Home » Авторски страници, любопитно

Българите работят цял ден за бутилка Smirnoff

2015.09.14 Няма коментари
Spread the love

3171bcad5df7b237d242102eff5c1c185a053Проучване на цените на алкохола в 75 държави, анализирано от сайта за заведения Alakart.bg, показва, че България заема място под средното за света по отношение на цените на бутилка Johnnie Walker Red Label 700 ml, водка Smirnoff Red Label 700 ml и бира Heineken. Любопитно е, че след страната ни се нареждат държави като Япония, Италия, Испания, Люксембург, където въпреки по-високият стандарт на живот, алкохолът е по-евтин.

За сравнение, бутилка от гореспоменатото уиски струва около 10 евро в Япония, 11.70 евро в Италия, 12 евро в Испания, 13 евро в Люксембург, а в България се продава за около 13.30 евро (25 лева). На дъното на класацията се подреждат Замбия и Албания – там алкохолът е най-евтин. В Албания например бихте могли да си купите бутилка водка за около 7 евро. В Исландия и Сингапур ще ви се наложи да похарчите 5 пъти повече за същия клас и количество Smirnoff. Доста скъпо е и в Турция, Швеция и Обединеното кралство, където уискито струва съответно 26, 26.50 и 27 евро, водката 20.50, 23 и 22 евро, а бирата 11, 9 и 7 евро за 6 кена от 330 мл. Тези цени оформят горните граници за Европа. Най-евтино от европейските държави, включени в проучването, е в Сърбия, Румъния и Албания.

В „златната среда“ се нареждат Франция, Азербайджан и Парагвай, където уискито струва приблизително 18 евро за 700 мл – средната цена за света. Това, разбира се, не означава средна цена на алкохола в ресторантите, тъй като в проучването е взета информация от онлайн магазини за алкохол, както и сайтове на големи хранителни вериги – Карфур, Лидл, Теско и др. За всяка държава са използвани по няколко източника, за да се осигури максимална достоверност на данните, а в случаите, когато цените са различни се взима средната аритметична стойност. Марките Johnnie Walker, Smirnoff и Heineken също не са подбрани случайно. Това са най-популярните видове алкохол, които се предлагат във всички държави и позволяват обективен анализ на цените на алкохола.

Разбира се, има много по-важни продукти от алкохола, които влияят върху равнището на цените в различните държави, но нека все пак да проверим колко трябва да работи човек, за да си купи една бутилка водка в България, сравнено с други две европейски държави? Оказва се, че в България това ще отнеме цял ден, докато в Австрия това ще се случи само с един час работа, а в Холандия дори за 30 минути. Резултатите са получени на база средното почасово заплащане в съответните държави, според официалната статистика на Евростат.

.

Ния Вълчева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.