Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Какви предложения от ВОС получи и какво обеща Борисов в Берн

2015.06.16 5 коментари
Spread the love
Момент от срещата в Берн. Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Момент от срещата в Берн. Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Както вече информирахме нашите читатели (вж. тук), на 14 юни т.г. в Берн се състоя среща на българския премиер Борисов с българи от Швейцария. На тази среща Димитър Иванов, представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина, връчи на премиера Борисов писмо от името на ВОС, което съдържа четири предложения. Те са свързани с Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, институционалното представителство на българите зад граница и създаването на Обществени съвети към ДКП, създаването на Обществен съвет към Комисията по политиките за българите в чужбина при НС и създаването на МИР „Чужбина“.

Повече информация за тези предложения, отправени към българския премиер, както и за изказването на представителя на ВОС на тази среща, можете да намерите по-долу. След изказването на Димитър Иванов и връчването на писмото от името на ВОС, премиерът Борисов се обвърза с обещанието да покани г-н Иванов на среща с парламентарната група на ГЕРБ. Борисов каза, също така, както вече бе оповестено, че се надява МИР „Чужбина“ да стане факт. (Б.Р.: Аудио запис от цялата среща може да бъде изтеглен оттук.)

Димитър Иванов връчва на Бойко Борисов предложенията на Временните обществени съвети на българите в чужбина. Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Димитър Иванов връчва на Бойко Борисов предложенията на Временните обществени съвети на българите в чужбина. Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Изказване на Димитър Иванов, представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина, на срещата на премиера Бойко Борисов с българи от Швейцария. Берн, 14 юни 2015 г.

Уважаеми г-н министър-председател, казвам се Димитър Иванов, от 15 години живея в Швейцария. Досега чухме различни проблеми, които се споменаваха. Бих искал да обърна фокуса върху решенията и върху възможностите българите в чужбина да допринасяме за тези решения. Аз съм правил дарения за България на компютърна техника, организирал съм пренос на специализирана литература за български университети. Преди пет години участвах в създаване на фондация в България, която предложи за пръв път в България социална услуга за току-що изоставени дечица в детските домове. Един модел, малка детска къща, който влезе и в законодателството, и който се утвърди и наложи в България.

Миналата година по това време координирах 180 българи от цял свят, за подпомагане гласуването на българите в чужбина. Нашите сънародници отвориха 60 изборни секции. Вие знаете, че направихме рекорд – гласуваха над 66 % процента повече, отколкото са гласували досега българи в чужбина. И си сътрудничехме заедно с посолствата по света и с консулствата.

Бих искал да направя в тези минути, които ми се предоставят, четири предложения от името на Временните обществени съвети на българите в чужбина – една неформална организация, когато работи за интересите на българите в чужбина – с цел да се създадат условия за мобилизиране на интелектуалния, професионалния и финансовия потенциал на 1,5 милиона български граждани по света. Идеята е да участваме и да дадем нашия принос за развитието на България. Не само да критикуваме, защото може би е по-лесно да критикуваме.

Ние участвахме преди една година в разработването на Стратегията за българските граждани и историческите български общности по света. Това е един документ, който би трябвало лека-полека да добива гласност. И бих искал да подчертая, че автори на най-важните части от тази стратегия са българските граждани в чужбина. Очакваме този документ да бъде приложен. В него е заложено изборът на Национален  съвет на българските граждани по света, и създаването на Обществени съвети към българските дипломатически и консулски представителства по света.

Днес имаме час и половина време, въпросите са от най-различни сфери и не можем да обхванем всичко. Имаме нужда от платформа, където да пласираме тези въпроси и по теми да бъдат разгледани. Надяваме се, че би имало възможност тези избори, със съответна промяна в законодателството, да бъдат организирани и проведени още есента. Заедно с референдума, на който вече имаме възможност и ние да участваме; и местните избори, на които разбира се няма да участваме.

Третото предложение е за създаване на Обществен съвет към Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание. И на него активно, дистанционно да се даде възможност да се включат български граждани по света, в неговата работа. Да използваме модерните технологии за тази цел.

И четвъртото предложение, от което имаме голяма нужда, с цел постигане на директно представителство на българските граждани в българския парламент, това е създаването на Многомандатен избирателен район „Чужбина“.

Г-н министър-председател, за да не отлети казаното, бих искал да ви го представя в писмен вид.

 

Факсимиле от писмото, връчено от Димитър Иванов на премиера Борисов:

mail.google1

Съдържание  на писмото до българския премиер:

 

До

Господин Бойко Борисов
Министър-председател на
Република България

Берн, 14 юни 2015 г.

.

Уважаеми господин Министър-председател,

Благодарим за днешната среща с българската общност в Швейцария. Използваме възможността да обърнем Вашето внимание на най-актуалните въпроси и нужди на българските граждани по света, идентифицирани от Временните обществени съвети.

