Home » Авторски страници, българи зад граница

ДАБЧ подкрепя исканията за изборни Обществени съвети на българите в чужбина

2015.07.19 43 коментара
Spread the love

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов подкрепя идеята на българи зад граница, тази есен да се проведат първите пилотни избори за консултативни обществени съвети към посолства и консулски представителства. Това стана ясно от писмен отговор на г-н Вангелов на писмо на членове на Временните Обществени съвети на българите в чужбина до него*. 

На 15 юли 2015 г. членове на Временните Обществени съвети на българите в чужбина изпратиха писмо до председателя на ДАБЧ. (Вижте факсимилета от 1 и 2 стр. на писмото тук и тук.) В писмото се казваше:

“…За провеждане на избори за постоянни Обществени консултативни съвети на българите извън страната, които да са към дипломатическите представителства, няма нужда от законодателни промени. Такива консултативни съвети са предвидени в чл. 5 ал. 3 от действащия от април 2000 година ЗБЖИРБ и е необходимо решение на министъра на външните работи.

Ето какво гласи законът:

Глава първа. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл.5 (3) Към дипломатическите представителства на Република България в държавите, в които има български общности или български национални малцинства, могат да се създават консултативни органи на българите, живеещи в съответната държава, които се състоят от представители, излъчени от лицата по чл. 2.,в който пише:
Българин, живеещ извън Република България, съгласно този закон е лице, което:
1. има поне един възходящ от български произход;
2. притежава българско национално съзнание;
3. пребивава трайно или постоянно на територията на друга държава.

От текста е видно, че над 15 години чакаме във Външно министерство да съставят кратко предписание за прилагане дори само на този член или една заповед, която да гласи: За консултативни органи по Чл.5 (3) да се разбират излъчвани чрез избори Обществени съвети от българи в чужбина, които да работят по следния правилник… И да приложат към заповедта, например, този (или негов вариант) ПРОЕКТОПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ОБЩЕСТВЕН КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ – линк.

 

Писмото завършваше с думите:

“Необходима е единствено политическа воля за подобен акт, защото изборите на обществени съветници се предвижда да се провеждат съвместно с изборите в България, но без двата вота да са свързани по какъвто и да е начин. Oт практически съображения те ще се провеждат на една и съща дата, без да са обвързани и без да си влияят взаимно. Още повече, че в текста на Проектоправилника е залегнало изборите за ОС да се провеждат и онлайн.
Както знаете, Временните обществени съвети на българите в чужбина (ВОС) са гражданска инициатива, възникнала през 2009 г. като реакция на опитите за ограничаване на активното избирателно право на българските граждани извън страната. Така, както българските граждани в България си имат и местно самоуправление – в лицето на общински съветници, и национално представителство – в лицето на народни депутати, така и за българските граждани зад граница е необходимо същото.
Очакваме, че в ДАБЧ и във Ваше лице ще намерим първите държавни служители, наред с институцията на Националния омбудсман и вицепрезидента г-жа Попова, които с проведените кръгли маси, срещи и с подготвената и одобрена Стратегия, първи застанаха зад нашите справедливи и предвидени в закона искания.

Пожелаваме Ви ползотворна и съвместна работа.

С уважение,
Oт временните Обществени съвети на българите в чужбина подписали:

Петранка Стаматова, САЩ
Таня Тодорова, Германия
Десислав Димитров, Великобритания
Роберт Манолов, САЩ
Валерия Кертикова, Гърция
Лиляна Димитрова, САЩ
Ганка Чивчибашиева
Виктор Хинов, САЩ
Димитър Иванов, Швейцария
Велка Йордан-Йонкманс, Германия”

(Впоследствие писмото бе подписано и от други българи от чужбина, като проф. Л. Гаврилов от Франция и др. – б.р.)

.

Похвално бързо за българската администрация, отговор на това писмо се получи още на следващия ден. Вижте факсимиле на писмото.

pismo-VOS
.
Както се вижда от съдържанието на писмения отговор на г-н Борис Вангелов: “ДАБЧ подкрепя идеята да бъдат проведени първите пилотни избори за Обществени съвети по места паралелно с провеждането на референдума, който за първи път се планира да се осъществи и в чужбина”.

Надяваме се, че тази идея ще бъде подкрепена и от институцията, от която пряко зависи нейното осъществяване, а именно от Министерството на външните работи.

.

Еврочикаго

 

—————————————————————————————————————————————–

*Това стана ясно и от думите на председателя на ДАБЧ, казани по време на Кръгла маса на Радио България за българите чужбина, излъчена по Радио Бинар на 16 юни т.г. (Повече за тази Кръгла маса може да се види тук, а по-долу вижте почти пълен запис от казаното в студиото.) 

 

.

43 коментара »

 • Andrey said:

  Бай Стамат Комбайнера = Бай Иван Тракториста !!!!!

 • Бригадира said:

  Ама той те познава, и то добре, кат и другите от “групичката” ви…..:) Аз казах, бъдете “умни”!!!Алчността и мераците ви е едно, но да се смее цяла България, с всеки от вас, е друго нещо, нали!!!! Аз специално нямам нищо против това!!!! Ако вие го желаете,моля, ще се изпълни желанието ви!!!!! 🙂

 • Лила said:

  Не искали ние да ги представляваме. Искат те да ни представляват. Ми добре, де! Хайде, преставлявайте ни! Откога го чакаме този момент.
  Но да не останат само приказките! 🙂

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.