Home » Избрано

Ромска фамилия тормози цяло село, събирала такса „спокойствие”

2015.03.16 Няма коментари
Spread the love

Цяло село се вдигна на бунт срещу ромска фамилия. В село Чомаковци, Община Червен бряг, хората с години са тормозени от трима братя, които се самонастаняват в изоставени къщи, бият местните жители и ги изнудват за пари, разказва репортерът на Нова телевизия Юлиана Цанева в предаването “Здравей, България”. Жителите на селото дори твърдят, че братята събират такса “спокойствие”, за да не ги бият и ограбват. Местните многократно са подавали жалби в полицията, но нямало резултат.

Роми тормозят цяло село, събирали такса „спокойствие"
Снимка: Нова ТВ

Братята Георги, Петко и Минчо са от луковишкото село Беленци. Преди 25 години те заедно със семействата си се преселили в село Чомаковци.

“Тръгваме към мястото, където живее ромската фамилия, за да ги попитаме искат ли от хората такса “спокойствие”, за да не ги бият и ограбват. Откриваме най-големия от тях Петко и жена му пред малка бяла къща. Твърдят, че я купили отдавна. Разказват, че преди живеели в квартири из селото, но отричат да са обирали други домове. Петко не крие, че е излежавал няколко присъди за извършени кражби. Последно лежал девет месеца за кражба на дърва. Преди две седмици излязъл от затвора. Твърди обаче, че никога семейството му не е заплашвало или изнудвало за пари хората в селото.” – разказва репортерката.

Свада със стрелба се разиграла миналия четвъртък, когато в селото от гурбет се завърнали мъже от друга ромска фамилия – Златкови. Петко твърди, че именно те нападнали семейството му пред дома им. Полицаи и жандармеристи от Плевен разтървали двете фамилии и задържали Петко и двамата му братя. 24 часа по-късно Петко е освободен, а братята му Георги и Минчо все още са в ареста. Семейството на Петко обаче недоволства защо и другите участници в свадата не са арестувани.

“През годините проблемите с всеки изминал ден се задълбочават. Засега няма никакво разрешение на проблема. Вследствие на жалбите на хората, ромите са викани в полицията, предупреждават ги и до там” – обяснява кметът на селото Павел Иванов.

Източник:  Novanews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.