Home » Избрано

Дясната ръка на българската Власт

2015.04.16 Няма коментари
Spread the love

Властта в България си има един предан помощник, който неуморно се грижи за тъй нужното опростачване на електората. Защото прост народ не означава слаба държава, а силна Власт, пише Иван Кулеков в сатиричната си колонка.

Снимка: Антон Станков, БГНЕС

По метода на случайния избор, ползван в Америка за набиране на съдебни заседатели, а в България – за определяне на медицински диагнози, бях поканен на „Среща на медиите с Властта“. Вие, разбира се, не сте чували за такава среща. Поради обществения интерес, тя беше проведена при закрити врати.

Другата естествена причина за тайния характер на срещата бе, че на нея бяха използвани специални разузнавателни средства. Поради съсредоточаването на много власт и медии на едно място бе блокирано движението в столицата; по улиците се движеха облечени в черни костюми сурикати със слушалка в ухото, а високоговорителите на Гражданска отбрана четири часа виха на умряло и съобщаваха на населението, че поради международната обстановка в България се провежда тест за виене на умряло.

Срещата беше открита от почетния председател на Властта, който се появи на бял кон, с бяла маска на Гай Фокс, наметнат с бяло кевларено одеяло и с часовник от бяло злато за 900 000 $ на лявата ръка. Той приветства участниците от свое име и направи предложение за дневен ред, на което никой не можа да откаже.

Ха-ха-ха!

След това думата взе самата Власт, която по съвместителство изпълняваше и длъжността Говорител на властта. Властта заяви, че медиите винаги са служили, тъй като още дядо ѝ, който, то се знае, е бил преследван от Властта, употребявал медии в нужника. (Оживление, жизнерадостен смях, бурни аплодисменти.)

Обаче Властта е променила живота към добро и сега дядо ѝ, Бог да го прости, даже да беше жив и здрав, едва ли би употребявал телевизори, лаптопи, интернети и други медии в нужника. (Оживление.) Сиреч, медиите в хубавия живот не служат вече на хората. А на кого? – извиси глас една близка до Властта медия, уж да става диалог.

Охраняващите Властта не разбраха, че този въпрос е наужким, а решиха (без да искам щях да напиша „помислиха“), че някоя медия се опитва да пита нещо Властта и веднага отрязаха на медията 1 000 000 лева субсидия по линията на Медийния образ. Това е хубав въпрос – усмихна се Властта. Охраняващите Властта на секундата отпуснаха на медията 2 000 000 лева по линията на Утвърждаване на авторитета.

Това е хубав въпрос – повтори Властта – и аз ще ти отговоря. Ами щом медиите не служат на хората, то е естествено, че служат на Властта, бе! Ха-ха-ха! Това „ха-ха-ха“ ми прозвуча толкова познато, сякаш пак чувах смеха на онази Власт, която беше преследвала така жестоко дядото на Властта. (Бурно оживление, бурен смях, бурни аплодисменти.) На това бурно оживление, бурен смях и бурни аплодисменти обаче не издържах и отидох да повръщам в тоалетната. Като се върнах, Властта вече упражняваше властта си.

Черва, чалга и безмозъчност

Второ – каза тя. Да се повиши интересът към медиите чрез публикуване на информация, приоритетно свързана с разчленени трупове, бебета в кофи за боклук, деца в куфари „Самсонайт“ и възрастни в трабанти. Тук девизът е: Черва, черва и пак черва!

Трето. При насищане на публичния интерес с голи снимки на пеещи плеймейтки, да се премине към показване на рентгеновите им снимки, а на бременните – видеозон на зародишите. Да се потърси резерв в майките, кърмещи на обществени места. Да не се забравя и това, което се вижда през дупките на женските тоалетни.

Четвърто. Повече спортни новини: скъсани менискуси, изкълчени рамене, кръвоизливи, бокс в чалготеки, хвърляне на салфетки и други спортни събития.

Пето. Да се преустанови окончателно публикуването на стихове, разкази, есета, статии и други прояви на мозъчна дейност.

Прост народ = силна Власт

И първо. Властта в Европа се крепи на средната класа, а в България – на долната. Властта прави всичко необходимо за бързия преход на средната класа към долната, но без участието на медиите това ще стане трудно. Затова ще продължи финансирането само на тези медии, които допринасят за все по-нататъшното и по-пълно опростачване на електората. Информацията в тези медии не трябва да буди никакво съмнение. Това налага властниците да се представят такива, каквито всички очакват, че са: мафиоти, лумпени, идиоти, некадърници, простаци, крадци, мошеници, продажници и т.н.

Вярата в медиите е вяра във Властта. Утвърждаването на илюзията, че медиите са на народа, утвърждава илюзията, че Властта е на народа. Прост народ не означава слаба държава, а силна Власт. (Продължителни ръкопляскания. Скандирания: „Да живее Властта!” и „Да живеем от Властта!“.)

Източник: DW.de

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.