Home » Авторски страници, българи зад граница

Празникът на буквите в Българското училище в Лайден

2015.06.01 Няма коментари
Spread the love

„Обичам те, българска реч!” –

Празник по случай 24 май в Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия

18362580981_2eac78f202_z

На 30.05.2015 г. Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия, отбеляза 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на силата и волята на българския народ да съхрани своя език и просветителска традиция. Това е празникът, на който се прекланяме пред великото дело на нашите първоучители, солунските братя Кирил и Методий. Тази година Празникът на буквите премина под надслов „Обичам те, българска реч!”.

На този така светъл ден в българското училище в Лайден отново прозвуча химнът на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени”, който всички присъстващи дружно запяха. Както повелява традицията, пред иконата на двамата братя бяха поднесени цветя.

64

Тържеството бе открито с приветствено слово от Ариета Семерджиева, директор на българското училище, и от Мария Спирова, председател на Управителния съвет. Те поздравиха учениците, както и всички присъстващи гости, по повод светлия празник. Специални гости на тържеството бяха г-жа Руби Хейманс, директор на училище “Де Звалю”, и г-н Тодоров, съветник в Посолството на Р. България в Хага. В своето поздравление г-н Тодоров изказа благодарност към екипа на училището и към присъстващите родители за техните грижи за съхраняването на българския език, традиции, дух и култура.

Водещите на училищния концерт – Ивет от 4-ти клас и Даниел от 2-ри клас, споделиха колко голямо е вълнението за тях, а и за всеки един българин, когато пее или слуша „Върви, народе възродени”. Още по-голямо е вълнението, когато всичко това се случва на хиляди километри от родината. Десетилетия наред тези слова са символ на великия стремеж на народа ни към светлина и просвета. И до ден-днешен те изпълват душите ни с почит и възхвала към словото, към българския език.

17738362624_90ef28fdc5_z

Приветствани с бурните аплодисменти на публиката, концертът започна с изпълнението на първокласниците. В стихчета те представиха всички свои преживявания и вълнения през първата им учебна година. А след това заедно с 2-ри клас те изпяха песента „Оранжево”.

Учениците от 3-ти клас припомниха на всички гости откъде произлиза изначалната същност на българската книжнина. След това заедно с децата от 4-ти клас изпяха народната песен ”Пустото лудо и младо”. Особено атрактивно бе и представянето на четвъртокласниците с „Улични танци”.

18334592096_52dfbd6931_z

С много плам и чувство учениците от 5-ти, 6-ти, 7-ми, 8-ми и 11-ти класове изнесоха рецитал в чест на светите братя Кирил и Методий, а също и стихотворение, посветено на учителите.

Децата от предучилищна група поздравиха присъстващите с песен за числата, а малчуганите от Детската градина с голямо вълнение и трепет изиграха „Танц на гъбките”.

17738351504_cc794c2771_z

Прекрасни танцови умения демонстрираха децата от Детската танцова група към училището, представяйки кръшното „Дайчово хоро” и изпълниха цялата зала с много радост и празнично настроение. Всички присъстващи се насладиха на нашите таланти Лара, Едвин, Божидара и Карел, които представиха български творби и изпълниха с национална гордост сърцата на присъстващите.

Учениците от българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лайден поздравиха своите учители със светлия празник и им благодариха за самоотвержения труд. Пожелаха им винаги да озаряват с присъствието и духа си храмовете на знанието, и да продължават делото на двамата братя първоучители.

17738319754_1ee9a47820_z

Празничната програма продължи по един изключително вълнуващ начин. Организирани бяха творчески работилници, където всички деца, заедно със своите родители, имаха възможност да рисуват и творят на тема „Картичка за любимия учител“. След работилниците всеки един от присъстващите на събитието имаше възможност да се почерпи на специално организирания от родители и учители бюфет.

18362584031_3b46237907_z

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е повод да бъдат наградени най-активните за техния целогодишен и неуморен труд. По време на прекрасната програма бяха връчени грамоти за най-добър преподавател през изминалата учебна година, както и за най-активни родители-доброволци.

Децата от българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ накараха спомена за първоучителите – братята Кирил и Методий да оживее в сърцата на всички гости. Макар и на хиляди километри от Родината, всички присъстващи на тържеството успяха да усетят приповдигнатата и жизнерадостна атмосфера в този чуден майски ден.

.

Ева Ахмедова,

преподавател в БУ „Св. св. Кирил и Методий”, Лайден

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.