Home » Авторски страници, любопитно

Екокняжество Онгъл… като истинска държава

2015.06.16 5 коментари
Spread the love

Вече информирахме (вж. тук), че българин основава своя държава с икономически потенциал от $100 млрд. Страната се намира на остров, който бизнесменът Владимир Баланов, който го е купил, на няколко пъти е предлагал да бъде присъединен към България. „Конституцията за новата държава в Тихия океан вече е изготвена. Съмнявам се, че тези, на които предлагахме тя да стане част от България, въобще са разбрали за какво става на въпрос.“ – Това заяви и пред Еврочикаго председателят на МЕНСА Христо Радков, който е обявен за нов жител и вицепремиер на държавата, основана от Христо Баланов.

Страната се намира на плаващ остров в Тихия океан, на около 16 000 км. от България и 1000 км. северно от Нова Зеландия. Островът е образуван от пемза при изригването на подводен вулкан. Неговата площ е 27 000 кв. км., колкото е тази на Белгия. Страната се нарича Нова Атлантида. Към този момент нейни жители са бизнесменът Владимир Баланов, чиято фирма притежава острова, неговата съпруга Галина и техният син Йордан. Намерен е вече и четвърти жител и вицепремиер на страната – председателят на МЕНСА – Христо Радков. 

ongal_001-580x761

Изглежда този пример е заразителен. В редакцията получихме съобщение за създаването на Екологично Дунавско Княжество ОНГЪЛ. Глава на княжеството ще бъде арх. Миломир Богданов, за когото нашето издание вече е писало по друг повод (вж. тук). 

Герб на княжеството

Герб на княжеството

Знаме на княжеството

Знаме на княжеството

Княжеството си има вече химн – това е „Боже, Княза пази”, текст генерал-майор Георги Агура (с корекции), музика Емануил Манолов; както и знаме, герб, държавен печат и парична единица – дунавски лев.

Герб на княжеството

Държавен печат на княжеството

Парична единица

Парична единица

Пощенска марка

Пощенска марка

Княжество Онгъл е замислено като балканско-централноевропейски аналог на княжество Монако. Неговите създадели организират утре в София в БТА пресконференция, на която ще дадат още подробности за своето начинание. Освен Миломир Богданов, това са Тамаш Секереш и Цветан Ночев.

Дипломатически демарш до посолствата на Хърватия и Сърбия

Дипломатически демарш до посолствата на Хърватия и Сърбия

Княжеството обявява свои територии на десния бряг на р. Дунав, около километри 1401, 1397.5 и 1391. То е изцяло на брега на Дунава и се състои от владенията Рид, Горно Подунавие и Долно Подунавие. Разположено в ненаселените гористи земи на десния (западен) бряг на Дунав в резервата „Копачки рид” (Kopački Rit, Baranja, Hrvatska, наричан Amazon of Europe) извън хърватска територия точно срещу гр. Апатин от другата страна на сръбския бряг и южно от него надолу по този срещуположен му бряг на реката. Близките селища на хърватска територия са Тиквеш (с едноимения ловен дворец на Хабсбургите, до който по-късно Тито издига и своя луксозна барокова резиденция) и Копачево (с близкият замък на принц Ойген в Bilje). Най-близкият по-голям град е отстоящия на 15 км гр. Сомбор в сръбската страна с 50 000 жители (толкова, колкото в България е населението на гр. Велико Търново).

Територия на Екокняжество Онгъл

Карта на територия на Екокняжество Онгъл

Екокняжество Онгъл си има, също така, вече създадени визуалните символи за пощенски марки, корабен флаг, регистрационни номера, табели и други знаци, както и Държавно отличие за заслуги – орден „Дунавска звезда“. Дори начинът, по който ще изглежда визуално паспортът на поданиците вече е изработен.

Корабен флаг

Корабен флаг

Орден "Дунавска звезда"

Орден „Дунавска звезда“

Паспорт

Фейсбук страница на Екокняжество Онгъл – тук

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

КНЯЖЕСТВО ОНГѪЛЪ

Официално наименование – „Екологичо дунавско княжество Онгѫлъ”

Столица – номинелно твърдината „Рид”.

Официален език – български с правописа на Царство България, церемониално църковнославянски.
Работни езици – новобългарски, руски, сръбо-хърватски (кирилица), английски.

