушения по провеждането му да се търси отговорност от лицата, провели изпита. Ето затова е необходимо пълна ревизия на дейността и нормативната уредба на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” поне за 5 години назад. Настоявам за кадрови промени в ръководството на агенцията, за да се промени така нареченият в нашите среди „моделът ТЯ”, който е основната причина за състоянието, в което се намира бранша ни.
Има предложение часовете по практика да се увеличат на 45 м/ч. Според мен това е излишно. Проблемът е, че часовете не се дават в пълния им обем и е безпредметно да се увеличават. Липсва ефективен контрол върху дейността на учебните центрове, както на количеството, така и на качеството на обучението. През последните години се прекъсна приемствеността в професията ни и смея да твърдя, че 80% от инструкторите не знаят какво и как да учат кандидат-шофьорите. Необходимо е да се обърне внимание и на подготовката на автоинструктори.”

Той отправя и следното предложение:

“В общественото пространство се носят слухове, че софтуерната програма, чрез която се провеждат теоретичните изпити и електронния регистър, чрез който се осъществява дейността на учебните центрове и ИА ”Автомобилна администрация”, е собственост на фирма, зад която стои депутат от БСП. Фирмата е избрана без конкурс. Има съмнение, че софтуерът е направен, така че по време на изпита от друго устройство да се влиза в таблета на изпитвания курсист и да му се „помага” за издържи успешно изпита. Под съмнение също се подлага и електронният жребий за определяне на изпитвача, в деня на изпита, в коя фирма да изпитва. В тази връзка предлагам и настоявам IT-специалисти от службите за сигурност да проверят софтуера за да се установи верни ли са тези слухове. Настоявам също по време на изпита кандидат-шофьорите саморъчно да попълват някакъв документ, с което да се удостовери грамотността им.”

Целият текст на този сигнал може да се види тукДО Министър председателя

Untitled44

В свое Напомнително писмо по същата тема до същите адресати, изпратено на 11.09.2015 г., Митко Трайков казва:

“УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Напомняме Ви, че на 17.06.2015 г. пуснах сигнал-предложение до Вас, съответните служби да проверят софтуера на ИА ”Автомобилна администрация”, относно електронния регистър и провеждането на теоретичните и практически изпити, но до този момент вече 3 месеца нямам отговор от нито една институция. Има слухове и съмнения, че той се манипулира, така че на определени фирми се осигуряват изпитни дати по тяхно желание и на определени курсисти им се помага да издържат теоретичните изпити.

Ето още една причина, поради която настоявам да се направи проверка.

Говори се, че осигуряването на изпитна дата струва 100 лв. Има съмнения, че РО ДАИ изкуствено създават проблем с датите за да върви търговията. Всеки петък в 15.00ч. до 15.30ч. в електронния регистър на ИА ”Автомобилна администрация” се пуска графика с изпитните комисии за теоретични и практически изпити. Графиците не се обявяват в точен час, което води до невъзможност понякога да се пуснат кандидати за изпит. Принудени сме след 15.00 часа да влизаме на всяка минута за да осигурим изпит на курсистите ни. На 21.08.2015 г. в Стара Загора графикът за периода 31.08.2015 г. до 04.09.2015 г. бе пуснат в 15.21 часа и 15.22 часа вече бе зает. Бе обявена по една изпитна комисия на ден, при условие, че имаме трима изпитвачи за региона. Същото се случи и на 14.08.2015 г. и на 11.09.2015 г., което доведе до невъзможност две поредни седмици да осигурим изпит на 4 наши кандидати.”

Целият текст на това писмо може да види тук – ДО Министър председателя – сигнал 2

 

В отговор на тези сигнали, с изх. № 13-00.365 от 26.10.2015 г., зам. транспортният министър Антон Гинев признава:

“Факт е, че въпреки усилията на служителите на администрацията, все още са възможни нерегламентирани действия, при явяване на теоретични изпити за придобиване на правоспособност. Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” е търсила съдействие и многократно е изпащала сигнали до структурите на Министерството на вътрешните работи за случаи, при които вместо кандидата на изпита се явява друго лице. При провеждането на теоретичните изпити многократно са констатирани случаи, при които кандидатите за придобиване на правоспособност са оборудвани с технически средства (камера и слушалка), чрез които получават нерегламентирана помощ за решаването на тестовете.”

Относно софтуера на електронния регистър на ИА “Автомобилна администрация”, зам.-министърът на транспорта обаче заявява:

“Към настоящия момент не са установени случаи на вмешателство в софтуера или неправомерни действия”.

Цялото съдържание на отговора на зам.-министър Гинев може да се види по-долу.

Отговор1

Отговор2

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.