Home » Авторски страници

Анкета: Българско Чикаго като образец за България

2015.07.11 Няма коментари
Spread the love

Ако сте получили имейл с тази анкета, тя Ви е изпратена неслучайно – Вие сте избран/а/ като личност, чието мнение заслужава доверие*.

.

Целта на тази анкета е да се разкаже за днешния ден на българите в Чикаго и заедно да предскажем общото ни бъдеще в Windy City. Слънчево ли ще бъде то и доколко следващите поколения ще бъдат свързани с България? Възможно ли е българско Чикаго да се превърне в образец за България и какво може и трябва да се направи за това?

Отговорите Ви, включително и ако са критични, ще бъдат публикувани (ако държите на това, може да ги публикуваме и анонимно). Може да не отговаряте на всички въпроси, но отговорете поне на някои. Щом са Ви изпратени, значи Вашето мнение е важно! Препратете ако искате тази анкета и на други заслужили наши съграждани.

Може би много от Вас все още не са чули, но може би в съвсем в недалечно бъдеще ще бъдат реалност Обществени съвети и Национален съвет на българите в чужбина. Тази анкета ще покаже и доколко най-изявените личности в Чикаго, като Вас, са готови да поискат промяна в политиките на България към емиграцията. Търсят се хора, които обичат Родината и не са я загърбили завинаги.

Българската диаспора, всички българи зад граница не са били единни от 1913 г. (от Първата Балканска война насам) – възможно ли е да се случи единение отново?

Пишете ни на редакционния ни имейл:
eurochicago.com(знак за имейл)gmail.com    (@ – знакът за имейл, как точно се изписва също може да го намерите и в нашите контакти ТУК)

Следват въпросите на анкетата:

1. Посещавате ли български събития?

2. Как следите български събития, на които не можете да присъствате?

3. Кое българско събитие в Чикаго и САЩ (или събитие, в което е участвал поне един българин) бихте отбелязали в последните няколко години? (Може да посочите не само едно събитие, както и да разкажете за събитие, което е било важно за Вас лично или за някого около Вас.)

4. Разкажете ни за себе си, отговаряйки на въпросите, които следват (не пропускайте да напишете поне две имена или пък посочете, че държите отговорите Ви да останат анонимни.)

а) Коя година емигрирахте?
б) С какво се заминавахте преди това?
в) Каква бе основната причина, която Ви накара да емигрирате?
г) Защо избрахте да живеете именно тук?
д) С какво се занимавате днес – професионално и/или като хоби?

5. Кое е Вашето любимо място за посещение в България? (Ако не е много известно, може да го опишете.)

6. Какъв български сувенир или спомен от България пазите в дома си?

7. Кои български традиции пренесохте зад океана? Кои български празници отбелязвате?

8. Ползвате ли български кулинарни рецепти – и по-конкретно, коя рецепта най-често използвате, коя Ви е любимата? (Ако имате време и желание, напишете я и я споделете.)

9. Какво знаят за България американците около Вас, с какво я асоциират?

10. Какъв български подарък най-често поднасяте на американските си приятели и колеги?

11. Смятате, ли че децата Ви и бъдещите поколения в Чикаго би трябвало да запазят българския си произход? (Напишете поне един аргумент).

12. Според Вас вярно ли е твърдението: „Българите в САЩ са огромен ресурс, голяма сила, но България не прилага политика да ги запази за себе си“?

13. Българските избори:

а) Участвали ли сте в избори зад граница?
б) Смятате ли се достатъчно информиран/а/ за политиката в България?
в) Според Вас, правилно ли е българите с двойно гражданство и живеещите в чужбина да гласуват в български избори?
г) А да се кандидатират за депутати и да бъдат избирани?

14. Ако имахте възможност и власт, какво бихте променили първо в днешна България?

15. Какво правите днес или какво бихте могли да направите за България, ако Ви се предостави възможност?

16. Според Вас какви основни проблеми стоят пред българската общност в района на Чикаго?

17. Смятате ли, че е назрял моментът в Чикаго да се създаде местен български парламент или така наречен Обществен съвет, който по демократичен и справедлив начин да бъде избиран, и да решава основните общи проблеми и задачи пред българската общност?

18. Добавете ако искате още нещо извън описаното във въпросите на тази анкета.

.

Пишете и спечелете наградата, която ще получи един от Вас след жребий – Kindle fire (вж. по-долу снимката на електронния четец). За да участвате в жребия е достатъчно да изпратите имейл до края на месеца, в който да сте отговорили поне на половината от въпросите в анкетата. Очакваме писмата ви!

.
kindle001

———————————————————————————————–
* Ако не сте получили все още имейл, но четете това съобщение онлайн, то значи, че сте от редовните читатели на Еврочикаго и също така заслужавате доверие. Очакваме попълнена анкета и от Вас.
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.