Home » Авторски страници, българи зад граница

Вицепрезидентът Попова сред българите в Босилеград

2015.09.21 Няма коментари
Spread the love

_DSC0803

Българският вицепрезидент Маргарита Попова посети КИЦ „Босилеград“, по повод празника на града Мала Богородица и приключването на младежки проект „Лятна олимпийска ваканция – Босилеград ‘2015“, който КИЦ-а изпълни това лято по програмата на Външно министерство „Участие на Република България в международното сътрудничество за развитие и добросъседство“.

След пристигането си в Босилеград г-жа Попова най-напред уважи децата и връчи наградите и купите на екипите на победителите – ученици от Основното училище и Гимназията.

_DSC0821

Срещата продължи в КИЦ-а с представителите на български сдружения, партии и граждани, където те подробно запознаха българския вицепрезидент с тревожното социално-икономическо и демографско положение на населението в общината, и с перспективите и възможностите за икономическо развитие.

В разговорите г-жа Попова подчерта, че е необходимо българските организации да се обединят в една асоциация, да заговорят едни с други, да излязат с една обща позиция по проблемите и да дадат конкретни предложения за развитие, които Брюксел да постави пред Р. Сърбия в преговорите за членството на страната в ЕС. С това те ще помогнат и на себе си и на Сърбия да премине преговорните глави за добросъседство и за интеграция на малцинствата си. Представителите на европейските институции от различните и често противопоставени политически партии и сдружения, включително и от Националния съвет на българското малцинство, получават различни и често противоречиви информации, което води до неразбиране и неразпознаване на проблемите, докато по същото време текат унищожителни социални, икономически и демографски процеси вътре в малцинството.

12002746_1031918916827936_3525763202382274554_n

“Аз страдам, когато идвам и когато чувам, и когато виждам, че те по някакъв начин се разделят. Едни са тук, а други ги няма, едни искат едно, а други – друго. Не е добро това разделение. Ако няма единение за общи каузи – на каквото и ниво да са те, нито една политика не може да бъде успешна”каза Маргарита Попова.

_DSC0892

Пред присъстващите българския вицепрезидент изрази подкрепа за усилията, които полага КИЦ-а за опазване на културата, образованието, информирането и спазването на правата и интересите на българите в Западните покрайнини. След срещата в КИЦ-а, г-жа Попова положи цветя пред паметника на Левски в Босилеград и се срещна с кмета и председател на Националния съвет на българското малцинство Владимир Захариев.

_DSC0919

Посещението на Маргарита Попова предизвика голям интерес сред босилеградските граждани, които топло и сърдечно я посрещнаха. След натоварената си със срещи и събития програма в Босилеград, тя ще бъде тази вечер в Културно-информационния център и на постановката на театър “София” “Покана за вечеря”, посветена на 107-та годишнината от обявяването на Независимостта на България.

 

Иван Николов,

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.