Home » Авторски страници, Е-Списание

За Шкумбата, Тодор Живков и днешния ден

2015.09.23 Няма коментари
Spread the love

Димитър Туджаров – Шкумбата, който преди 5 години не стана консул в Чикаго (линк), ще изнесе авторски спектакъл утре, 24 септември 2015 г., от 20 ч. местно време в Пловдив, в Лятно кино “Орфей”.

По този повод Жоро Пеев от “Замунда Банана Бенд” (те също ще участват – вж. плаката по-долу) си спомня следната случка:

Есента на ’88 Народна Република България е в разцвета на презрелия социализъм. Светлините на градове и села мигат в ритъм 3 към 2, поради поредния режим на тока – сиреч – 3 часа няма ток, 2 часа има. На Шкумбата му предстои предстои концерт в пловдивския Профсъюзен дом на културата. Пристига Туджаров под тепетата в ранния следобед и организаторът от Концертна дирекция изведнъж се сеща, паникьосан, че от 19 часа в района на концерта започва тричасов квартален мрак. Шкумбата взима телефонния указател, намира телефона на шефа на Енергото и звъни дълго и настойчиво. Накрая шефът благоволява да вдигне слушалката и след миг вече е прав и застанал мирно. За всеки случай! Отсреща се чува характерният тембър лично на другаря Тодор Живков:

– ДобАр ден! Обажда се ТодАр Живков. Научих, че тази вечер от 19 часа в Пловдив ще има мероприятие в ПДК. Концерт на моя личен приятел, другаря Димитър Туджаров…
– Разбирам, другарю Живков! – изпъва се предано началникът.
– Разчитам да решите проблема с електричеството!
– Да, другарю Живков, разбира се, другарю Живков!
– Ще ви държа лично отговорен! – завършва Шкумбата и тропва слушалката с държавническа категоричност.
– Митко… – притеснява се организаторът – ми ако ни хванат?
– Според теб, смее ли някой да провери? – ухилва се шоуменът.

Вечерта концертът минава като по часовник. Гражданите от околния квартал, които не са били там дълго, се чудят и се радват на непрекъснат ток чак до сутринта.

По повод тази отминала действителна случка се питам – какво се е изменило оттогава? – Токът не спира толкова често, но пък парното е спряно при същото съотношение. Тодор Живков е на небето, но сега кръщават паркове на неговото име (линк)  и заместниците му не свършват. Днес се чува само думата на бодигарда му от Банкя (линк), а както е тръгнало, може би утре – само на внука му – Малък Тошко или на сестра му Жени (линк).

Който може и се намира в Пловдив тези дни, да заповяда на спектакъла утре!

Clipboard2015092304

П. Стаматов 

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.