Home » Авторски страници

Не-зависимост

2015.09.22 Няма коментари
Spread the love
Карикатура от Ф. Барбиери, символизираща обявяването на България за независимо царство и политиката на великите сили, публикувана във в. "Le perroquet" 1908 г. в Болоня, Италия.  Снимка: Централен държавен архив

Карикатура от Ф. Барбиери, символизираща обявяването на България за независимо царство и политиката на Великите сили, публикувана през 1908 г. във в. “Le perroquet” 1908 г. в Болоня, Италия. Снимка: Централен държавен архив

Денят на независимостта – 22 септември. Честито! Да ни е честита независимостта на България от руските нефт, газ и ядрено гориво. И от създадените с руска повеля български политически партии. Редно е да си честитим и независимостта ни от САЩ и ЕС. Това са поводи за национална радост.

Днес празнуват всички български граждани. Независимите от подкупи полицаи, следователи, прокурори и съдии са отделили по пет лева от заплатите си и пият независима ракия. Родните ни политици, които изобщо не са зависими от олигарсите, пърхат свободно по ресторанти и бардаци, и опрашват независимо всичко, което мърда. А самите кукловоди, нестрадащи от каквито и да било скрупули, свободно обмислят какво още може да се открадне. Независимо какво.

Веселото настроение е обхванало и доволните български пенсионери. Извадили са на масата празнично парче сух хляб, налели са си чаша студена вода и волните им души преливат от радост. Независимо от всичко, днес празнуват и всички български родители, задъхани от щастливото очакване на сметките за ток, парно и вода. Затънали в заеми, полудели от гладните очи на децата си.

Карикатура: Анатоли Станкулов, Bulgarica.com

Карикатура: Анатоли Станкулов, Bulgarica.com

Празникът е всеобщ, празнуват всички. Дори младежите са се присъединили към еуфорията. Те са се затичали към летища и автогари да си купят билет, с който да се махнат колкото се може по-бързо от България. Независимо къде. Младите просто не издържат на темпото, българският карнавал е бесен. Разбира се, празникът се отразява от независимите български медии. При тях автоцензурата е като автопилот, гарантира безопасността на полета.

Накъдето и да погледна, отвсякъде ме дебне не-зависимост. Тотална, всепоглъщаща, пращяща от здраве не-зависимост. Да ни е честита!

 

Ивайло Зартов

—————————————————————————————————————————————————————

Бел.ред.: Този текст е написан преди три години – на 22 септември 2012 г. Оставяме на читателите да преценят сами дали нещо се е променило за това време или не.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.