Home » Избрано

Новият посланик на САЩ в България е специалист по руските служби

2015.09.18 Един коментар
Spread the love

Ерик Сет Рубин за първи път ще заеме подобен дипломатически пост

.

interesting0025a5

Ерик Сет Рубин

Президентът на САЩ Барак Обама е номинирал Ерик Сет Рубин (Eric Seth Rubin) за нов посланик в София. Това ще бъде първото назначение на Рубин на такъв пост в дипломатическата му кариера, но той има опит като зам.-ръководител на американското посолство в Москва.

До евентуалното му одобряване от Сенатската комисия по външна политика във Вашингтон и пристигането му в България посолството се управлява от Родерик Мур, който е със статут шарже д’афер.

Засега няма насрочена дата за изслушването на Рубин, но се очаква, ако бъде одобрен, да пристигне в България в началото на 2016 г.

Рубин е дипломат от кариерата, като последното му назначение в периода 2011-2015 г. е било като зам.-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски отношения на Държавния департамент. Този отдел се ръководи от Виктория Нюлънд и отговаря за интересите на САЩ в обширния район на Европа и републиките от бившия СССР.

Преди това в периода 2008-2011 г. Рубин е бил заместник-ръководител на американското посолство в Москва, когато посланик там бе Джон Байърли, изпратен в руската столица от посланическия пост в София.

Според информация в Wikileaks, Ерик Сет Рубин познава добре руските специални служби. Като зам.-посланик в Москва той е подготвял посещението на шефа на ФБР Мюлер и срещата му с Александър Бортников, шеф на ФСБ (контраразузнаване), и Михаил Фрадков, шеф на СВР (външното разузнаване), съобщи Вivol.bg.

В архива със секретни дипломатически доклади на Wikileaks се откриват десетки документи, подписани или класифицирани от Eric S. Rubin.

В грама до ФБР от 23 април 2009 г. Рубин прави портрет на двамата директори и министъра на вътрешните работи Рашид Нургалиев. Той ги характеризира като «трима скептици» и «твърдолинейни прагматици», които споделят съветското ксенофобско мислене и не се доверяват на Запада и САЩ, подозирайки ги в активна дейност за дестабилизацията на Русия.

Зам.-посланикът анализира и тенденцията за обособяване на две групи в елита на «силовиците» – твърдолинейни, които искат запазване на статуквото, и по-умерени, които залагат на реформи за икономическо и политическо развитие на Русия. Шефовете на службите са лидери на първата група и искат «да се затегнат гайките» срещу местната опозиция и подозираната от тях подкрепа от Запада.

Службите като политически играчи и наследници на имперската тайна полиция

Руските служби имат много по-голяма политическа сила, отколкото техните аналози на Запад, заради възможността да инициират наказателно-правни действия срещу политически противници, а съдилищата са се превърнали в оръжия за влияние, вместо да бъдат независими арбитри. Силовиците контролират големи ресурси и жива сила (190 000 души наброяват само вътрешните войски на руското МВР). Бортников, Фрадков и Нургалиев обаче не са сред «вътрешния кръг» на взимащите решения в Кремъл – твърди Рубин.

Основна задача на руските служби е съхраняването на режима, като за целта не се пестят усилия за преследване на вътрешната опозиция, особено след «цветните революции» в Грузия и Украйна. Идеологическият им модел е този на «тайна полиция», наследство от Имперската Охрана и съветското КГБ, а не моделът на правоохранителните западни служби. Техни агенти участват в различни криминални структури или си затварят очите за дейността на известни престъпници, които имат политически гръб. Като пример е даден небезизвестния Семьон Могильович (истинско име Сергей Шнайдер), издигнал се до посредник на Газпром в структурата РосУкрЕнерго. Могильович е арестуван през 2008 г., след като по неясни причини губи политическия си чадър.

Визитата на Мюлер обаче съвпада с обявения от Обама «рестарт» на отношенията между САЩ и Русия и с афиширано от Кремъл желание за сътрудничество, а това може да е подходящо време за изграждане на връзки между службите – отбелязва Рубин. Показателно е, че ФСБ е настоявала силно за посещението на шефа на ФБР, като дори платила горивото и летищните такси за самолета му. Като възможни допирни точки Рубин вижда борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпността, в която след предишната визита на Мюлер през 2004 г. са отбелязани успехи.

Познавач на руската енергийна политика

Бъдещият посланик в София е на служба в Москва в периода, когато се разгаря «газовата война» между Русия и Украйна, довел до спиране на доставките и за България. Той следи внимателно конфликта и след приключването му прави подробно обобщение. Цитирани са многобройни контакти и източници, като високопоставени шефове в Газпром, Лукойл и анализатори на банки и енергийни компании. Правят впечатление обаче и задълбочените познания на самия Рубин. Във финалния си коментар той предвижда нов газов конфликт между Украйна и Русия, което се случи няколко години по-късно.

За Путин – Войника и Рогозин – Хулигана

Заедно с бившия посланик в София Джон Байърли, чийто заместник се явява в Москва, Ерик Сет Рубин следи внимателно ставащото в Кремъл, но и в правителството, където по това време властва Путин. Особено интересни са неофициалните контакти с източници от обкръжението на министър-председателя, от които са извлечени кратки, но съдържателни обобщения. Например за «Путин – Войника», наричан така защото «подхождал към работата като «войник», който служи на Русия и изглежда, че работи неуморно».

Бившият постоянен представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин е посочен като «Рогозин – Хулигана», ценен заради умението си «да раздрусва нещата». Острите му публични изказвания били доста умерени спрямо езика в дипломатическите грами, които Рогозин пращал от Брюксел. Хулиганският стил на Рогозин се прояви в пълната си сила след началото на конфликта в Украйна и завземането на Крим с милитаристични туитове като «Ще прелетя над Румъния в стратегически бомбардировач».

В заключение, съветваме българските дипломати да не се ограничават с краткия обзор на творбите на Ерик Сет Рубин, изложен по-горе, а да седнат и да прочетат цялото му творчество, предоставено безплатно от Wikileaks в публичната библиотека на американската дипломация PlusD. Това едва ли ще им даде стратегическо предимство, тъй като благодарение на NSA Рубин ще прочете тяхното творчество, дори и най-секретното, но ще се понаучат на стил и прагматична словесност.

Източник:  Mediapool.bg

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.