Официална религия – Източно православие

Държавнен строй – абсолютна монархия

Управление – Негова светлост (негова чест) Княза с държавен коронен съвет със съвещателни и изпълнителни функции, чиито членове са сред удостоените от княза негови хора с благородническите титли и рангове:

първопрогласни – севаст, войвода, бан

и дворцови – логотет, протовестарий, епикерний (хофмаршал), протостратор, комит (комес, конетабъл, ескуаер), екзарх, епарх, ипат, катепан, жупан, дук, кефалия, архонт, кастрофилакс, протоспатарий, протокилиот (фигел адютант) алагатор, аподохатор (практор, перперикон), магистър, боил (болярин, дворянин), тархан (съдия), багатур, багаин, капитан, ватах, ктитор, епитроп, хофегер (крагуяр), кехая, настоятел (иждивениар) и пр. обращението към всички които е „Ваше благородие”, „Ваша милост” или „господин”, и са еквивалентни на западноевропийските „барон” и „лорд” (пер, дон, рицар).

ман

Общ закон – 10 Божи заповеди

Девиз: „Съ нами Богъ”

Небесни покровители: Св. Св. Кирил и Методий

Официален празник – 24 май, ден на Учредителния Манифест, на светците покровители Св. Св. Кирил и Методии, на писмеността и културата.

Официален марш – „Един завет”
музика Г. Шагунов, текст Ив. Йончев

Гражданство – за всички след Княза и династията, първопрогласните благородници и семействата им които го имат по право се придобива с княжески указ и полагане на клетва. Двойното и множественото гражданство е напълно допустимо, щом то не е на враждебна страна.

Въоръжени сили: Подобно на Коста Рика и др. страни Княжеството няма армия.

Постоянно население: Княжеството е в изключителен екологичен резерват от европейско значение, наричан „Европейската Амазониа” и по принцип няма постоянно население в селища на малката си територия.

Територията на княжество Онгѫлъ е приблизително 726 400 кв. м. (72,64 ha или към 0.73 кв.км), без териториалните му води в Дунава. Територията му се явява 1.65 пъти по-голяма от тази на Ватикана и 2.68 пъти по-малка от тази на Монако. То е приблизително, колкото територията на Борисовата градина в София, заключена между бул. „Цариградсо шосе”, „Алея Яворов”, „Драган Цанков” и „Евлоги Геориев” от общо 73.06 ha, без застроените в нея стадиони, игрища, къпалня, езеро „Ариана”, Университетска обсерватория и електро подстанция „Юнак” 17,35 ha.

Долно Подунавие

Княжеско владение „Долно Подунавие“

ЦЕНТРАЛНО КНЯЖЕСКО ВЛАДЕНИЕ „РИДЪ”
(нос Милина – източния край на големия остров, ограден от ръкава Стари Дунав)
Площ 18 000 кв.м,
Брегова линия на Дунава – 240 м,
Дълбочина до хърватската граница – 150 м,
Граници с Хърватия: югозападна 180 м, северозападна 200 м.

11422685_1458405111138293_1124951812_n

Из материалите, изпратени от основателите на Екокняжество Онгъл:

В началото на 90-те години на 20 век с разпадането на Югославия, след като от 1991 до 1995 г. се водят тежки битки между сръбските и хърватските сили, прокараната на 15 януари 1998 г. международна граница в този район оставя няколко ничии къса земя – анклави на десният бряг на Дунава, които според хърватската държава са извън нейната територия, а Сърбия също не ги взима за свои и счита, че границата й достига до средата на талвега на река Дунав и категорично не минава на отсрещния бряг в този район.

Северните 2 от тези оказали се ничии земи през пролетта 2015 г. първи обявяват своя суверенинет. На 13 април 2015 г. най-големият от тях , с територия от около 7 кв.км. известен като Сига, е обявен за Свободна република Либерленд, а на 24 април 2015 обявява независимост и Княжество Целестина – северниата от Либерланд ничия дотогава земя с площ 0,27 кв.км. (271 318кв.м.), на същата територия след 22 май се мести и основаното на 23 април 2015 г. на непотърсени земи на границата между Хърватия и Словения край с. Брезовица при Метлики и кралството се мести в същия непотърсен къс земя където е княжество Целестина.

На 24 май с Учредителен манифест в останалите южни 3 такива къса земя там извън горопосочените е учредено Екологочно Дунавско Княжество Онгъл с обща площ около 0,73 кв. км. (726 400 кв.м).

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

.

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ ПО ЗАСЕГНАТАТА И СРОДНИ ТЕМИ:

Онгъл (или Онглос) е първото поселение на Аспаруховите българи след заселването им на Долни Дунав през втората половина на VII век. Укрепеният лагер и едноименната местност се намирали в района на дунавската делта, но точното им местонахождение не е безспорно установено. Името се среща у византийските историци и хронисти Теофан Изповедник (под формата Оглос) и патриарх Никифор (под формата Онглос). Дълги години се смята, че това име означава „ъгъл“, но напоследък надделява мнението, че неговото старо тюркско значение е „укрепено място“. Предполага се, че укрепеният лагер на Аспаруховите българи е бил на несъществуващият днес остров Певки. Опитът на император Константин IV Погонат през 681 г. да унищожи новите съседи на империята завършва с разгром на византийците в битката при Онгъла. След тази битка Аспаруховите българи установяват държавата си в териториите между Дунав и Стара планина, отнети от византийците.

