Home » Избрано

Папа Франциск изми и целуна краката на римски затворници

2015.04.05 Няма коментари
Spread the love

papa_003

Продължавайки традицията, чието начало папа Франциск положи през 2013 г., няколко дни преди Великден папата изми краката на римски затворници. Вечерта на 2 април, Велики четвъртък за Римокатолическата църква, папата извърши меса в римския затвор „Ребибя”, който е известен и с това, че през 1983 г. папа Йоан Павел II посети тук Мехмет Али Агджа. По време на богослужението папата аржентинец изми краката на 12 затворници, мъже и жени, от Нигерия, Конго, Еквадор, Бразилия и Италия, а също и на едно дете.

„Иисус не се уморява да обича” – каза Франциск в словото си към 300-те затворници, събрали се в затворническия параклис.  – Той обича всеки от нас толкова, че е отдал живота си за нас”. „Даже и майката да забрави за своето дете, Бог няма да ни забрави” – напомни папата думите от пророчеството на Исайя.

Преди да влезе в затворническия параклис, папата се здрависа със 150 от общо 2100 затворници. Сред дошлите на папската меса е имало и 15 майки с децата си. Повечето от присъстващите са се молели със сълзи на очи, пишaт oт Dveri.bg.

Папата се обърна към присъстващите с думите: „Днес ще измия нозете на дванадесет от вас, но чрез тези наши братя и сестри и на всички вас, всички. Те са ваши представители. Но аз също имам нужда да бъда измит от Господа и затова молете са на тази литургия Господ да умие и моите нечистотии, за да бъда по-голям слуга от вас и повече да служа на хората, както Иисус“.
.

Снимки от предишните години

.
papa_002
.
papa_001
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.