Home » Авторски страници, българи зад граница

Почит към паметта на загинали в Босилеград български офицери

2015.06.23 Няма коментари
Spread the love
Основата за паметника на загиналите в Босилеград български офицери

Основата за започнатия и недовършен паметник на загиналите през 1913 г. в Босилеград български офицери

Културно-информационен център „Босилеград“ и Демократичният съюз на българите ще почетем на 28 юни 2015 г., от 12 часа местно време, паметта на петимата български офицери, разстреляни от сръбската армия на 28 юни 1913 г. в Босилеград: полковник Иларион Танев и поручиците Стефан Контев, Станислав Стефанов, Христо Владов и Асен Минков. Ще положим цветя пред техния започнат и недовършен общ надгробен паметник в Босилеградското гробище.

КИЦ “Босилеград” и ДСБ в Р. Сърбия каним всички, които имат желание и възможност, да дойдат да почетем заедно паметта на офицерите и да положим усилия за преодоляване на административните пречки за довършването на надгробния им паметник, на мястото на унищожените по времето на комунизма надгробни паметници.

Възстановяването на българските войнишки гробове и паметници от времето на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война на територията на Сърбия, и преосмислянето на историческото минало е предусловие за трайно помирение между сръбския и българския народ, и за интегрирането на Р. Сърбия в семейството на европейските народи.

.

Иван Николов,

председател на КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.