В Европа очевидно процесът на роене на нови държавици не е съвсем приключен. Последните две такива фомирования, появили се в Европа, са създадени почти изцяло в интернет. Това са Кралство на Анклава (територия от около 100 кв. метра между Хърватска и Словения) и Либерланд, която се намира на островна част от Дунав на границата между Хърватска и Сърбия, и има „територия“ от 7 квадратни километра. Доколкото двете държави търсят признание главно в интернет и нямат жители, ясно обозначена територия, граници и държавни органи, то те са по-скоро начинание за слава, подобно на обявената за кратко през 80-те години на ХХ век независима държава на петролна сонда край бреговете на Великобритания.

11121042_1458403634471774_1763533745_n

Съществуват обаче около 8 квази-държави, които имат почти всички атрибути на независимите, освен най-важният – международно признание. Ето ги, изброени по реда на хронологичното им възникване.

Северен Кипър – възникнал в резултат на турска окупация на част от остров Кипър през 1974 г., и досега тази държава остава призната само от Турция и се счита за де факто нейна провинция. От повече от десет години текат преговори между Северен Кипър и международно признатата република Кипър за обединение, но те остават безплодни – кипърските турци искат федерация и признание на статута им, а гърците приемат възстановяване на територията отпреди окупацията с повече автономни права за общностите.

Нагорни Карабах – де факто арменски анклав във територията на Азербайджан, възникнал през 1993-1994 г. в резултат на кръвопролитна и жестока война между двете общности в Кавказ – азери и арменци. Досега остава признат единствено от Армения, която пък разчита на военен договор с Русия, за да запази анклава срещу по-голямата и силна армия на Азербайджан.

Приднестровие – проруски анклав в Молдова, отцепил се след кратка война през 1992 г. между войските на обявилата независимост Молдова и „опълченци“, подкрепяни от Москва. И досега не е признат от нито една държава, формално Русия използва Приднестровието като лост и „замразен конфликт“ с който да „държи“ Молдова далеч от ЕС и евентуално обединение с Румъния.

Абхазия – окупирана от Русия черноморска област на Грузия, която де факто още през 1993-1994 г. се отцепва след гражданска война. Дълги години Абхазия беше използвана като „замразен конфликт“ и коз от Москва за да бъде държана Грузия в орбитата и с този лост на влияние, но след войната от 2008 г. Русия формално призна независимостта на Абхазия.

Южна Осетия – идентична с Абхазия територия, разположена между Русия и Грузия, и отцепила се още в началото на 90-те години на 20 век, получила формално признание от Русия като държава след 2008 г.

Косово – обявила независимост през 2008 г., де факто откъснала се от Сърбия през 1999 г. след война на НАТО срещу тогавашна Югославия. Призната официално от над 100 държави, членки на ООН, тя не може да стане член на организацията заради, вето на Русия и съпротивата на Сърбия, която счита Косово за своя провинция. Де факто най-близо до международно признание и пълноценен статус държава.

Съществуват и други територии с латентни или заявени държавни претенции – на първо място двете украински области – Донецка и Луганска, които за по-малко от месец в резултат на политически инженеринг в Москва се сдобиха с президенти, знамена, армии и правителства, но реално единствената им функция е да бъдат разменна монета в конфликта Русия-Украйна и в краткосрочен план вероятно ще са нещо от типа на Приднестровието, а в дългосрочен ще се присъединят към Москва или Киев. Друга подобна територия е Република Сръбска в Босна и Херцеговина, която представлява едната част от федерацията и редовно заговаря за отцепване и присъединяване към Белград.

.

5 Comments »

 • Андриан Миланов said:

  Ако приемате нови граждани, кандидатствам за гражданство.

 • кандидат онгълец said:

  Как се кандидатства? И колко е минималната заплата 🙂

 • Мариана said:

  Влезте ако искате във Фейсбук страницата на княжество Онгъл и там попитайте 🙂

  https://www.facebook.com/groups/789288924515029/

 • иван нчголов said:

  В своето историческо развитие са били създадени 7български държави-волжка българия,стара велика българия’киевска българия/днешна Украйна/“в 895 г.панонска българия/днешна Унгария/,11 в.пр.н.е. Месоопотамия,като в 920 г.пр.н.е.българският княз Худон Дуло идва на балканите и създава в Странджа и Северен Египет и създава българска държава ,а князът става и фараон на Египет,родоначалник на династията на Худоните.Добре ,че умни българи създават нови бългаски държави,но добре ще бъде да си върнем и старите наши държави,където и дгес има българи?

 • Георги Георгиев said:

  Как да получа поданство на онгала

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.