Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Вицепрезидентът подкрепя създаването на консултативни обществени съвети към ДКП

2015.07.29 Няма коментари
Spread the love

Тъй като вицепрезидентът г-жа Маргарита Попова бе инициатор на двете срещи с представители на българската диаспора в Брюксел и София, и благодарение на нейната активна и действена позиция стана факт Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, от редакцията на Еврочикаго сме се обръщали към кабинета на вицепрезидентството по всички животрептящи въпроси, засягащи българската диаспора.

Вицепрезидентът няма правомощия за директното решаване на въпроса с избори на ОС, но заедно с председателя на ДАБЧ (вж. тук) и националния омбудсман (вж. тук), г-жа Попова подкрепи пилотното провеждане на такива избори за създаването на консултативни обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства по света. Тя изрази тази своя подкрепа в писмо от днес, 28.07.2015 г.,  адресирано до представители на Временните обществени съвети на българите по света.

„Ако бъде проведен национален референдум заедно с местните избори през м. октомври т.г., това би дало възможност – при консолидация на отговорните български институции и при ангажирано участие на Временните обществени съвети – да бъде осъществено пилотно гласуване от българите в чужбина за консултативни съвети към дипломатическите представителства. Изразявам своята подкрепа за това!“ – пише вицепрезидентът Попова.

Факсимиле от писмото на г-жа Маргарита Попова може да се види по-долу.

 

Untitled12

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.