Home » българи зад граница, Избрано

Бюстът на Левски бе пренесен в черквата “Св. Иван Рилски” в Чикаго

2015.03.15 Няма коментари
Spread the love

pametnik01

Бронзовият бюст на Васил Левски бе пренесен в българската православна църквата “Свети Иван Рилски Чудотворец”, намираща се на адрес: 5944 W Cullom Ave, Chicago, IL. Всеки желаещ може да отиде до църквата и да се прехласне пред красивото сътворение на двамата млади скулптори – Христо Георгиев от Поморие и Милен Каменов от Враца. Преди около месец бяха направени основите за бюст-паметника (б.р.: по-точно на 27 януари –  вж. тук), а през изминалия петък, при минус 10 градуса по Целзий, шестима патриоти пренесоха реликвата от тайното място, където се съхраняваше повече от година, до мястото, където ще бъде издигнат величествено на повече от три метра височина. Начело с основния дарител Милчо Томов и младия Иван Тошев от Петрич, който за втори път идва да помага безвъзмездно със своя пикап, и четирима пернишки юнаци се включиха в трудоемкото, но вълнуващо пренасяне на бюста. В спомените на Кристиян Стойчев, Антонио Милков, Любомир Велков и Николай Василев това изживяване ще остане като изключително въздействаща следа, която ще топли сърцата до края на дните им.

pametnik04

“Както очаквах, с разпространението на новината за изграждането на бюст-паметника, все повече хора искат да се включат и да се докоснат до този исторически за българско Чикаго момент. На всички желаещи, които имат желанието и помагат за изграждането на паметника, искам да кажа едно голямо Благодаря ви, братя и сестри! Вашето отношение към идеята показва най-важното, че можем да бъдем смирени и обединени. И така, за да могат повече хора да преживеят този вълнуващ момент, взех решение всеки път да идват различни хора, които да помагат за сътворението на светинята. Първоначално искахме да го открием на 28-ми февруари, но времето не позволява да се извършват строителни дейности. Затова, в момента, в който прогнозата позволи, веднага отиваме да го завършим. Надяваме се до седми, осми март да бъде готов” – каза основният дарител на бюст-паметника – Михаил Томов – Милчо.

pametnik06

Припомняме ви, че всеки, желаещ да се включи като дарител, ще получи сертификат за дарение от фондация “Ние българите по света”, който ще му остане за бъдещите поколения. Също така, когато бюст-паметникът бъде готов, по примера на Левски, всички направени дарения и разходи ще бъдат изложени на страниците на в. “България”, за да бъде видян всеки грош, изхарчен за благородната мисия.

.

Радостина Павлова,

в. “България”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.