Home » любопитно

Учени: Синдромът на ниския мъж съществува

2015.09.10 Няма коментари
Spread the love

Синдромът на ниския мъж съществува (и се изразява ярко в политиката). Специалисти твърдят, че мъжете могат да страдат от стрес за несъответствие, когато смятат, че се разминават с традиционните норми за пола им.

.

koi_004Синдромът на ниския мъж, наричан също Наполеонов комплекс, наистина съществува, установиха американски учени, чието изследване показа, че мъжете без самочувствие са три пъти по-склонни да извършат насилие в сравнение с чувстващите се удобно в кожата си, съобщи в. “Дейли телеграф”.

Макар и да се смята, че мачовците са по-склонни към агресия, всъщност не по-малко опасни са аутсайдерите, които не отговарят на стереотипите за пола.

Учени от Американския федерален център за контрол и профилактика на заболяванията в Атланта твърдят, че мъжете могат да страдат от стрес за несъответствие, когато смятат, че се разминават с традиционните норми за пола им. Изглежда това ги прави по-склонни към агресивност и насилие. Връзка между стреса за несъответствие и употребата на алкохол няма.

За изследването си учените са анализирали отговорите на 600 мъже на възраст от 18 до 50 години.
Според защитниците на теорията за Наполеоновия комплекс, представителите на силния пол, които не се чувстват мъжествени, се стремят към власт, война и завоевания.

Миналата година учени от Оксфордския университет стигнаха до извода, че дребните хора се по-недоверчиви и параноични и са по-склонни да мислят, че другите ги зяпат или говорят за тях. /БТА/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.