Home » българи зад граница, Избрано

К. Конакчиева: Няма нужда да произвеждаме чужденци с български паспорти

2015.09.17 Няма коментари
Spread the love

МАЙЧИНИЯТ ЕЗИК – ПОГЛЕД ОТ ФРАНЦИЯ И ОТ БЪЛГАРИЯ

.

Камелия Конакчиева. Снимка: Фейсбук

Камелия Конакчиева. Снимка: Фейсбук

Интервюта с Камелия Конакчиева-Трибулен – член на АБУЧ, основател на училище „Кирил и Методий” в Париж, Франция, и с Наталия Михалевска от дирекция “Организация, конкрол и инспектиране” в Министерството на образованието и науката, направени и излъчени на 15 септември т.г. от BiT TV. (Видеозаписът с тези интервюта е качен в You Tube.)

“Няма нужда да произвеждаме чужденци с български паспорти” – казва г-жа Конакчиева. Затова образованието по роден език и култура зад граница е много важно. Засега процентът на обхванатите от българските училища в чужбина е малък, на фона на многото български деца, които живеят в чужбина. Трябва насърчителна и по-активна политика от страна на българската държава в това отношение, казва още Камелия Конакчиева.

Що се отнася до Франция, тя не е от страните, които имат активна политика по отношение на малцинства и малцинствени езици – става ясно още от това интервю с г-жа Конакчиева.

От своя страна г-жа Наталия Михайлевска от МОН казва, че Националната програма за роден език и култура зад граница е само един от начините, по който се подпомагат българските училища зад граница. Г-жа Михайлевска казва, че обучение и училища по български език има и в Йерусалим, както и в Одрин и на други места в Турция, където има български изселници. Тези към 800 учители, които преподават в българските училища зад граница, са високо квалифицирани, казва още Наталия Михайлевска.

Тя говори и за изискванията на МОН за т.нар. прохождащи училища, т.е. за новосъздадените български училища в чужбина. За организациите на българи зад граница, които могат да кандидатстват за подпомагане от МОН при създаването на нови български училища зад граница. За учебната 2015-2016 г. има регистрирани нови 40 български училища по света.

Проблемите на българските училища в различните страни по света са различни, те имат своя специфика, казва още г-жа Михайлевска.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.