Home » Избрано

Започва кампанията преди референдума и местните избори

2015.09.24 Няма коментари
Spread the love

В петък започва предизборната кампания за местните избори на 25 октомври, както и информационно-разяснителната кампания за референдума за или против електронното гласуване.

Двете гласувания са за две съвсем различни неща, припомни представител на ЦИК по БНР, и предупреди да не се смесват двете кампании, защото това са два различни избора.

oil0012Предизборната кампания ще продължи до 24 часа на 23 октомври, след което агитацията ще бъде забранена до края на изборния ден на 25 октомври.

По време на предизборната кампания е забранено публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с кампанията. Когато медиите излъчват платени агитационни материали, те трябва да укажат това по подходящ начин. Кампанията се води на български език.

Агитационните материали – плакати, билбордове, видеоклипове и др., трябва да посочват, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Забранено е в търговска реклама да се отправят политически внушения.

Партиите не предвиждат национални предизборни кампании и съответно кандидатите ще започнат агитацията по места.

Масово объркване на избирателите очакват експертите, заради различните номера на партиите във всяко населено място. Гласуването ще е усложнено и от факта, че в София, Пловдив и Варна ще се гласува с по 4, а в селата, част от тях, с по 5 бюлетини. За първи път общинските съветници могат да се избират с преференции.

За участие в информационно-разяснителната кампания в националния референдум са регистрирани 30 партии, 1 коалиция и 8 инициативни комитета. С позиция „да” са 24 политически партии, 1 коалиция и 3 инициативни комитета. С позиция „не” – 6 партии и 5 инициативни комитета. За 1 инициативен комитет има отказана регистрация от ЦИК, а 7 регистарции на ИК са заличени заради недостатъчен брой от 2500 гласоподаватели.

Агитацията трябва да е на български език, припомни вчера ЦИК. Комисията ще следи и да не се смесват агитацията за кметове и общински съветници и за референдума.

За референдума зад граница четете ТУК.

До 29 септември избирателите, които желаят да гласуват на референдума извън страната, трябва да подадат заявления. Те могат да направят това както по електронен път, така и в съответното дипломатическо или консулско представителство.

Общият брой на подадените заявления за образуване на секции в чужбина до вчера бе 1149.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.