Home » Авторски страници, българи зад граница

Работна среща в с. Божица, Босилеградско, във връзка със 100 години от Първата световна война

2015.07.04 Няма коментари

По повод 100 години от Първата световна война, Военно-историческата комисия на България, съвместно с Културно-информационен център „Босилеград“ – Сърбия и ЗКУ Ликовна колония „Свети Йоаким Осоговски“ – Македония, организират на 11 юли 2015 г., от 12 часа местно време, отслужване на панихида на гроба на поручик Генчо Неделчев в двора на черквата „Св. Николай Чудотворец“ в с. Божица.

Паметникът в с. Божица

Паметникът на гроба на поручик Неделчев в с. Божица

След това ще се проведе работна среща и дискусия на тема: „Оползотворяване на възможностите за създаване на военно-исторически туристически маршрути по бойните полета от Първата световна война на територията на граничните общини в Р. България, Р. Македония и Р. Сърбия“.

Изглед от с. Божица

Изглед от с. Божица

Целта е на базата на историческия опит и поуките от войните да се намерят начини за трайно омиротворяване и напредък на балканските народи в рамките на Европейския съюз, и за привличане на допълнителен национален и международен туристически поток, чрез развитие на регионален военно-исторически туризъм в граничните общини, основан на артефактите от бойните полета, военните паметници, военните гробища и природни забележителности, свързани с войните от XIX и XX век.

Предвиден е и обяд и посещение на бойното поле в местността „Панчин гроб“.

.

Иван Николов,

председател на КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.