Home » Авторски страници, Е-Списание

The New York Times: Към 30 хил. чужденци са заминали да се бият за ИД

2015.09.27 Един коментар
Spread the love

Untitled12

Близо 30 хиляди чужденци от около 100 държави са се отправили в Сирия и Ирак от 2011 г. насам, за да се присъединят към терористичната организация „Ислямска държава“, пише “Ню Йорк Таймс”. Само за последните 12 месеца броят на желаещите да се присъединят към ИД се е удвоил.

Международните усилия за затягане на границите, споделянето на разузнавателна информация и прилагането на антитерористични закони не са намалили потока от нови бойци за “Ислямска държава”. Според разузнаването на САЩ броят на присъединилите се към „Ислямска държава“ тази година е 15 хиляди души. Според различни данни, за ИД се бият между 50 и 200 хиляди терористи.

Барак Обама ще направи преглед на международната кампания за противодействие на “Ислямска държава” на сесията на ООН във вторник, пише още “Ню Йорк Таймс”. Преди това, в понеделник, американският президент ще обсъди в ООН с Владимир Путин създаването на аеробаза с руски военни самолети в Сирия, което САЩ се опитват да спрат.

Недостатъците в глобалните усилия за борба сИслямска държава” се проявяват и след като десетки хиляди бежанци напускат Близкия Изток и Северна Африка, между които са и много желаещи да избягат от насилието в Сирия и потисничеството в районите, контролирани от ИД.

Снимка: Associated Press

Снимка: Associated Press

One Comment »

 • Мариана (author) said:

  Коментар на Григор Лилов във Фейсбук:

  “ВОЙНАТА В СИРИЯ – ВСИЧКИ ВЕЛИКИ СИЛИ ОТКРИТО ВЕЧЕ СА В КЮПА
  * Дори Китай вече вкарва войски

  Франция започна бомбардировки в Сирия срещу позициите на ИДИЛ, съобщиха от Елисейския дворец в официално комюнике.

  Китай (за който в по-ранни постове и коментари вече посочих, че е ангажиран) също се включи най-официално в геополитическата какафония на фона на посещението на техния президент в САЩ.
  Китайският самолетоносач “Liaoning”, придружен от тежък ракетен крайцер, се появи в сирийското пристанище Тартус.
  За това съобщи авторитетната военно-аналитична агенция ДЕБКА
  http://debka.com/article/24909/A-Chinese-aircraft-carrier-docks-at-Tartus-to-support-Russian-Iranian-military-buildup-

  Аз не споделям анализа им, че играят заедно с Русия. Считам, че по-скоро това е публично демонстрирана позиция на подкрепа на интересите на Иран (Техеран е от най-големите доставчици на енергийни суровини за Пекин), но се използва и Русия, за да се заяви пред Вашингтон интереса и на Китай от начина, по който ще се регулира конфликтът. Факт, че ДЕБКА също сочи, че китайците за своите военни самолети, хеликоптери и кораби, които пристигат, ще ползват бази на Асад, а не руските.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.