Home » Авторски страници, Е-Списание

Даниел Митов в Ню Йорк за 70-тата сесия на ООН

2015.09.23 Няма коментари
Spread the love

От утре, 24 септември, българският външен министър Даниел Митов ще бъде на работно посещение в Ню Йорк за участие в 70-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, съобщи пресцентърът на МВнР. Българската делегация, в чийто състав е включен министър Митов, ще се ръководи от президента Росен Плевнелиев. Общото събрание на ООН ще бъде открито на 25 септември с реч на Папа Франциск I.

Залата, в която се провеждат сесиите на Общото събрание на ООН

Залата, в която се провеждат сесиите на Общото събрание на ООН

Основната тема на Общия дебат ще бъде Дневният ред за развитие след 2015 г., който следва да се приеме по време на Срещата на върха по устойчивото развитие от 25 до 27 септември. Целта на дискусиите е да се очертае универсален път за устойчиво бъдеще на планетата и човечеството, който да интегрира икономическия, социалния и екологичен аспект на развитието.

Участие в Общия дебат ще вземат генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, Могенс Ликетофт – председател на ОС на ООН за 70-ата сесия, американският президент Барак Обама, заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

В рамките на сесията ще се проведат събития на високо равнище, посветени на: миграцията, хуманитарните дейности, ускоряване влизането в сила на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, както и среща по хуманитарната обстановка в Сирия, организирана от Йордания и ЕС. По инициатива на президента на САЩ ще се състои Среща на върха за противодействието срещу “Ислямска държава” и войнстващия екстремизъм.

Даниел Митов ще вземе участие в среща на министрите на външните работи на ЕС, както и в неформална среща на външните министри на Черноморско икономическо сътрудничество. Той ще присъства и на среща на Държавния секретар на САЩ с министрите на външните работи на ЕС. По инициатива на България ще се проведе обяд – министерска среща на страните участнички в ПСЮИЕ.

Министър Митов ще проведе и серия от двустранни срещи, на които ще бъдат изложени позициите и вижданията на България по теми, свързани с международния мир и сигурност, правата на човека, устойчивото развитие с хоризонт до 2030 г. и промените на климата – се казва още в съобщението на МВнР.

В рамките на визитата си в САЩ, Даниел Митов ще се срещне и с представители на българските общности в Ню Йорк, в Чикаго и в Бостън. Митов ще посети и Масачузетския технологичен институт и Университета Харвард, където ще разговаря с преподаватели и студенти.

Както вече съобщихме, в Чикаго Даниел Митов ще бъде на 1 октомври, където в Парк дистрикт Норидж е предвидена срещата на българската общност с него. Повече за тази среща може да се прочете тук.

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.