Home » Авторски страници, Е-Списание

Остават броени часове за подаване на заявления за участие в Референдума

2015.09.27 Няма коментари
Spread the love

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ от консулски окръг “Чикаго”,

Предстоящият на 25 октомври 2015 г. национален референдум касае пряко нас, българските граждани, които живеем извън страната. Oгромна част от живеещите в чужбина българи (по някои оценки около два млн. души) не гласуват, защото не могат да отидат до изборната си секция в изборния ден.

Референдумът е назначен от президента на Р. България Росен Плевнелиев с формулировка: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“

УЧАСТВАЙТЕ!

За референдума ЦИК образува автоматично 9 секции в консулски окръг “Чикаго” (тези, на които на предишни избори са гласували над 100 човека), като в тези секции може да гласува всеки от нас, без да подава заявление.

Местата на секциите в щата Илинойс са в Чикаго, Дес Плейнс (2 секции), Шамбърг, Шилер парк и Медисън, и ще има още в Денвър (Колорадо), в Детройт (Мичиган) и в Сент Пол (Минесота).

Другите три секции от минали избори с под 100 гласували – Синсинати (Охайо), Калъмбъс (Охайо) и Индианаполис (Индиана) – и няма да бъдат открити автоматично. Там ще бъдат образувани секции и места за гласуване само при условие, че за тях до 29.09.2015 г. се подадат от нас поне по 40 заявления за гласуване. Призоваваме Ви да подавате солидарни заявления за тези секции. Подалите такива заявления не се задължават да гласуват в тези секции.

Предлагаме Ви също да подадем заявления за образуване на поне още едно допълнително място за гласуване и нека то бъде в района на Нейпървил (или Аврора). Призоваваме Ви и за тази нова секция да се подават солидарни заявления.

ПОДАЙТЕ ЗАЯВЛЕНИЯ!

Можете да направите това до 29 септември онлайн чрез сайта на ЦИК – линк:
http://www.cik.bg/foreign_register_2015

Или като изтеглите от тук образец за писмо до консулството и го изпратите по пощата – линк:
https://www.eurochicago.com/wp-content/uploads/2015/09/Zaivlenie_deklaracia01.doc

Писмата трябва да бъдат получени в консулството до 29 септември (може да бъдат отнесени и на ръка, повече от едно заявление в плик).

СТАНЕТЕ ДОБРОВОЛЕЦ!

Генералното консулство в Чикаго набира доброволци за членове на СИК – информация ще намерите тук:

https://www.eurochicago.com/2015/09/dobrovoltsi-tchlenove-na-sik/

ПОДГОТВЕТЕ ВАЛИДНИ ДОКУМЕНТИ!

В деня на референдума всеки пълнолетен български гражданин гласува с валиден паспорт или с лична карта. Ако и двата документа са с изтекъл срок на годност, може да се гласува и само с бележка издадена от консулски служител, че сте подали молба за нови документи в консулството (може да го направите, ако отидете в работното време на консулството в Чикаго на адрес: Consulate General of Bulgaria, 737 North Michigan Ave., suite 2105, Chicago, IL 60611;
или в някои от планираните изнесени консулски дни).

ГЛАСУВАЙТЕ на 25.10.2015 г.!

Заявленията за гласуване в чужбина не са задължителни. Може да гласувате на референдума, независимо дали сте подали такива. Заявление за дадено място не ви задължава да гласувате точно там. Отидете на 25-ти октомври в най-близката секция и дайте своя глас за бъдещето, в което българските граждани в чужбина да можем да участваме в изборите в Родината и чрез електронно гласуване.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.