Home » Авторски страници

Декларация на АСС “А. Политковская” във връзка със случаите на полицейско насилие

2013.07.25 Един коментар
Spread the love

UntitledААсоциацията на свободното слово “Анна Политковская” е изпратила днес до председателите на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия, както и до главния прокурор на Р. България, декларация във връзка със случаите на полицейско насилие към протестиращи български граждани.

Следва текста на декларацията.

———————————————————————-

.

До Herman Van Rompuy
Председател на Европейския съвет

До Martin Schulz
Председател на Европейския парламент

До José Manuel Barroso
Председател на Европейската комисия

До Сотир Цацаров
Главен прокурор на Република България

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

Относно: Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” – граждански гарант в защита на пострадалите от последните полицейски насилия в София

.

Уважаеми господа,

Бихме искали да знаете, че повече от месец в България се провеждат ежедневни граждански протести срещу олигархичния модел на управление на европейската ни държава, породен от нескритите зависимости и срастването на всички партии от 23-годишното статукво с тъмни по своя произход бизнес-групировки.

Ние получихме уведомение на 18.07.2013 г. от известния български дисидент от тоталитарното минало Петър Бояджиев, живеещ във Франция, за грубото полицейско насилие над архитект Миломир Богданов, което е документирано с излъчен видеоклип по Българската национална телевизия: http://bnt.bg/bg/news/usernews/104955/lubitelski_kadri_sys_zadyrjaneto_na_protestirasht. По наше разследване успяхме да получим на 22.07.2013 г. свидетелски показания, с които се установява, че при извършване на полицейското задържане на мирния гражданин е присъствал и висок шеф от служба на Министерството на вътрешните работи “Борба с футболното хулиганство” г-н Антон Златанов. Сочим и името на друг известен дисидент, Отец Димитър Амбарев, който може да даде допълнителни показания като пряк свидетел на бруталните действия на служители от МВР върху гражданина с над 20 години трудов стаж като архитект.

На 23.07.2013 г. късно през нощта всички телевизионни канали в България излъчваха пряко от площадите около Народното събрание и цялата страна разтревожена гледаше как стотици полицаи при неколкократните им нападения бият с палки и удрят с щитове протестиращите граждани, сред тях има пострадали жени и невръстни деца. Непростимо е при демокрацията да се гонят от полиция журналисти и граждани, снимащи с камери, за радост все пак успели да публикуват свободното си слово с голям брой снимков и звуков материал в българските и чужди масмедии и в социалните мрежи, така документирали окървавените мирни протести.

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” застава като граждански гарант за защита на пострадалите от полицейските насилия при мирните граждански протести и настоява в тази извънредна антидемократична ситуация:

– Главният прокурор на Р България да разпореди и лично да наблюдава прокурорско разследване на последните полицейски насилия над пострадалите и другите протестиращи граждани.

– Каним наблюдатели от всички държави-членки на Европейския съюз да дойдат незабавно в България, като политически гаранти на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия – за запазване на демокрацията в нашата страна.

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” – България, носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, иска да се изкоренят политическите репресии от времето на тоталитаризма и в тази връзка бихме желали да ни чуе зам.-председателя на ЕК еврокомисар Вивиан Рединг, след последното си посещение у нас на 22. и 23.07.2013 г.: – Не можем да загърбим миналото, както Вие ни посъветвахте, когато управляващите партии през последните 23 години не искат да го прочетат, а го повтарят в подчинение на олигархията!

.

Обществен съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

Петър Пенчев – инженер-математик, Атанас Чобанов – публицист и журналист в Париж-Франция, Снежинка Цветанова – инженер, Пламен Димитров – историк, Павел Антонов – доктор по социална география, Великобритания, Константин Дичев – еколог, Николай Говедаров – координатор на Българската Асоциация на Пенсионерите, Николай Янев – юрист, адвокат във Виена, Австрия, Петър Стаматов – гл. редактор на www.Eurochicago.com – САЩ, Елена Кръстева – преводач, Асен Йорданов – разследващ журналист и създател на “Биволъ” www.bivol.bg

One Comment »

  • Мpb_eu said:

    I hereby acknowledge receipt of your e-mail of 25.7.2013 addressed to the Committee on Petitions.

    It has been added to petition 0824/2013 on the same issue.

    Yours sincerely,
    Committee on Petitions The Secretariat Rue Wiertz B-1047 Brussels

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.