Home » Авторски страници, Е-Списание

Анкета: Кого подкрепяте за омбудсман – К. Пенчев или М. Манолова?

2015.07.29 5 коментари
Spread the love

Двама са кандидатите за национален омбудсман на Р.България. Това са сегашният обществен защитник Константин Пенчев, който ще се бори за втори мандат (след номинация на Реформаторския блок), както и един от най-активните депутати на социалистите – Мая Манолова (след номинация на БСП).

ombudsman001

Изслушването на кандидатите за омбудсман се проведе на 23 юли 2015 г., четвъртък, от 14.30 ч., в зала „Изток“ на пл.“Народно събрание“ №2, на заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

Вижте какво публикувахме преди ислушването и участвайте в анкетата ни, която продължава и днес:

В срок три дена преди изслушването на кандидатите юридическите лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, могат да представят на Комисията по вероизповеданията и правата на човека становища за конкретния кандидат, включващи и въпроси, които да му бъдат поставени.

Анонимни становища и сигнали няма да се разглеждат. Становищата и въпросите можете да изпращате по пощата на адрес: гр. София, пл. „Княз Александър I №1, Комисия по вероизповеданията и правата на човка, или по електронен път на е-mail: [email protected]

Становищата и въпросите ще се публикуват на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание при спазване на Закона за защита на личните данни.

Във връзка с избора на омбудсман Eurochicago.com пусна своята нова анкета – вж. в дясната колонка на сайта.

Моля гласувайте!

(От един компютър и един IP адрес е възможно само едно гласуване.)
Ако бихте подкрепил/а друг за омбудсман, то посочете кого под формата за коментари по-долу.

ombudsman002

Ето какво четем в „Дневник“ за двамата кандидати:

„Има една приказка – добрият омбудсман се познава по това, че не е номиниран за втори мандат“, заяви преди време Пенчев пред БНР. Той отказа да коментира има ли политическа сделка за Манолова и отрече с него да са водени разговори за конституционен съдия.

Мандатът на Пенчев изтича на 20 октомври, а според закона следващият обществен защитник трябва да бъде избран до два месеца преди това – 20 август. Гласуването за омбудсман е тайно и за избран се смята този, който е събрал 50% плюс един от гласовете на участвалите в гласуването. Дори и парламентарните групи да вземат решение за подкрепата на един или друг кандидат, няма как партийните ръководства да проследят изпълнението му.

Според кулоарните слухове Манолова, която в миналия мандат беше зам.-председател на парламента, а от началото на този е споделяла в неформални разговори желание за промяна, е уговорила подкрепа с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В ГЕРБ обаче твърдят, че нямат такова нареждане. Депутати от левицата разказаха, че реакцията на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов била: „Само през трупа ми“, като напомнил скандала с костинбродските бюлетини от 2013 г., в чиято основа беше Манолова.

Сред депутатите преобладава мнението, че изборът на Манолова за обществен защитник ще е в полза и на лидера на БСП Михаил Миков, тъй като тя ще напусне БСП, докато е на поста за пет години, и на премиера Бойко Борисов, за когото се знае, че Корнелия Нинова и Манолова лесно го вадят от равновесие по време на парламентарния контрол. По-приказливите народни представители се пошегуваха, че ако Манолова стане омбудсман, за тях ще има повече време за изява от парламентарната трибуна.

„С риск да скандализирам много свои избиратели, на база на впечатленията си от 8 месеца в НС мога да кажа, че г-жа Мая Манолова би била един прекрасен омбудсман. Дамата е сърцат политик, който защитава упорито идеите си и внася малкото истинска политика в това НС, с което печели уважението на колегите и опонентите си. Освен това защитава социални каузи, винаги е отворена за болките на избирателите, взима присърце проблемите им и се бори за тях. И накрая, вярвам, че функцията на омбудсмана е такава, че е целесъобразно той да бъде с опозиционни убеждения, а не свързан с управляващите. Надявам се г-жа Манолова и нейната партия да бъдат в опозиция още дълги години.

Мая е добър избор за омбудсман, но това не значи, че е единственият добър избор. Когато РБ вземе своето решение, ще гласувам според общата ни воля. Но към Мая – респект!“, написа преди дни в профила си във „Фейсбук“ депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров (вж. линк).

.

––––––––––––––––––––––––––––
*Бел.ред.: Резултатите от гласуването в парламента може да намерите ТУК (линк), а крайните резултати от анкетата ни са на снимката долу.

ns20150728a006

5 Comments »

 • Nik said:

  Не подкрепям нито една от кандидатурите.
  Мотиви:
  И двамата са партийни синекури:
  – Константин Пенчев е откровена издънка на крадливата жълта гостенка нДСв;
  – Мая Манолова е позавехнал филиз на нелегитимната партия „БСП“ – една от метастазите на нелегитимната партия „БКП“.

  Омбудсманът трябва да бъде лице, партийно неангажирано, в идеалния случай – духовен аристократ по определението на Николай Бердяев.

  В противен случай, както е казал великият български Народ (да не се бърка с днешното тотално маргинализирано българско население!),
  „Хвани Пенчев, па удари Манолова!“, et vice versa…

 • Nik said:

  Кому позволяват да издигне друга кандидатура?!

  „Закон за омбудсмана
  (…)
  Чл. 10. (1) Предложение за избор на омбудсман могат да правят народните представители и парламентарните групи.“
  Сега ясно ли е „Кому позволяват да издигне друга кандидатура?!“

 • Булфото said:

  Една снимка говори повече от сто думи:

 • Георгиева said:

  Аз съм против тази длъжност въобще.
  Тя е представителна и високоплатена, но няма право на никаква инициатива – нещо като арменския поп се явява предвид пожелателните й функции и характер.
  Само цената на секретариата и наемът струват поне 30 хиляди лева на месец, а видяхме, че при важни за гражданите казуси нито нар. събрание, нито който й да било се съобразява с мнението и препоръките на т.н. омбудсман=пълномощник уж на гражданите.

  Имаме си достатъчно НЕДЕЙСТВАЩИ и паразитни комисии, които не вършат никаква работа, но гълтат средства.

 • oooo said:

  Наемът е далеч над 30 хил. /мес. – потърсете на страниците на Еврочикаго и ще откриете, че е над 80000.00лв на месец.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.