Ние очакваме:

1. Прилагане и доразработване на Стратегията за българските граждани и историческите български общности по света. Бихме искали да подчертаем, че автори на най-важните части на тази Стратегия са български граждани от чужбина.

2. Организиране и провеждане по света на избори, по възможност заедно с провеждането на местните избори и референдума през есента на 2015 година, за:

a. Обществени съвети към българските дипломатически и консулски представителства по света;
b. Национален съвет на българските граждани по света.

3. Създаване на Обществен съвет към Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание и активно дистанционно включване на българските граждани по света в неговата работа.

4. Създаването на МИР „Чужбина“ за постигане на директно представителство на българските граждани по света в българския парламент.

Целта на всички предложения е да се създадат условия за мобилизиране на интелектуалния, професионалния и финансовия потенциал на над 1.5 милиона български граждани по света, които да дадат решаващ принос за развитието и бъдещето на България.

С уважение,

Димитър Иванов
координатор за Швейцария на
Временните обществени съвети на българите в чужбина

.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ ПО ТЕМАТА:

 • Интервю на Илияна Райчева с Димитър Иванов, излъчено по Радио България – тук.
 • Репортаж на Ирина Цонева от БНТ от срещата в Берн –  тук.

5 Comments »

 • Любо said:

  Поздравления на ВОС Швейцария и лично на Димитър Иванов за отличната реакция. Както всички се досещат, подобни срещи се обявяват от посолството в последната минута, пък и не всички са поканени. Този път бяхме на правилното място в правилния момент.
  Любомир Гаврилов
  координатор на Временните обществени съвети на българите във Франция

 • kyky said:

  Трябват поне 5 избирателни района наведнъж. Един за всичката чужбина ще бъде тежък провал и ще дискредитира евентуални понататъшни искания за повече райони.

 • Виктор said:

  Здравейте ВОС.

  Мой любим автор разказва за парадоксите на човешкото поведение. Един от тези парадоксални факти е, че когато нещо не работи, хората предпочитат да правят повече от същото нещо, вместо да сменят коренно стратегията си. От двайсет и пет години българите гласуват. И не само тези, които са в България. Гласуване е имало и има на всички избори в чужбина. Да не говорим за българите от западна Европа които спокойно могат да си хванат самолета и за два часа да са си в къщи пред избирателните урни.
  За двайсет и пет години гласуване България стана държава на мафията, родителите ни едвам оцеляват, държавата е администрирана директно от американското посолство, разрухата в демографията, културата и икономиката е небивала. Все неща, които изправят България пред изчезване, като държава.
  И днес ние искаме МИР Чужбина за да гласуваме още повече и да участваме в същата система, която убива Родината ни. Стремим се към връзки с представители на тази система и се гордеем с това, че сме им стиснали ръката и те благосклонно са ни изслушали!
  Разбрах за ВОС преди една година. Запознах се с някои от хората които учавствуват в тях. Много от тях са светли идеалисти работещи на доброволни начала. Разбирам, че на 14ти бе направена важна крачка за легитимирането на ВОС от официалната българска администрация. Чудесно! Нали се сещате от тук нататъка какво следва? То вече е започнало. Светлите идеалисти решават да се оттеглят защото светлият им идеализъм не им позволява да работят с палачите на Родината ни. На тяхно място идват реалистите, които казват „Целта оправдава средствата“. Реалисти ли казах? По скоро изуити. В началото лъжат себе си а в последствие осъзнато лъжат другите.
  Аз ще кажа днес на реалистите следното. Вие се легитимирате по неподходящ начин. Ако искате да сте представители на емигранските общности – мои представители – то ще направите нещо важно за българите емигранти. Казвате, че ще имам по-лесен достъп до урните за гласуване ли? Не ми трябват вашите урни. В тях загива Родината ми. Те не са решението а са част от проблема. Засега не виждам ВОС, като мой представител където и да е било и предпочитам да се представлявам сам!

  Приятно ми е!

  Виктор Хинов

  български емигрант в Индианаполис

 • Peter S said:

  Благодаря на хората от ВОС, че ми помогнаха да прозря за няколко години това, което един Виктор по-горе е прозрял за една. (Въпрос на интелект и професиия. Той е доктор, а аз инженер.) Изгубих си времето, но все пак поне достигнах до заключението – без граждани обединени в гражданско общество не може да съществува една държава. Граждани в България(колкото и малко да са) има все пак, но статуквото и неговите подчинени партии всячески пречат да се се създаде общество. И който се заиграва на партийното надиграване, се хваща на чуждо хоро и ще тропка под чужда музика, колкото и добри намерения да има. Тук събрах всичко на едно място:
  https://www.eurochicago.com/2015/06/za-teritoriyata-i-grazhdanite/

 • Мариана (author) said:

  „Всяко царство, разделено против себе си, запустява; и никой град или дом, разделен против себе си, няма да устои“.

  [Матей, 12:25]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.